Πρόταση του ΠτΔ στον ΓΓ του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή

Πρόταση του ΠτΔ στον ΓΓ του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή

Με την ευκαιρία της ειδικής Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, που συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υπέβαλε με επιστολή του προς τον Γ.Γ. των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρωτοβουλία συνεργασίας και συντονισμού των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και Εγγύς Ανατολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση αυτή έχει ήδη απευθυνθεί στους ηγέτες 13 κρατών της περιοχής. Συγκεκριμένα, στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Ιράν, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Κουβέϊτ, τον Λίβανο, το Ομάν, την Παλαιστίνη και τη Σαουδική Αραβία.

Η πρόταση κοινής δράσης συμπεριλαμβάνει τρεις φάσεις ως εξής:

Α. Επιστημονική διερεύνηση του πεδίου εφαρμογής ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, μέσω θεματικών Ομάδων Εργασίας.

Διοργάνωση της Δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, από το Ινστιτούτο Κύπρου, τον Οκτώβριο 2019.

Συγκρότηση των θεματικών ομάδων δράσης.

Επικεφαλής: Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου.

Β. Διακυβερνητική διάσταση για την ανάπτυξη ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα.

Υλοποίηση συνάντησης σε επίπεδο υπουργών, τον Φεβρουάριο 2020, με διοργανωτή την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την προώθηση της ατζέντας πολιτικής.

Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των συμμετεχόντων κρατών για συντονισμό ενώπιον της Κλιματικής Αλλαγής – διοργανώνεται από την κυπριακή κυβέρνηση, το Καλοκαίρι 2021.

Επικεφαλής, Δρ. Κώστας Καδής, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Γ. Εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης

Αναμένεται ότι το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης που θα υιοθετηθεί θα χρειάζεται συνεχή αναθεώρηση και προσαρμογή αναλόγως των αποτελεσμάτων και ότι θα επανεστιάζεται η εφαρμογή του. Οι κυβερνήσεις των κρατών που θα συμμετάσχουν θα βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση και συντονισμό για το σκοπό αυτό, από τη δευτερη φάση.

(Επισυνάπτεται το συνοπτικό περίγραμμα που περιγράφει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αυτό υποβλήθηκε στον Γ.Γ. των Η.Ε., καθώς και ο κατάλογος των παραληπτών της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας).

Πρόγραμμα Δράσεων (1)