Πρόεδρος: Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να αναδείξουμε τις νέες δράσεις των Κυπριακών Ταχυδρομείων

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη  στα εγκαίνια υπηρεσιών του Κέντρου Πολίτη Κυπριακών Ταχυδρομείων

Για δεκαετίες ολόκληρες οι Υπηρεσίες των ταχυδρομείων είχαν – και όχι άδικα- ταυτιστεί με την παραδοσιακή ανταλλαγή αλληλογραφίας. Πρόκειται για μία Υπηρεσία την οποία τα ταχυδρομεία μας γνωρίζουν καλά και την ανέπτυξαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Είναι όμως προφανές πως οι εποχές αλλάζουν και έτσι οφείλουν και οι υπηρεσίες μας να προσαρμόζονται. Είναι γι’ αυτό που σήμερα βρίσκομαι εδώ για να αναδείξουμε τις νέες δράσεις των Κυπριακών Ταχυδρομείων.

Νέες δράσεις που ως άμεσο στόχο έχουν κατά πρώτο λόγο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και κατά δεύτερο να συμβάλουν με τη δική τους παρέμβαση στην καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας.

Αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησής μας, η αποκέντρωση των Υπηρεσιών και όπου είναι δυνατόν η εξυπηρέτηση των πολιτών από ένα μόνο κέντρο, σ’ ένα μόνο σημείο. Προς τον σκοπό αυτό αναπτύσσουμε περαιτέρω τον πολύ πετυχημένο θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Πολύ πρόσφατα εγκαινιάσαμε τις νέες εγκαταστάσεις στον χώρο της παλαιάς διεθνούς έκθεσης, ενώ δίνοντας έμφαση και στην εξυπηρέτηση αγροτικών περιοχών, εγκαινιάσαμε και στη Δευτερά ένα πρωτοποριακό κέντρο εξυπηρέτησης των αγροτών μας.

Ως συνέχεια αυτής της σημαντικής προσπάθειας, θεωρώ και την πρωτοβουλία των Κυπριακών Ταχυδρομείων, τα οποία πολύ ορθά λειτουργώντας, αξιοποιούν πλέον τις εγκαταστάσεις και ιδιαιτερότητες τους και προσφέρουν στους πολίτες υπηρεσίες του Δημοσίου με τη λειτουργία Κέντρων Πολίτη στα Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία.

Capture

Ο στόχος βεβαίως δεν είναι η υποκατάσταση άλλων σχετικών κέντρων, αλλά η αποσυμφόρηση των ήδη πολύ επιβαρυμένων Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη και η περαιτέρω αποκέντρωση υπηρεσιών.

Τονίζω – διότι είναι απολύτως συναφές- πως βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης της αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε αυτή να καταστεί αποδοτικότερη και να υπηρετεί με αποτελεσματικό τρόπο τους πολίτες της χώρας μας.

Εκφράζω θερμότατα συγχαρητήρια στον Διευθυντή και στους ταχυδρομικούς υπαλλήλους διότι όταν κάποιοι άλλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να ωφεληθούν, κάποιοι άλλοι πρωτοπορώντας δημιουργούν νέες πρακτικές προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο ρόλος του δημόσιου λειτουργού, του δημόσιου υπαλλήλου, η εξυπηρέτηση των συμπολιτών του. Και δεν μπορώ παρά να εκφράσω και τις θερμές μου ευχαριστίες προς την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ διότι αν μιλούμε για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, για νέες σύγχρονες μεθόδους έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία, είναι γιατί υπάρχει μια απόλυτη κατανόηση μεταξύ μας, υπάρχει μια απόλυτη συνεννόηση και πιστεύω ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα καταξιωθούν απόλυτα και οι δημόσιοι υπάλληλοι που πολλές φορές είναι στο στόχαστρο πολλών και διαφόρων.

Η λειτουργία τεσσάρων νέων Κέντρων Πολίτη (ΚΕΠΟ) στα Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία, είναι μία πρωτοποριακή δράση που εντάσσεται αρμονικά στο μεγάλο στρατηγικό μας σχεδιασμό παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους πολίτες μέσα από υφιστάμενες ή νέες επιλογές που επιδιώκουμε να προσφέρουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως Κυβέρνηση θα στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειες των Κυπριακών Ταχυδρομείων για παροχή υπηρεσιών ΚΕΠΟ και από αγροτικά ταχυδρομικά γραφεία, σε συνεργασία πάντοτε με τις τοπικές κοινότητες και τους αγροτικούς Δήμους, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το κράτος και τις Υπηρεσίες του στους κατοίκους της υπαίθρου μας.

Η συγκέντρωση στα ΚΕ.ΠΟ ενός μεγάλου φάσματος Υπηρεσιών από διάφορα Υπουργεία, όπως για παράδειγμα τα Υπουργείο Υγείας, Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Οικονομικών και βεβαίως του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντάσσεται αρμονικά, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός μείζονος στόχου που θέσαμε ως Κυβέρνηση: Να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να κάνουμε τις Υπηρεσίες μας ακόμα πιο ευέλικτες και το κράτος προσιτό, ανθρωποκεντρικό και κυρίως αποτελεσματικό για όλους τους πολίτες του.

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα τα οποία είναι με ικανοποίηση που διαπιστώνω πως αναπτύσσουν, προκειμένου να μετεξελιχθούν από ένας παραδοσιακός φορέας παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών σε ένα φορέα παροχής υπηρεσιών ευρέως φάσματος.

Εξ όσων πληροφορούμαι, αυτήν την περίοδο ευρίσκεστε στο μεταβατικό στάδιο και προσβλέπω εντός του νέου έτους να δούμε περισσότερα βήματα των νέων υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Άλλωστε, όπως πλέον είναι και το σύνθημα σας, «τα Κυπριακά Ταχυδρομεία έχουν μέλλον το οποίο δεν είναι μόνο ταχυδρομικό».

Τα ταχυδρομεία μας, με διαχρονική παρουσία στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, έχουν συσσωρεύσει πολύτιμη εμπειρία στον τομέα της σύνδεσης ανθρώπων και υπηρεσιών. Αυτή η εμπειρία, σε συνδυασμό με το εκτεταμένο δίκτυο που ήδη υπάρχει σε όλη την έκταση της χώρας μας, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών αποτελούν το καλύτερο υπόβαθρο για να αποκτήσει σάρκα και οστά το όραμά μας.

Είναι με ικανοποίηση που βλέπω τις νέες δράσεις σας καθώς αντιλαμβάνομαι πως τα ταχυδρομεία μας όχι μόνο μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό, αλλά και να πρωτοστατήσουν αξιοποιώντας το δίκτυό τους και τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικό συντελεστή της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Θεωρώ πως το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον απαιτεί να αλλάξουν δομές του παρελθόντος προκειμένου να υπάρξει αυξημένη διοικητική και οικονομική αυτονομία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων σας.

Αξιοποιήστε τις σχετικές μελέτες που έχετε στα χέρια σας και προχωρήστε. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαι δίπλα σας σε οτιδήποτε χρειαστείτε προκειμένου να προσφέρετε ακόμη περισσότερα.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ θερμά και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις δράσεις, στους στόχους που θέτετε που είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας.