Πρόνοια για εξαγορά δανείων από δανειολήπτη υπό προϋποθέσεις

Την πρόταση για πώληση δανείων στους δανειολήπτες σε ευνοικότερη τιμή συζητά υπό προϋποθέσεις, το  Υπουργείο Οικονομιών.

Ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και ΕΕ του ΥΠΟΙΚ Ανδρέας Χαραλάμπους, προειδοποίησε ωστόσο ότι ήδη είναι οριακό τι μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές, διότι «έχουμε φτάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Το ΔΗΚΟ έχει δηλώσει ότι είναι κόκκινη γραμμή για την ψήφιση του νομοσχεδίου να δίνεται η δυνατότητα στο δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του σε καλύτερη τιμή πριν αυτό πωληθεί σε ένα επενδυτικό ταμείο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, για να υπάρχει δυνατότητα να περιληφθεί αυτή η πρόνοια πρέπει να υπάρχει χρονικός περιορισμός για να δοθεί αυτό το δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας. «Αλλά μιλούμε για πολύ μικρή χρονική διάρκεια για παράδειγμα ένας μήνας».

«Αν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην πράξη είναι σαν να απαγορεύεις την πώληση», είπε.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι έχει πολλές επιφυλάξεις. Ο Διευθυντής Εποπτείας της ΚΤΚ Γιάγκος Δημητρίου διερωτήθηκε γιατί ένας δανειολήπτης δεν πληρώνει το δάνειό του και στη συνέχεια θα βρει τα χρήματα να το εξαγοράσει. Διερωτήθηκε πού και πώς θα καθοριστεί το ποσοστό έκπτωσης της πώλησης του δανείου.

Σημείωσε ότι μια τράπεζα θα πωλεί πακέτα δανείων, περιλαμβανομένων εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυτό θα επηρεάσει την ομαδοποίηση των δανείων.

Πρότεινε επίσης όπως η πρόταση προς τους δανειολήπτες γίνει έξι μήνες πριν την εφαρμογή του νόμου για την πώληση δανείων.