Πρόεδρος: Ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει ως στόχο τη στήριξη των ατόμων με αναπηρίες

Σε χαιρετσιμό του στην  εκδήλωση για τα 35χρονα της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε:

Είναι πραγματικά χαρά και τιμή να παρευρίσκεται κανείς σε ανάλογες εκδηλώσεις που αποτελεί φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται εδώ και 35 χρόνια μέσα από την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, για να αποκτήσουν τα μέλη σας δικαιώματα στην καθημερινότητα τους και στήριξη για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το έργο σας, το έργο των συνεχιστών εκείνων που ίδρυσαν την Οργάνωση, είναι δύσκολο και το μόνο που οφείλω να καταθέσω είναι την ειλικρινή μου πρόθεση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να είμαι δίπλα σας και να σας στηρίζω υπερβαίνοντας ακόμη και το μέτρο του δυνατού.

Παρακολουθώντας πολλούς από εσάς να διακρίνεστε καθημερινά μέσα από τις αντιξοότητες στις επιστήμες σας, στη δουλειά σας, στην καθημερινή δράση ακόμη και στον αθλητισμό, αισθάνομαι πως σε αυτή μας την προσπάθεια δεν μπορεί να υπάρχουν άλλοθι και δικαιολογίες.

Ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει ως στόχο τη στήριξη των ατόμων με αναπηρίες και την εφαρμογή προγραμμάτων που στοχεύουν στην παροχή, όχι μόνο ίσων ευκαιριών, αλλά ιδιαίτερα και ίσων δικαιωμάτων. Ευκαιριών και δικαιωμάτων που θα καθιστούν προσβάσιμη την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας.

Η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες και η ενεργός συμμετοχή τους στην κοινωνία εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που σχετίζονται όχι μόνο με τους περιορισμούς που προκαλεί η αναπηρία, αλλά και με τα εμπόδια του περιβάλλοντος. Για αυτό και οφείλουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για να μεταβάλουμε τη στάση της κοινωνίας και για να εξαλείψουμε περιβαλλοντικά, νομικά και τεχνικά εμπόδια.

Οι προσπάθειες μας αποσκοπούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων, τη λειτουργία προγραμμάτων και την παροχή υπηρεσιών που στηρίζουν και ενδυναμώνουν τα άτομα με αναπηρίες και διατηρούν την κοινωνική ενσωμάτωση τους.

Η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον προκλήσεων, φέρνοντας στο προσκήνιο κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα για πολλούς συμπολίτες μας. Ιδιαίτερα βεβαίως για τα άτομα με αναπηρίες.

Ενόψει της νέας πραγματικότητας, στην οποία βρέθηκε η κυπριακή κοινωνία, ως Κυβέρνηση θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα τη δημιουργία των απαραίτητων εκείνων δομών, ώστε ως αρωγός και συμπαραστάτης, το κράτος να σταθεί δίπλα στους πολίτες και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υλοποιώντας τη συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ακρογωνιαίο λίθο της νέας πολιτικής πρόνοιας αποτελεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Όμως, η μεταρρύθμιση του Κράτους Πρόνοιας δεν ολοκληρώνεται με την παροχή χρηματικών επιδομάτων μόνο.

Η Κυβέρνηση άρχισε την υλοποίηση της 3ης και ίσως πιο ουσιαστικής φάσης της μεταρρύθμισης του Κράτους Προνοίας που προνοεί για την ουσιαστική διασύνδεση της παροχής επιδομάτων με την αγορά εργασίας, την κοινωφελή προσφορά των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προς το κοινωνικό σύνολο και την εφαρμογή του θεσμού της Κοινωνικής Παρέμβασης.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για τον στόχο της Κυβέρνησης για αποτελεσματική συμβολή στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι παραπληγικοί μας έχουν μπροστά τους.

Η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που μπορούμε να φέρουμε στον τόπο μας, δεν είναι άλλη από την επανένωση της πατρίδας μας.

Γνωρίζετε πως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, στις 9 Ιανουαρίου, εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Από τις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξε πρόοδος. Υπήρξε πρόοδος που να μας επιτρέψει να συζητούμε επιτέλους και τα υπόλοιπα των εναπομείναντων και μη συζητηθέντων κεφαλαίων.

Στο Εδαφικό, παρά το γεγονός ότι στο Μοντ Πελεράν υπήρξε κάποιας μορφής αδιέξοδο, παρά ταύτα έγινε πρόοδος όσον αφορά τουλάχιστον την έκταση της κάθε μιας των δύο πολιτειών. Έγινε πρόοδος όσον αφορά τις ακτογραμμές.

Υπήρξε διαφωνία όσον αφορά τον πληθυσμό. Παρά ταύτα και ενόψει του κινδύνου ένα παρατεταμένο αδιέξοδο να δημιουργήσει αχρείαστες ή αν θέλετε ανεπιθύμητες καταστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια στιγμή η Τουρκία επιτέλους θα πρέπει να απαντήσει και στο ύψιστο θέμα που απασχολεί τον κάθε ένα πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε ο διάλογος να συνεχίσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη ότι θα πρέπει επιτέλους να διακριβωθούν οι πραγματικές προθέσεις εκείνων οι οποίοι για 42 τώρα χρόνια κρατούν διαιρεμένη την πατρίδα μας.

Θέλω να ελπίζω, θέλω να πιστεύω ότι επιτέλους έφτασε η ώρα που θα χαιρόμαστε μέσα από την ειρήνη, την ευημερία. Για αυτό είναι και με πολλή συγκίνηση που δέχομαι το συμβολικό σας δώρο, ένα μικρό δέντρο ελιάς από το Ριζοκάρπασο, αυτό το σύμβολο της ειρήνης, που θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να το τιμήσουμε, να δώσουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές ιδιαίτερα να έχουν προοπτική και μέλλον.

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση: όσον παραμένουμε διαιρεμένοι τόσο τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Όσο θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες και την προοπτική για το μέλλον τόσο θα υπάρχει ελπίδα. Και αγωνιζόμαστε για την ελπίδα, αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας που χρειάζεται την ελπίδα, για το λαό μας που θέλει επιτέλους να έχει προοπτική για να ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα. Ούτε οι φοβίες ούτε οι κινδυνολογίες είναι δυνατόν να συνεισφέρουν στο ύψιστο αγαθό που λέγεται ειρήνη.

Με αυτά λέγοντας και πάντοτε έχοντας κατά νου τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, τα προβλήματα κινητικότητας, θέλω να σας πω για άλλη μια φορά ότι θα είμαι στο πλευρό σας προκειμένου να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζετε.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΟΠΑΚ,  κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι παρά τα βήματα προόδου που έγιναν και τα μέτρα που λήφθηκαν, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε θέματα υγείας και προσβασιμότητας.

“Ευελπιστούμε ότι και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα αναβαθμίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους για να μπορούν να εξυπηρετήσουν σωστά την αποστολή τους με την μέγιστη αποδοτικότητα ενισχύοντας το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού”, ανέφερε.

Ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι ως πιο σημαντικές επιτυχίες της ΟΠΑΚ θεωρεί την εξασφάλιση του επιδόματος φροντίδας παραπληγικών και τετραπληγικών τα οποία δίνονται με στόχο την κάλυψη του κόστους αγοράς υπηρεσιών για ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση.

Είπε όμως πως το ποσό των επιδομάτων αυτών είναι χαμηλό σε σχέση με το πραγματικό κόστος που καλούνται τα άτομα με αναπηρία να πληρώσουν , γι αυτό και γίνονται προσπάθειες , σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, να λειτουργήσει ένα συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά ταμεία σχέδιο εργοδότησης ανέργων, οι οποίοι θα καταρτιστούν σαν φροντιστές και θα παρέχουν υπηρεσίες.

“Αν αυτή η προσπάθεια πετύχει θα αποτελεί σημείο αναφοράς για το κράτος πρόνοιας στη χώρα μας αφού θα είναι η αρχή για τη παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ανεξάρτητης διαβίωσης σε άτομα με βαριές αναπηρίες με στόχο την προστασία της αξιοπρέπειας του ατόμου με αναπηρία που χρειάζεται να λάβει τέτοιες υπηρεσίες”, ανέφερε.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί ο ΟΠΑΚ εδώ και 35 χρόνια, στο έργο των πρωτεργατών και ιδρυτών με σκοπούς και στόχους που ακόμα και σήμερα αποτελούν βασικούς άξονες κοινωνικής πολιτικής διεθνώς.

Αναφέρθηκε ακόμη στην λειτουργία της Πτέρυγας Παραπληγικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας η οποία πρόσφερε αποκατάσταση και ιατρική περίθαλψη στα μέλη της οργάνωσης.

Ο κ. Λαμπριανίδης χάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια ελιά από το Ριζοκάρπασο, την οποία έστειλε ένα μέλος της οργάνωσης που είναι εγκλωβισμένος στο Ριζοκάρπασο με την ευχή για ειρήνη, ευημερία και πρόοδο.