Πρόταση νόμου για παράταση της ημερομηνίας καταβολής των φόρων

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε:

Σε συνεργασία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών μαζί με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, κατανόηση και συνεργασία της Επιτροπής Οικονομικών, ψηφίστηκε ο νόμος για τις ληξηπρόθεσμες όφειλες που αφορά οκτώ φορολογίες όπου οι πολίτες φορολογούμενοι λόγο της οικονομικής λύσης δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους την ώρα που προβλεπόταν από τις νομοθεσίες.

Δόθηκε η ευκαιρία μέσα από την νομοθεσία να μπορέσουν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου να πλήρωναν τους καθυστερημένους φόρους στον φόρο εισοδήματος είτε στο ΦΠΑ, είτε σε διάφορα τέλη, στον φόρο κληρονομιάς, είτε στον φόρο κεφαλαιοκρατικών κερδών με απαλλαγή σχεδόν του συνόλου των επιβαρύνσεων και τον τόκων. Επειδή σε αυτό το διάστημα ήταν και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος που ήταν περίοδοι που οι πολίτες έχουν τις διακοπές τους γίναμε δέκτες παράκλησης εκ μέρους των πολιτών αλλά και οργανωμένων συνόλων αν υπάρχει η δυνατότητα η καταληκτική ημερομηνία της 3 του Οκτώβρη να παραταθεί.

Εμάς μας προβλημάτισε, προέβηκα και σε μια γραπτή δήλωση πριν μερικές μέρες και θέλω να επαναλάβω. Την δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών θα θέσω το θέμα στους συναδέλφους και πιστεύω πως θα κατανοήσουμε όλοι, όλοι οι βουλευτές τις επιτροπής οικονομικών αλλά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να καταθέσουμε στην επόμενη ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου που θα δίνει την ευχέρεια στους οφειλέτες του φόρου εισοδήματος να μπορούν να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να υποβάλουν τα σχετικά παραστατικά μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη.

Δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αλλάζει η ημερομηνία, δηλώνω την πρόθεση μας να το συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών και ευελπιστώ ότι η κατανόηση και η συνεργασία που επιδείχθηκε τους προηγούμενους μήνες θα συνεχιστεί για να δοθεί η παράταση μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη του 2017.