Πρόεδρος της Fed: «Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ δεν οφείλεται στις πρακτικές της Κίνας»

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ως απάντηση στα δημοσιονομικά κίνητρα είναι αυτά που προκαλούν τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, και όχι οι άδικες κινεζικές εμπορικές πρακτικές, δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Fed, Janet Yellen.

Τα υψηλότερα επιτόκια στις Η.Π.Α. σε σχέση με εκείνα σε άλλα μέρη, που ασκούν πίεση στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ εξηγεί “εν μέρει γιατί είναι δυνατό να έχουμε μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα”, δήλωσε η Yellen την Τρίτη σε μια διάσκεψη στο Πεκίνο. Ένα ισχυρότερο δολάριο τείνει να οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές και λιγότερες εξαγωγές, εξασθενίζοντας το εμπορικό ισοζύγιο.

Η πρώην επικεφαλής της Fed, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αντικατέστησε με τον Jerome Powell νωρίτερα αυτό το έτος, δήλωσε ότι η όρεξη των ΗΠΑ για ξένα αγαθά συμβάλλει στη δημιουργία εμπορικών ελλειμμάτων.

“Δεν βλέπω αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην Κίνα ή οπουδήποτε στον κόσμο, που να δείχνουν ότι είναι υπεύθυνη για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ”, δήλωσε η Yellen, μιλώντας μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης. “Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αντανακλά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουμε περισσότερο από όσο παράγουμε και εισάγουμε σευπερβολικό βαθμό αγαθά και υπηρεσίες από τον υπόλοιπο κόσμο για να ικανοποιήσουμε αυτή τη ζήτηση».

Η Yellen προέβλεψε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις με τέσσερις φορές την επόμενη χρονιά “προκειμένου να σταθεροποιήσει το ποσοστό ανεργίας”, το οποίο -είπε- έχει πέσει κάτω από τα επίπεδα που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι βιώσιμα. Ήταν 3,7% τον Οκτώβριο.