Πρόεδρος: Συνολική και βιώσιμη λύση στα πλαίσια αναπόφευκτου ιστορικού συμβιβασμού

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια συνολική και βιώσιμη λύση, εθνικά έντιμη και αξιοπρεπή μέσα στα πλαίσια ενός αναπόφευκτου, ιστορικού συμβιβασμού, μια λύση στα πλαίσια των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, και που λαμβάνει όμως υπόψη τις νέες ευρωπαϊκές πραγματικότητες, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε παράλληλα ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε οριστικά τον ορατό πλέον κίνδυνο διχοτόμησης της Κύπρου, η οποία θα σημάνει την απαρχή νέων δεινών και θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας επιβίωση.

Σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας της Άρμου Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Ανδρέα Χατζηθεωρή, που έπεσαν στην Τηλλυρία τον Αύγουστο του 1964, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην Άρμου της Πάφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά επιλέγουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, για άλλη μια φορά, το δρόμο της εθνικής ευθύνης.

Θα συνεχίσουμε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, να πολιτευόμαστε υπεύθυνα και εποικοδομητικά με γνώμονα πάντα το συμφέρον της πατρίδας. Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, να αποτελούμε το σταθερό ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια εκτροπής αλλά και σε κάθε φωνή επικίνδυνου λαϊκισμού, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «η μια οδός, η μια επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι η πολιτική της αναποφασιστικότητας και της αδράνειας και η προσέγγιση των δογματικών αρνήσεων που απλώς παρατείνει το αδιέξοδο”. Η άλλη επιλογή, πρόσθεσε, είναι «η επιλογή της εθνικής ευθύνης και της συνέπειας, η πολιτική του πατριωτικού ορθολογισμού και του διεκδικητικού ρεαλισμού, η επιλογή του ωφελίμου και όχι του αρεστού, η πολιτική της διορατικότητας και των τολμηρών πρωτοβουλιών που μπορεί να δημιουργήσουν έστω και αυτή την ύστατη στιγμή μια νέα δυναμική και την προοπτική για την οικονομική και την εθνική ανόρθωση της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επίσης το μήνυμα πως στο εσωτερικό μέτωπο, όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις, είτε βρισκόμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, – όπως είπε-, οφείλουμε να οικοδομούμε τις προϋποθέσεις για την ευρύτερη δυνατή ενότητα του λαού μας.

Μόνο η ενότητα, όπως αποδεικνύει και η ιστορία μας, επεσήμανε, μπορεί να αποτρέψει κινδύνους και να αξιοποιήσει ευκαιρίες, σημειώνοντας πως αυτό επιτάσσουν οι κρίσιμες στιγμές που διερχόμαστε, και πως αυτό αποτελεί το ισχυρότερο ηθικό όπλο που διαθέτουμε απέναντι στα ποικιλόμορφα αδιέξοδα που προβάλλουν απειλητικά στον ορίζοντα.

Μια ενότητα όμως, συνέχισε, που μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με τον αλληλοσεβασμό, το διάλογο και το σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με την ανοχή στην εποικοδομητική κριτική, με τη διαβούλευση και την εθνική συνεννόηση.

Έχοντας επίγνωση των δεινών που επισώρευσε στον τόπο η ασυμφωνία και η διχόνοια, συνέχισε, επιμένουμε φορτικά να τείνουμε χέρι έντιμης συνεργασίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προσθέτοντας πως αυτή δεν είναι η ώρα για την επιπόλαια και αβασάνιστη αναβίωση διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος.

Δεν ωφελεί, υπέδειξε, «να χωρίζουμε το λαό σε πατριώτες και ολιγότερο πατριώτες».

Πρόσθεσε ακόμη, πως η σημερινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιδιώξει μια ευρύτατη, καθολική, ενότητα για το καλό της πατρίδας μας.

Οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα και τα δυσβάστακτα βάρη που επωμίζονται οι πολίτες μας από την οικονομική κρίση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μας κλονίζουν και δεν θα μας αποπροσανατολίσουν από το πατριωτικό μας καθήκον.

«Δέσμευση και υποχρέωση μας αποτελεί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια συνολική και βιώσιμη λύση, μια λύση εθνικά έντιμη και αξιοπρεπή μέσα στα πλαίσια ενός αναπόφευκτου, ιστορικού συμβιβασμού, μια λύση στα πλαίσια των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, και που λαμβάνει όμως υπόψη τις νέες ευρωπαϊκές πραγματικότητες,» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μόνο έτσι, πρόσθεσε, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε οριστικά τον ορατό πλέον κίνδυνο διχοτόμησης της Κύπρου, η οποία θα σημάνει την απαρχή νέων δεινών και θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας επιβίωση.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι ο χρόνος νομοτελειακά δημιουργεί νέα και δυσμενέστερα τετελεσμένα και οδηγεί στην παγίωση της διχοτόμησης, σημείωσε, πρέπει να αγωνιστούμε για την επανένωση της πατρίδας μας ώστε να διαφυλάξουμε αυτό που είναι συνταγματικό και ανθρώπινο δικαίωμά μας, την εθνική μας συνείδηση και την εθνική μας επιβίωση.

Μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Άρμου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως τη θυσία του Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Ανδρέα Χατζηθεορή έχουμε υποχρέωση να τιμούμε όχι μόνο με επίκαιρες εκδηλώσεις, με εθνικά μνημόσυνα και μνημεία, αλλά με μια καθημερινή στάση ζωής που θα αποδεικνύει στην πράξη πως δεν αλλοτριωθήκαμε στην πορεία των χρόνων, πως διαθέτουμε ακόμη ιδανικά, αξίες και οράματα, πως γνωρίζουμε την ώρα του αγώνα να προτάσσουμε το “εμείς” μπροστά από το “εγώ”, και το συλλογικό μπροστά από το ατομικό συμφέρον.

«Είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Αυτό το χρέος προς την πατρίδα και τους ήρωες μας δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο».

Ευχαριστώ θερμά, είπε στις οικογένειες των ηρώων, «για την τιμή που μου κάνετε να μιλήσω για τους ήρωες και τη θυσία τους» .

Τέτοιες εκδηλώσεις, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας βοηθούν να συντηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και των ηρώων μας και να χαλυβδώσουμε την πίστη και την εθνική μας συνείδηση, μας επιτρέπουν να αντλήσουμε διδάγματα και πρότυπα για να χαράξουμε το δρόμο μας προς το μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις ηρωικές μορφές των ηρώων της Άρμου, είπε πως «και οι δυο ήρωες της Άρμου περπάτησαν πλάι – πλάι , πολέμησαν και θυσιάστηκαν, μαθητής και δάσκαλος, για τους ίδιους πόθους για τις ίδιες αγωνίες, για λευτεριά και εθνική δικαίωση». Με τη θυσία τους, συνέχισε, επισφράγισαν τα κοινωνικά κι εθνικά τους πιστεύω.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια μνημείου των πεσόντων.