Πρόταση για επαναλειτουργία των χώρων εστίασης

Του Θεόδωρου Χαραλάμπους*

Έχουν ανακοινωθεί τα νέα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για τον πληθυσμό, την παιδεία και τις επιχειρήσεις. Επισημαίνω ότι  δεν πρέπει να αναμένετε, ότι  τα μέλη της Επιδημιολογικής Επιτροπής,  να γνωρίζουν τα δεδομένα όλων των υπηρεσιών, επαγγελμάτων και γενικότερα όλου του φάσματος των δραστηριοτήτων του τόπου, και να είναι ειδικοί σε όλα. Προς τούτο  κάνω έκκληση σε όσους κάνουν  εισηγήσεις προς  το Υπουργικό Συμβούλιο, που φέρει την τελική ευθύνη, να λαμβάνουν υπόψιν και την γνώμη των ειδικών του κάθε τομέα  οικονομικής δραστηριότητος.

Παρ όλο που το θέμα των χώρων εστίασης απασχόλησε έντονα τους επαγγελματικούς συνδέσμους, των οποίων οι εισηγήσεις ακούστηκαν επανειλημμένως και δημοσίως, έκρινα ότι τώρα έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Πιστεύω ότι συνέχισης της μη δραστηριοποίησης του τομέα θα δημιουργήσει  αλυσιδωτές αρνητικές  συνέπειες για τους εργοδότες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, ακόμη και για αυτούς  που  ενοικιάζουν χώρους εστίασης. Η παρέμβαση μου αυτή εντάσσεται σε διαπιστώσεις στις οποίες έχω καταλήξει. Επιγραμματικά αναφέρω, στην συνέχεια, την πρόταση μου:

  1. Τα εστιατόρια να λειτουργήσουν με τις ποιο αυστηρές υγειονομικές πρακτικές και τηρουμένων όλων των αναλογιών σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  2. Όλοι οι εργαζόμενοι, και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων να υποβάλλονται εβδομαδιαίως και να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19.
  3. Να υπάρχει η δυνατότητα, μόνο μετά από κράτηση, οικογένειες που μένουν στην ίδια κατοικία, να επισκέπτονται εστιατόρια της πόλης στην οποία διαμένουν.
  4. Ο επιχειρηματίας να διατηρεί μητρώο κρατήσεων, με σύνδεση του με τις χρεώσεις και τους λογαριασμούς των πελατών.
  5. Οι επισκέπτες να έχουν την υποχρέωση με την είσοδο τους στο εστιατόριο να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19(π.χ. μέχρι 7 ημερών), και την ταυτότητα τους η οποία να καταγράφεται στο ημερήσιο μητρώο του Εστιατορίου.
  6. Να γίνονται κρατήσεις ανά 2 ώρες, με μέγιστο χρόνο  παραμονής των πελατών 1 ώρα και 45 λεπτά, αφήνοντας  χρόνο στους εργαζομένους να απολυμαίνουν τους χώρους, μέχρι την επόμενη άφιξη.
  7. Την επιβολή όρου για την διάθεση/κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν και κατά την διάρκεια τον γεύματος, με εισήγηση να είναι όσο επιτρέπεται όταν κάποιος θα οδηγήσει. Το αλκοόλ και η υπερκατανάλωσης του, συνδέεται ποικιλοτρόπως με διάφορα αρνητικά, που δεν είναι του παρόντος.
  8. Τον έλεγχο από δημόσια αρχή ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και την  επιβεβαίωση  της εξασφάλισης  άδειας μετακίνησης της οικογένειας προς το εστιατόριο.
  9. Την επιβολή  αυστηρών ποινών τόσο για τον επιχειρηματία όσον και για τους πελάτες του εστιατορίου, αν δεν τηρούνται  τα πρωτόκολλα και  διατάγματα.

Από τις 8/2/2021 θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται  επισκέψεις σε οικίες μέχρι 4 άτομα.  Η  εισήγηση/πρόταση για τα εστιατόρια, δεν αποτελεί οποιονδήποτε κίνδυνο για εξάπλωση των κρουσμάτων, αφού μπορεί να ελεγχθεί ολοκληρωμένα, σε αντίθεση με τις μαζικές επισκέψεις σε οικίες,  που θα είναι ουσιαστικά χωρίς έλεγχο! Τα ποιο πάνω (σε σχέση με τα εστιατόρια)  να επανεξετασθούν με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί,  την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα εμβόλια και στη βάση και άλλων παραμέτρων, περιλαμβανομένης   και της έλευσης των  τουριστών !

* Πρώην Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Φιλοξενίας,

    Καθηγητής Πανεπιστημίου