Πρόταση Τσαβούσογλου σε Βενιζέλο για κοινή επίσκεψη σε Αναστασιάδη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) πρότεινε να επισκεφθούν μαζί τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, όταν επιστρέψει στη Λευκωσία, μετά την ανάρρωσή του, από τη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» την πρόταση του κ. Τσαβούσογλου, ενώ έθεσε το ζήτημα της απομάκρυνσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του αποτελεί βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στην Αθήνα. Οι δύο υπουργοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη θετική ανταπόκριση που βρήκε η ελληνοτουρκική συνάντηση στα δημοσιεύματα του Τύπου στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Τσαβούσογλου για το ταξίδι του στη Γερμανία και τη συνάντηση με τον Β.Σόιμπλε, ενώ συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και το θέμα των τζιχαντιστών.

Οι εργασίες της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΣΕΠ ολοκληρώνονται το μεσημέρι. Ο κ. Τσαβούσογλου έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί το Γεντί Κουλέ, για να δει την πόλη της Θεσσαλονίκης από ψηλά. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.