Πρόεδρος: Ριζικές, σε όλα τα επίπεδα οι αλλαγές στην Αστυνομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του, κατά την τελετή εγκαινίων του νέου Αστυνομικού Σταθμού Αγρού, τόνισε  πως το έργο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης είναι εκείνο που δικαιώνει τον τίτλο του κράτους δικαίου, για να σημειώσει πως «τα χρόνια της διακυβέρνησης είναι η μόνη περίοδος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την οποία σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα αν αφορούν επώνυμους, πολιτικούς ή άλλους αξιωματούχους».

Χαιρετισμός του Προέδρου:

“Είναι πραγματικά ιδιαίτερη η χαρά μου, να εγκαινιάζω ένα ακόμη έργο στην κοινότητα του Αγρού, τον Αστυνομικό Σταθμό του Αγρού, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση του αισθήματος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αστυνομικός Σταθμός του Αγρού στεγάζεται πια από τον περασμένο Μάρτιο, στον χώρο του παλιού κυβερνητικού κτηνιατρείου, σε ένα κτήριο που με κόστος 410 χιλιάδες ευρώ ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε ειδικά για τις αστυνομικές ανάγκες.

Είμαι βέβαιος πως με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας που διασφαλίσαμε για το προσωπικό του αστυνομικού σταθμού θα διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο το έργο που έχει επιφορτιστεί γενικότερα η Αστυνομία μας.

Ο Αστυνομικός Σταθμός Αγρού αστυνομεύει εννιά κοινότητες της περιοχής Πιτσιλιάς με 3.500-4.000 κατοίκους, παρουσιάζει το χαρακτηριστικό πως το καλοκαίρι ή κάποια Σαββατοκύριακα ο πληθυσμός της περιοχής σχεδόν διπλασιάζεται, ενώ η γεωγραφική έκταση που καλύπτει το εν λόγω τμήμα ανέρχεται σε 85 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου.

Το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε είναι ένα από τα πολλά και σημαντικά που υλοποιήσαμε μέσα στα τελευταία χρόνια, όπου, παρά τις οικονομικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τα έτη 2013 – 2014 μέσα από σωστό προγραμματισμό και διαχείριση καταφέραμε να υλοποιήσουμε και να ξεκινήσουν σημαντικά έργα υποδομής όπως:

3 νέα κτήρια Δικαστηρίων στην Πάφο, στην Αμμόχωστο, το Οικογενειακό Δικαστήριο στη Λευκωσία

3 νέα κτήρια για Αστυνομικές Διευθύνσεις Πάφου, Αμμοχώστου και Μόρφου

14 έργα στις Φυλακές, στα οποία περιλαμβάνονται 3 καινούριες πτέρυγες.

Βελτιωτικά έργα σε όλα τα αστυνομικά κρατητήρια, βελτιώνοντας έτσι και το επίπεδο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Οι κτηριακές υποδομές είναι ένα μέρος του προγράμματος μας για τη βελτίωση της ασφάλειας στον τόπο μας και την ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία μας, είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπίστωσα πως οι σχεδιασμοί ενίσχυσης του Σώματος με νέα στελέχη προχωρούν με ταχύτητα και κυρίως αποτελεσματικά.

Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις για την αξιοκρατική – και το υπογραμμίζω – πρόσληψη 210 αστυνομικών και 40 πυροσβεστών, ενώ οι προαγωγές έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Αρκεί να αναφέρω ότι όσοι πέτυχαν στις εξετάσεις για πρόσληψη στην Αστυνομική Δύναμη έχουν καθολικά προσληφθεί.

Και το πιο σημαντικό: Μπορεί η αντιπολίτευση πολλές φορές να κρίνει αυστηρά και έτσι θέλουμε να είναι η αντιπολίτευση. Αλλά, όπως έχετε προσέξει, ουδεμία ανακοίνωση υπήρξε ουδεμία διαμαρτυρία καταγράφηκε ότι υπήρξε η οποιαδήποτε παρέμβαση προκειμένου να επηρεαστεί στο έργο της πρόσληψης η Διεύθυνση της Δύναμης γενικότερα, ο Aρχηγός και οι συνεργάτες του, ο Yπαρχηγός, οι βοηθοί αρχηγοί, στα θέματα που αφορούν τις προσλήψεις.

