Πρόθυμος για συνάντηση με Ακιντζί ο ΠτΔ – Επαφές Λουτ με εγγυήτριες δυνάμεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «συνεχίστηκε απόψε ο διάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Λουτ.

Όπως ήταν φυσικό έχουν εγερθεί θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Στη συνέχεια η κα Λουτ θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε και στην κα Λουτ, όπως προηγουμένως και στην κα Σπέχαρ, την προθυμία του να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα επικοινωνήσει με τον κ. Ακκιντζί επιδιώκοντας να γίνει κάποια συνάντηση».

Ερωτηθείς αν θα έχει απευθείας επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακκιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει και στο παρελθόν την ετοιμότητα του να έχει συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί. Επαναβεβαιώθηκε αυτό και μέσω της κας Λουτ και τις επόμενες των ημερών θα έχει επικοινωνία με τον κ. Ακκιντζί».

Σε ερώτηση πότε θα έχει η κα Λουτ επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό εναπόκειται στην κα Λουτ. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω εγώ ημερομηνίες.

Έτσι θα προχωρήσουν τα πράγματα».

Κληθείς να πει αν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της κας Λουτ στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση που ενδέχεται να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακκιντζί θα είναι παρούσα και η κα Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι δεν προβλέπεται, δεν χρειάζεται. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς μπορεί να γίνει μια συνάντηση».

Ερωτηθείς αν μετά τις τελευταίες επαφές της κας Λουτ έχει προχωρήσει η διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συνεχίστηκε ο διάλογος, έχουν εγερθεί, όπως ήταν φυσικό, θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμει, και η κα Λουτ θα έχει τώρα επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις».