Πρόστιμο 185.000.000 ευρώ για φοροδιαφυγή άφησε κληρονομιά ο Α. Βγενόπουλος

Το ποσό των 185.500.000 ευρώ ως φοροδιαφυγή καταλόγισε το ΚΕΦΟΜΕΠ στον αποθανόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, ως αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης η οποία διερευνά το αδίκημα της φοροδιαφυγής για εκατοντάδες Ελληνες μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα των 65 cds από τις ελληνικές τράπεζες.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατο του γνωστού επιχειρηματία τον περασμένο Νοέμβριο και οι Αρχές προχώρησαν στον οριστικό καταλογισμό του ποσού ως φοροδιαφυγής, το οποίο πλέον μεταφέρεται στους κληρονόμους του. Η έρευνα αφορούσε τους προσωπικούς λογαριασμούς, τις κινήσεις και τα εμβάσματα μέσω των ελληνικών τραπεζών, και μάλιστα από το καλοκαίρι, με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, είχαν δεσμευθεί οι λογαριασμοί του μέχρι το ποσό των 200.000.000 ευρώ.

Ο αρχικός προσδιορισμός επιδόθηκε στον επιχειρηματία στα μέσα Οκτωβρίου του 2016 και του δόθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο 20ήμερη προθεσμία για να προσκομίσει στοιχεία στο ΚΕΦΟΜΕΠ ώστε να αντικρούσει, να δικαιολογήσει όλο το ποσό ή να το μειώσει. Ομως, τέσσερις ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας ο επιχειρηματίας απεβίωσε.

Οι φορολογικές Αρχές υπέβαλαν ερώτημα στο υπουργείο Οικονομικών αν -εφόσον δεν είχε προσκομίσει στοιχεία αντίκρουσης λόγω προφανούς ανωτέρας βίας- θα έπρεπε ο έλεγχος να καταργηθεί και να ξεκινήσει από την αρχή για τους κληρονόμους του. Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ -σύμφωνα με πληροφορίες- έλεγε ότι ο έλεγχος πρέπει να ολοκληρωθεί κανονικά. Ετσι, οι Αρχές προχώρησαν σε οριστικό καταλογισμό του ποσού ως φοροδιαφυγής.

Το βάρος περνά πλέον στους κληρονόμους του επιχειρηματία, οι οποίοι έχουν, σύμφωνα με νομικούς, δύο επιλογές: Είτε να αποποιηθούν την κληρονομιά συνολικά είτε να ασκήσουν ένδικα μέσα στα διοικητικά δικαστήρια για να πετύχουν από ακύρωση έως μείωση του προστίμου. Ο καταλογισμός από το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει ως συνέπεια και μηνυτήρια αναφορά για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα, αλλά εν προκειμένω δεν υφίσταται, αφού η ποινική δίωξη παύει λόγω θανάτου του επιχειρηματία.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, πάντως, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση το περασμένο καλοκαίρι, είχε διαψεύσει τα περί φοροδιαφυγής, μιλώντας για «πιστώσεις» στις οποίες «υπολογίζονται και τα ίδια ποσά που μεταφέρονται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμίας, και πάλι σε όψεως, και πάλι σε προθεσμίας, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ανθρακες ο θησαυρός! Εάν μετά τις διαρροές προς τον Τύπο κληθώ να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία, η υπόθεση θα περαιωθεί».