Πρόεδρος: Στόχος η ενότητα όλων των κομμάτων

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε  χαιρετισμό του σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ Λάρνακας, ανέφερε ότι 11 μήνες μετά από την άριστη και αγαστή συνεργασία με το ΔΗΚΟ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και ευρύτερα τις θυσίες των συμπολιτών μας, έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε συνθήκες που εγγυώνται ή προοιωνίζουν οικονομική ανάκαμψη,  προσθέτοντας ότι δεν θα πτοηθεί από τις απειλές οποιουδήποτε αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών Οργανισμών.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος είπε πως «η ραχοκοκαλιά της προσπάθειας (για εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας), η μεγάλη δύναμη ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Δεν είμαι αγνώμων και δεν θα διαγράψω ποτέ τη βοήθεια που είχαμε πάρει από τους συναγωνιστές του Δημοκρατικού Κόμματος, τους οποίους και συνεχίζω έτσι να θεωρώ, έστω και αν για τους οποιουσδήποτε λόγους, σκοπιμότητες, προειλημμένες αποφάσεις, όχι των μελών και των στελεχών, αλλά της ηγετικής ομάδας, ή του νέου ηγέτη του κόμματος, υπήρξε μια διαφορετική απόφαση και τη σέβομαι απόλυτα.»

«Διαφωνώ βεβαίως ως προς την αιτιολόγηση και τη βάση, όμως θέλω να επικεντρώσω την προσοχή μου σ’ αυτό που ποτέ δεν θα ήθελα να ήταν αιτία μιας σύγκρουσης, που δεν την επιδιώκω ή μιας αντιπαράθεσης» είπε.

Αυτό που με ενδιαφέρει, συνέχισε, «είναι ότι έντεκα μήνες μετά από την άριστη και αγαστή συνεργασία με το ΔΗΚΟ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και ευρύτερα τις θυσίες των συμπολιτών μας, έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε συνθήκες που εγγυώνται ή προοιωνίζουν οικονομική ανάκαμψη και αντιμετώπιση επιτέλους του εθνικού μας προβλήματος με ένα πρωτόγνωρο διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και συνθήκες που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι επιτέλους δημιουργούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και για να τυγχάνουν της προσοχής των εταίρων μας αλλά ιδιαίτερα του ενδιαφέροντος των χωρών εκείνων που έχουν λόγο να διαδραματίσουν στα όσα προβλήματα σήμερα αντιμετωπίζουμε».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνωμοσύνη “προς όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε σήμερα η Κύπρος να είναι αντικείμενο θετικών σχολίων, όταν πριν ένα χρόνο είμαστε στο επίκεντρο όχι για τις επιτυχίες αλλά για τον κίνδυνο χρεοκοπίας μας. Έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, έχουμε αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια από τις αξιολογήσεις των δανειστών μας”.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος έχει «αναβαθμιστεί για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η εμπιστοσύνη μετράται από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων», εξηγώντας ότι πέρσι τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου απέδιδαν 15 – 17%, φέτος έχουν μειωθεί στο 6,75% και η τάση κάθε μέρα είναι πτωτική.

Αυτό είναι που δείχνει την εμπιστοσύνη απέναντι στη σταθερότητα που έχουμε δημιουργήσει, τη συνέπεια που έχουμε κτίσει, την αξιοπιστία που έχουμε οπωσδήποτε εμπεδώσει, τόνισε. «Γι’ αυτό, παρά τις δυσκολίες τις οποίες αναγνωρίζω, παρά τα προβλήματα που χιλιάδες συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν, θέλω να πω πως τουλάχιστον αποφύγαμε το τραγικό, την άτακτη χρεοκοπία και τις πολλαπλάσιες χιλιάδες που θα ευρίσκοντο σήμερα σε κατάσταση χρεοκοπίας» είπε, προσθέτοντας πως «οι συμπολίτες μας που θα ήταν σήμερα στην ανεργία θα ήταν πολύ περισσότεροι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «αυτό που απλώς θέλω να απευθύνω είναι μια έκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κάποιων εκ των Ημικρατικών Οργανισμών και να σκεφτούν πως ο Κύπριος πολίτης πληρώνει ακριβά το κόστος του πλεονασμού προσωπικού και της σαθρής διάρθρωσης Ημικρατικών Οργανισμών και θέλω να προειδοποιήσω πως δεν θα πτοηθώ από τις απειλές οποιουδήποτε».

