Πρόεδρος: Ο νέος Β.Γ. Εισαγγελέας να μην χαριστεί σε κανέναν

Σε μιαν περίοδο που αμφισβητούνται οι θεσμοί και η κοινωνία δεν συγχωρεί την ατιμωρησία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προέτρεψε τον νέο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ρίκκο Ερωτοκρίτου να μην χαριστεί σε κανένα, όσο ψηλά και αν βρίσκεται στην ιεραρχία του κράτους.

Μιλώντας στην τελετή διαβεβαίωσης του κ. Ερωτοκρίτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “η Νομική Υπηρεσία, ως ανεξάρτητος θεσμός, μπορεί και πρέπει να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία”, προσθέτοντας ότι “συνεπώς η πρόκληση είναι μεγάλη, ιδίως για εσάς που αναλαμβάνετε ένα τόσο σημαντικό λειτούργημα σε τόσο αντίξοες για τη χώρα μας συνθήκες”.

“Σε μιαν περίοδο που αμφισβητούνται οι θεσμοί και η κοινωνία δεν συγχωρεί την ατιμωρησία, σας προτρέπω να μην χαριστείτε σε κανέναν, όσο ψηλά και αν βρίσκεται στην ιεραρχία του κράτους”, είπε και ζήτησε από τον κ. Ερωτοκρίτου, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, “να κάνετε το παν για πιο αποτελεσματική, πιο δίκαιη και όσο το δυνατόν πιο σύντομη διερεύνηση υποθέσεων που εκκρεμούν και θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αλλά γενικότερα και ενός ευνομούμενου κράτους”.

Ο κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων 15 χρόνων, με “οικονομικές και όχι μόνο καταστροφές”, με ιδιαίτερη έμφαση στη φονική έκρηξη στο Μαρί.

“Τον Ιούλιο του 2011, παραλείψεις, αντιφατικές συμπεριφορές, υπαίτια, άγνοια, και ασυγχώρητες αδιαφορίες, φόρτωσαν στη συνείδηση των οικείων τους, αλλά και των πολιτών, την παντοτινή θλίψη, για την άδικη απώλεια των 13 τιμημένων νεκρών της ναυτικής βάσης `Ευάγγελος Φλωράκης`, στο Μαρί, που χάθηκαν, σε ώρα καθήκοντος, αλλά και εμβόλισαν, ταυτόχρονα, στο μαλακό υπογάστριο την οικονομία της χώρας, με οικονομικές απώλειες της τάξης των 700 εκ. ευρώ, για την αποκατάσταση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού, μαζί με τις συνεπαγόμενες ζημιές και τις επιπτώσεις τους, αλλά και σε κλασματικό χρόνο δευτερολέπτων μείωσαν το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “τον Μάρτιο του 2013, η διαχρονική ασυδοσία, η ατιμωρησία, και η διαπλοκή ατόμων και θεσμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γονάτισαν τη χώρα και την έφεραν στα όρια της τελειωτικής άτακτης χρεοκοπίας, εκτινάσσοντας το αναγκαίο κόστος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας στο δυσθεώρητο ύψος των 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 13 δισ. πλήρωσαν και θα πληρώνουν εξακολουθητικά οι πολίτες, με την απομείωση πρώτα των τραπεζικών τους καταθέσεων, των μετοχών και των ομολόγων τους και με τις ακτινωτές φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις πηγών δημοσίου πλούτου, αφήνοντας `προίκα` για τις επόμενες γενιές τις οφειλές και τα επιτόκια του άμεσου δανείου των 10 δισ., την εκτεινούμενη όλο και πιο βαθειά ύφεση, αλλά και την αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας στο 127% του ΑΕΠ μέχρι το 2015”.

Όπως είπε, οι διαχρονικές αυτές οικονομικές απώλειες, “με τις αναντίρρητες ενδείξεις, κάποτε και αποδείξεις, για το κοινό αίσθημα, απουσίας κάθε προληπτικού ελέγχου, ή και ταχείας και αποτελεσματικής κατασταλτικής τιμωρίας, ρηγμάτωσαν επικίνδυνα, μετά την 16η Μαρτίου του 2013 την περί δικαίου συλλογική συνείδηση και απειλούν να οδηγήσουν, μαζί με άλλους τρωθέντες, για τους ίδιους λόγους, θεσμούς, στην ολική απαξίωση των πάντων, χωρίς καμιά εξαίρεση”.

Ο κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη γενικώς επιβάλλει ότι “η Νομική Υπηρεσία του Κράτους, ειδικότερα, έχει υποχρέωση, ως συντεταγμένος βραχίονας της Πολιτείας, για την προσκόμιση όλων των διαπιστωμένων με τη δέουσα διαδικασία παραβατικών συμπεριφορών που πτώχευσαν τη χώρα, μπροστά στα Δικαστήρια, να εκτελέσει το καθήκον της σε συνεργασία και καθοδήγηση των ανακριτικών Αρχών ταχύτατα και αποτελεσματικά, χωρίς χάσιμο χρόνου και μαρτυρικού υλικού, φέρνοντας χωρίς καθυστέρηση τους υπευθύνους που χρεοκόπησαν τη χώρα και τους πολίτες ενώπιον των Δικαστηρίων, αποκαθιστώντας έτσι τα ρήγματα στη συλλογική περί δικαίου συνείδηση, στο βαθμό και την έκταση που την αφορά, αλλά και αποδεικνύοντας έμπρακτα πως σέβεται πρώτη, καθηκόντως, την πανάρχαια αλλά πάντα επίκαιρη ρήση του Πλάτωνα στον Μενέξενο, `πάσα επιστήμη, χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία και ου σοφία φαίνεται` “.