Πρόεδρος: Ουκρανία και Κυπριακό συζήτησε με το Ρώσο πρέσβη

Στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Ρώσο Πρέσβη στο Προεδρικό Μέγαρο υπήρξαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά και η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία της επίσκεψης του ΠτΔ στη Ρωσία, αλλά σημείωσε ότι στην ατζέντα θα βρίσκονται και τα ενεργειακά θέματα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της Ρωσίας στις εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας ότι οι επισκέψεις των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σε Αθήνα και Αγκυρα θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Ρώσος Πρέσβης εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία της Μόσχας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Όπως είπε, συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα τελευταία γεγονότα στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και την προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου στη Μόσχα, σημειώνοντας όμως ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Χαρακτήρισε επίσης ευαίσθητη για το Κυπριακό την περίοδο αυτή.

Κληθείς να αναφέρει πώς η Μόσχα βλέπει την εξέλιξη, με τις αντίστοιχες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αγκυρα και Αθήνα, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι αυτή είναι μια εξέλιξη για τη λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι η Μόσχα υποστηρίζει αυτές τις εξελίξεις.

«Ο,τι βολεύει τις δύο κοινότητες εμείς το υποστηρίζουμε γιατί όπως καταλαβαίνουμε αυτή θα δώσει ώθηση στην όλη επίλυση του Κυπριακού», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορούσε ο εκάστοτε επιτετραμμένος της Ρωσίας στη Λευκωσία να αποτελέσει και κάποιου είδους διαμεσολαβητή της Ρωσίας στο Κυπριακό, είπε ότι αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμη, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως να αποκλείει ένα πιο δραστήριο ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό και στα ενεργειακά.

Ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή της Μόσχας στο Κυπριακό, είπε ότι συζητήσαμε με τον Πρόεδρο πώς θα υποστηρίξει η Ρωσία την επίλυση του Κυπριακού, όχι άμεση εμπλοκή της Ρωσίας, αλλά αυτό εξαρτάται και από τις δύο πλευρές».

Σε ερώτηση εάν συζήτησαν για τα ενεργειακά, είπε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα.

Σε σχέση με την Ουκρανία, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι οι εξελίξεις εκεί εξαρτώνται από την ίδια την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε τα γεγονότα με ανησυχία». Σημείωσε ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις δεν συμφωνούν με τη σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας. «Αυτό μας ανησυχεί περισσότερο», είπε.

Ερωτηθείς εάν η Μόσχα φοβάται απόσχιση ρωσσόφωνης περιοχής της Ουκρανίας, είπε ότι η Μόσχα φοβάται τι θα γίνει με την Ουκρανία στο μέλλον, γενικά.