Αν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό, σημείωσε, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα κρατικό μονοπώλιο. «Η λύση και η απάντηση είναι όπου υπάρχουν μονοπώλια, να υπάρξουν και να δοθούν άδειες για να υπάρξει ανταγωνισμός, γιατί αυτό είναι προς όφελος του λαού και υποχρέωση μας να πράξουμε», πρόσθεσε

Γι’ αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «και με όλα τα φιλικά αισθήματα που με διακρίνουν και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο και με πλήρη σεβασμό προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους παρακαλώ να δείξουν κατανόηση ότι εκτός από εκείνους που είναι κατοχυρωμένοι επαγγελματικά, υπάρχουν πολλές χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν τι να πάρουν στο σπίτι. Όχι με μελοδράματα και μέσω τηλεοράσεως κάποιοι να προβάλλουν ότι αγωνιούν αν θα πάρουν μεροκάματο, την ώρα που γνωρίζουν ότι είναι διασφαλισμένα τα μεροκάματά τους».

«Δεν μπορεί ένας Ημικρατικός Οργανισμός για κάθε 12 ή 13 υπαλλήλους να έχει ένα Διευθυντή. Κάποιοι ας μαζέψουν τα μυαλά τους, αν και κάποιοι από μας θα πρέπει να απολογηθούν, όλη η πολιτική ηγεσία αν θέλετε, γιατί έχουμε φέρει σ’ αυτό το κατάντημα Ημικρατικούς οργανισμούς».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης πως «είμαι αποφασισμένος με πλήρη, φιλικά αισθήματα, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προχωρήσουμε όπως προβλέπει η μνημονιακή σύμβαση, την οποία παρεμπιπτόντως δεν είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη που τη συνομολόγησε, είναι από το Νιόβρη (2012). Πρέπει να υπενθυμίσω ότι υπήρχαν οι πρόνοιες ότι, αν το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι βιώσιμο, οι πρώτοι υπό διαπραγμάτευση για ιδιωτικοποίηση θα ήταν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί».

Συνεπώς, υπέδειξε, «κάποιοι ας μην προσποιούνται σήμερα ότι δεν έχουν καμία σχέση είτε με την οικονομική κρίση, είτε με το κίνδυνο ατάκτου χρεοκοπίας του κράτους, είτε ιδιαίτερα τάχα με τις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως εξίσου δεν είναι ορθόν να λέγεται ότι η παρούσα κυβέρνηση επέβαλε κόμιστρα στους μαθητές. Τα κόμιστρα επιβλήθηκαν από το Δεκέμβρη του 2012 και ήσαν 15 ευρώ ανά μήνα για μόνο τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Η παρούσα κυβέρνηση αναθεώρησε εκείνη την απόφαση και επέβαλε 10 ευρώ το μήνα για όλες τις διαδρομές, καθ’ όλο το 24ωρο, καθ’ όλο το 12μηνο. Συνεπώς νομίζω ότι τα κροκοδείλια δάκρυα και οι εκ των υστέρων διαμαρτυρίες δεν νομίζω ότι συνεισφέρουν σ’ αυτό που όλοι επιδιώκουμε και επιτυγχάνουμε μέσα από τις θυσίες του λαού».

Έδωσα κάποιες απαντήσεις σ’ αυτά που ακούω και πολλές φορές προσπαθώ να αγνοήσω, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «κάποια στιγμή ο λαός πρέπει να γνωρίζει και είναι υποχρέωση να ενημερώνουμε το λαό. Είναι υποχρέωση μας να προστατέψουμε τα συμφέροντα του λαού από τάσεις που παρατηρούνται είτε λαϊκισμού, είτε πολλές φορές και χωρίς πολλή σκέψη χάριν των κομματικών συσπειρώσεων ή ενδιαφερόντων».

Τόνισε πως αυτό που επιδιώκει είναι η ενότητα «όλων των πολιτικών δυνάμεων, είμαι συνεχώς σε ένα διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις σέβομαι, έστω και αν και διαφωνούμε, ακόμα και αν με τα όσα έχω απαντήσει, προκαλούν μια πικρία και πιθανόν μια ένταση».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως η αντίθετη άποψη, η αντιπολίτευση και ο λόγος της είναι απόλυτα σεβαστός και απόλυτα αποδεκτός. «Γι’ αυτό και σεβόμενος τη Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να έρθω σε μετωπική σύγκρουση με κανέναν. Απλά εκεί και όπου πρέπει, θα πρέπει να δίδονται απαντήσεις χάριν ενημέρωσης», σημείωσε.