Και αυτό μας κάνει περήφανους διότι δεν είναι μόνο στο Αστυνομικό Σώμα που ακολουθούμε αυτή την πορεία, αλλά γενικότερα σε όλη τη διαχείριση και τη χρηστή διοίκηση. Μπορεί να κατηγορήθηκε για πολλά η παρούσα Κυβέρνηση, όχι για αναξιοκρατία, όχι για αναξιοκρατικές προσλήψεις ή για αναξιοκρατικές προαγωγές, όχι μόνο στην Αστυνομία, αλλά ευρύτερα στη Δημόσια Υπηρεσία, το Διπλωματικό Σώμα, οπουδήποτε υπάρχει η ανάγκη οι άξιοι να υπηρετούν, να προβιβάζονται και βεβαίως να υπάρχει συνεχής πρόοδος στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αναβαθμίζοντας το επίπεδο των μελών της Αστυνομίας και αυξάνοντας τις απαιτήσεις μας αλλάζουμε και τη μισθολογική κλίμακα από Α3-5-7 σε Α5-7, ώστε οι αστυνομικοί μας να ανταμείβονται με αυτά που πράγματι δικαιούνται και αξίζουν.

Προχωρήσαμε σε ουσιαστικό έργο με γνώμονα τον Εκσυγχρονισμό, τη Διαφάνεια, την Αξιοκρατία που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Μετατρέψαμε την Αστυνομία σε επιχειρησιακή, αυξάνοντας τον αριθμό των επιχειρήσεων για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης του εγκλήματος και ενισχύοντας με προσωπικό την πρώτη γραμμή δράσης. Τα όσα ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε θεωρώ ότι με καλύπτουν πλήρως, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό, τις δράσεις και γενικότερα τον απώτερο στόχο μείωσης του εγκλήματος.

Από την πρώτη στιγμή θέσαμε στις προτεραιότητές μας τον θεσμό της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, ως μέτρο κοινωνικής παρέμβασης.

Ενδεικτικά αναφέρω πως το 2012 είχαμε 4,000 εγγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς σε 3 μόνο Δήμους/Κοινότητες. Σήμερα έχουμε 90 χιλιάδες εγγεγραμμένους Παρατηρητές σε 285 Δήμους και Κοινότητες.

Οι αλλαγές στην Αστυνομία μας είναι ριζικές σε όλα τα επίπεδα και είμαι βέβαιος πως τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη περισσότερο εμφανή στα προσεχή χρόνια όταν θα έχουν πλήρως εφαρμοστεί οι εκσυγχρονιστικές πολιτικές που εξαγγέλθηκαν και υλοποιούμε.

Το έργο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης είναι εκείνο που δικαιώνει τον τίτλο του κράτους δικαίου.

Τα χρόνια της διακυβέρνησης μας είναι η μόνη περίοδος στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την οποία σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα αν αφορούν επώνυμους, πολιτικούς ή άλλους αξιωματούχους.

Αυτό πιστώνεται όχι μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά και εξίσου στους ανεξάρτητους θεσμούς, όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, η Νομική Υπηρεσία, η Αστυνομία, ο Γενικός Ελεγκτής και βεβαίως στο εν γένει σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Διακηρύξαμε πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε υποθέσεις διαφθοράς απ’ όπου και αν προέρχεται και τη διακήρυξη αυτή θα συνεχίσουμε να την κάνουμε πράξη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν ώστε να παραδοθεί έγκαιρα και να εγκαινιάζουμε σήμερα αυτό το έργο. Είναι καλό να γίνει εύφημος μνεία προς τη Διευθύντρια των Δημοσίων Έργων, της το χρωστούμε.

Καμιά φορά λένε για τα Δημόσια Έργα, αλλά δεν ανταποκρίνεται πλήρως από την εμπειρία που έχω βιώσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Αρκεί να τους συμπαραστέκεται κανένας, να νιώθουν ότι έχουν τη στήριξη του Υπουργού τους και γενικότερα της Κυβέρνησης, για να μπορεί να αποδίδουν εκείνα που μπορούν και ξέρουν να αποδίδουν.

Είμαι βέβαιος πως το προσωπικό της Αστυνομίας θα το αξιοποιήσει κατάλληλα προς όφελος της κοινωνίας μας.