Πρόεδρος: Σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης αθλητών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετσιμό του στην εκδήλωση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου για τη βράβευση των αρίστων αθλητών 2017, ανακοίνωσε την  έγκριση σχεδίου επαγγελματικής αποκατάστασης αθλητών από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αναγνωρίζοντας, φίλοι αθλητές, τα όσα προσφέρετε στην πατρίδα με τις διεθνείς διακρίσεις σας, το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε το Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών που ο ΚΟΑ εκπόνησε, ύστερα από διαβούλευση, και το τονίζω αυτό, με τους ίδιους τους αθλητές και τις Ομοσπονδίες τους», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, με την προσδοκία ότι το 2018 θα μας χαρίσει νέες μεγάλες επιτυχίες των αθλητών και των ομάδων μας και πρωτίστως, βεβαίως, την επίτευξη μίας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και θα δημιουργεί τις συνθήκες πλήρους και ανεξάρτητης χώρας, μακριά από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις.

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην ετήσια τελετή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών του τόπου που διοργανώνει η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου. Μία τελετή η οποία καθιερώθηκε από το 1973 και αποτελεί διαχρονικά την ύψιστη έκφραση αναγνώρισης και τιμής στον αθλητισμό της χώρας.

Τιμούμε απόψε τα επιτεύγματα των αθλητών μας, τα οποία τους ανέδειξαν κορυφαίους όχι μόνο στον Παγκύπριο, αλλά και στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο κατά το 2017. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, αθλητές μας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης στα αθλήματα που αγωνίζονται ενώ ομάδες μας συμμετείχαν σε ομίλους μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων στην Ευρώπη, καταδεικνύει τα τεράστια άλματα που ο κυπριακός αθλητισμός έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Προσθέτω επίσης και τις διακρίσεις των παραολυμπιονικών μας και των αθλητών μας με ειδικές ικανότητες, τονίζοντας ιδιαίτερα το ήθος της προσπάθειάς τους αφού αυτό αποτελεί την ύψιστη αξία. Χαιρετίζω επίσης το γεγονός ότι στην απονομή των βραβείων προτάσσεται πάντοτε το Έπαθλο ήθους.

Όλες αυτές οι επιτυχίες είναι ασφαλώς αποτέλεσμα του ταλέντου και της σκληρής δουλειάς των αθλητών και αθλητριών, των προπονητών και των συλλόγων τους, της στήριξης των οικογενειών τους αλλά και των σχεδιασμών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού σε συνεργασία με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σχεδιασμοί που δημιουργούν ακόμη καλύτερες προοπτικές, έχοντας στο επίκεντρο τον αθλητή και τον απόλυτο σεβασμό στις αξίες του αθλητισμού.

Προς το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση εφαρμόζει στρατηγικές που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και αυξανόμενες ανάγκες του αθλητισμού, στη βάση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Στο σημείο αυτό, θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, στο θέμα του Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης και να τονίσω ότι για την Πολιτεία η σωστή διαχείριση όλων των παραμέτρων του αθλητικού χώρου αποτελεί μονόδρομο.

Είναι για αυτό που θεσμοθετήσαμε και την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Νόμου για την Καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων.

Δεν θέλω να σταθώ επί πολύ, στα όποια απαράδεκτα γεγονότα ή ενέργειες πλήττουν τον αθλητισμό και αμαυρώνουν την κοινωνία μας, γιατί η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στους άξιους πρεσβευτές του κυπριακού αθλητισμού.

Θα προτάξω όμως σε όσους εμπλέκονται στον χώρο του αθλητισμού και ιδιαιτέρως του ποδοσφαίρου, την ανάγκη να σεβαστούν τις αρχές και αξίες που ο αυθεντικός αθλητισμός υπαγορεύει. Τους καλώ επίσης να στηρίξουν με ειλικρίνεια όλα τα συγκεκριμένα μέτρα που προωθούμε στη βάση του περί της Καταπολέμησης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, Νόμου.

Έχουν ήδη αξιολογηθεί τα όποια προβλήματα προέκυψαν, νομικής ή τεχνικής φύσεως και οι προδιαγραφές είναι έτοιμες ώστε τα μέτρα να εφαρμοστούν συστηματικά στη βάση των πλέον σύγχρονων μεθόδων τεχνολογίας.

Παράλληλα, μετά και από τα πρόσφατα γεγονότα βίας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ο ΚΟΑ προχώρησε άμεσα στις διαδικασίες τεχνολογικής αναβάθμισης των συστημάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια.

Απευθυνόμενος στους αθλητές, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα εξακολουθήσει να είναι κοντά τους και να δημιουργεί τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την πορεία τους προς την κορυφή.

Αναγνωρίζοντας, φίλοι αθλητές, τα όσα προσφέρετε στην πατρίδα με τις διεθνείς διακρίσεις σας, το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε το Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών που ο ΚΟΑ εκπόνησε, ύστερα από διαβούλευση, και το τονίζω αυτό, με τους ίδιους τους αθλητές και τις Ομοσπονδίες τους.

Το Σχέδιο ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ένα βασικό αίτημα που εκκρεμούσε από το 2002 και θα σας επιτρέψει απρόσκοπτα να αφοσιωθείτε στην υλοποίηση των ευγενών στόχων σας, με επίγνωση πως με το πέρας των αθλητικών σας δράσεων θα είσαστε επαγγελματικά κατοχυρωμένοι.

Πέραν όμως από την περηφάνια για τις διεθνείς επιτυχίες σας, τονίζω και μία άλλη σημαντική παράμετρο της συνολικής προσπάθειάς σας. Αποτελείτε υγιή πρότυπα στην κοινωνία μας και ιδιαίτερα στους νέους μας, στους οποίους οφείλουμε να δώσουμε τα σωστά παραδείγματα και εχέγγυα.

Προς το σκοπό αυτό, ως Κυβέρνηση προωθούμε ένα οργανωμένο σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του αθλητισμού στη χώρα μας αρχίζοντας από τα σχολεία. Η υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικός Αθλητισμός Μέσης Εκπαίδευσης» έχει καταφέρει να εμπλέξει πέραν του 25% των μαθητών μας, στον αγωνιστικό αθλητισμό.

Η επιτυχής λειτουργία σε όλες τις πόλεις, των αθλητικών Γυμνασίων και Λυκείων, με την παράλληλη παρακολούθηση της ακαδημαϊκής προόδου των μαθητών, επιβεβαιώνει την ορθότητα της δομής και της φιλοσοφίας τους.

Είναι ακόμη με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνω ότι η αξιολόγηση του θεσμού από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το 2017, καταγράφει αποτελέσματα που ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες μας.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχηθώ στους μαθητές μας κάθε δυνατή επιτυχία στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα στο Μαρόκο, τον προσεχή Απρίλιο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι στρατηγική προσέγγισή μας να καταστεί ο αθλητισμός εργαλείο για μια καλύτερη κοινωνία, προσφέροντας στον κάθε πολίτη τους τρόπους και τους χώρους άθλησής του.

Προς τον σκοπό αυτό, προωθήσαμε μαζί με τον ΚΟΑ στην πρώτη πενταετία διακυβέρνησής μας, από το 2013 μέχρι και σήμερα, 44 έργα αθλητικής υποδομής σε Κοινότητες και Δήμους, συνολικού κόστους πεντέμισι εκατομμυρίων ευρώ.

Βρίσκονται σε εξέλιξη ή και προγραμματίζονται άλλα 35 έργα, συνολικού κόστους 37 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και το νέο στάδιο Λεμεσού. Ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες και κατέστη η υλοποίησή του προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και του ιδίου προσωπικά, όπως βεβαίως και της πόλης της Λεμεσού.

Είναι όμως άξια αναφοράς και η οριστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούσαν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αναφέρω χαρακτηριστικά την απόφαση για τη μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης Λάρνακας, από τον αρχαιολογικό χώρο του λιμανιού. Κατακυρώθηκαν ήδη οι προσφορές για τα νέα γήπεδα τα οποία θα ανεγερθούν πλησίον του κοινοτικού γηπέδου, με δαπάνη πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα, το Κοινοτικό γήπεδο Λάρνακας, θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο, υλοποιώντας έτσι ένα διαχρονικό αίτημα, αλλά και ανάγκη της πόλης.

Σημειώνω επίσης την οριστική διευθέτηση της προσβασιμότητας στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο «Λάκης Ψημολοφίτης» στα Λατσιά, δίνοντας τέλος σε μια πολύχρονη εκκρεμότητα. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν την απόδειξη της αποφασιστικότητας νας να δημιουργηθούν οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού μας.

Φίλοι αθλητικοί συντάκτες,

Σας συγχαίρω για τις αντικειμενικές διαδικασίες επιλογής των κορυφαίων αθλητών μας αλλά και για την εύστοχη απονομή του Αριστείου της ΕΑΚ στο Ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του.

Όπως ανέφερα και τον περασμένο Οκτώβριο σε σχετική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου από της ιδρύσεώς του το 1917 και μέσα από την πολυσήμαντη πορεία του, αναδείχθηκε σε σύμβολο και προπύργιο των υψηλών ιδεωδών του Έθνους.

Ιδιαίτερα μετά την επαναλειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2004, ύστερα από τον αγώνα που δόθηκε σε διεθνές επίπεδο κι όπως άλλωστε προβλεπόταν και από τη συμφωνία της Γ’ Βιέννης, το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου αναδείχθηκε η κιβωτός μέσα στην οποία διαφυλάχθηκε ο πολιτισμός, η ελληνική παιδεία, η χριστιανική πίστη και η εθνική μας ταυτότητα στην κατεχόμενη πατρίδα μας.

Χαιρετίζω επίσης την απόφασή σας να αφιερώσετε την αποψινή τελετή στον φιλανθρωπικό-εθελοντικό Οργανισμό των ποδοσφαιριστών «Γκολ στη ζωή», όπου είχα το προνόμιο να σημειώσω το πρώτο Γκολ του Οργανισμού στη διάρκεια της επίσημης ανακοίνωσής του, τον περασμένο Μάιο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με την ίδια ικανοποίηση διαπιστώνω ότι η μέχρι τώρα έμπρακτη δράση του Οργανισμού, πέραν από την ουσιαστική συνεισφορά στην κοινωνία, αποτελεί και αντίβαρο στην παρατηρούμενη αμφισβήτηση ιδανικών και αρχών, στη βία, την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και σε όσα άλλα υπονομεύουν δυστυχώς τις πραγματικές αξίες που εκφράζει το υπέροχο αυτό κοινωνικό φαινόμενο.

Θέλω να συγχαρώ και πάλι, όλους που θα βραβευθούν απόψε και να επαναλάβω τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει και στηρίζει με πράξεις την προσπάθεια των αθλητών μας. Παράλληλα, οι επιτυχίες τους δεν προβάλλουν μόνο τους ίδιους και την πατρίδα μας, αλλά αποτελούν και παράδειγμα δύναμης, αντοχής και ελπίδας για την κοινωνία μας.

Ο καθαρός αθλητισμός ερμηνεύει την αξιοκρατία στην πιο αυθεντική της μορφή. Η πορεία στην κορυφή και στο βάθρο της νίκης δεν μπορεί παρά να είναι μόνο το αποτέλεσμα των ικανοτήτων, της δίκαιης προσπάθειας, του ήθους και του ευ αγωνίζεσθαι. Αυτή την πορεία θέλουμε, επιδιώκουμε και θα δώσουμε στο σύνολο της κοινωνίας μας.