Πρόεδρος: Οι ενδιαφερόμενοι για το Κυπριακό έπρεπε να παρέμβουν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, τόνισε ότι όλοι αυτοί που συμβουλεύουν την ελληνοκυπριακή πλευρά θα έπρεπε να παρενέβαιναν όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου για το Κυπριακό, έτσι ώστε να επιτραπεί ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος.

Ανέφερε ακόμα ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου συζητήθηκαν εκτενώς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι συμβουλές και εισηγήσεις από τα κόμματα είναι ευπρόσδεκτες, ωστόσο «δεν χρειάζεται να πουν τα κόμματα τι πρέπει να πράξει η Κυβέρνηση.”

Σε ό,τι αφορά τις βρετανικές θέσεις σε σχέση με τη στρατιωτική συμφωνία που αναμένεται να υπογράψει η Κύπρος με τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Η Καθημερινή της Κυριακής” σχετικά με το απευθείας εμπόριο, είπε ότι «πρέπει να μελετηθούν καλύτερα οι νομικές γνωματεύσεις που έχουν δοθεί και καλύτερα είναι σε μια περίοδο που χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί” να αποφεύγονται αναφορές σε αυτά που δεν ευσταθούν.

Ερωτηθείς αν θα συζητήσει το θέμα με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ όταν μεταβεί στις Βρυξέλλες, απάντησε «Βεβαιότατα ναι», όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα πολιτικά κόμματα ζητούν από την Κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα στη συνεδρία του Eurogroup, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν χρειάζεται να πουν τα κόμματα τι πρέπει να πράξει η Κυβέρνηση. Βεβαίως ευπρόσδεκτες οι συμβουλές και οι εισηγήσεις, αλλά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχα εκτεταμένες συνομιλίες και κοινές θέσεις σε όλα τα θέματα που έχουμε συζητήσει».

Κληθείς να πει αν υπάρχει κάποιο πλάνο με το οποίο προσεγγίζεται η Κυβέρνηση από διπλωμάτες σε σχέση με τις συνομιλίες, που να αφορά επίσης και δημοψήφισμα το 2016, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μακάρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες να επαναρχίσει ο διάλογος και ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε είναι δυνατόν να καταλήξει”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε όπως “η δική μας καλή θέληση να βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά και ο δικός μας διακαής πόθος να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια λύση, όπως την περιγράφουμε, να είναι και επιδίωξη της άλλης πλευράς”.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται άσκηση πιέσεων από τους ξένους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν αισθάνθηκα καμία πίεση. Βεβαίως ακούω συμβουλές ότι πρέπει να αρχίσει (ο διάλογος) και έχω την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται κανείς να πει στους Ελληνοκύπριους – που εδώ και 40 χρόνια προσμένουν, αναμένουν και επιδιώκουν τη λύση το συντομότερο – αν θα επιστρέψουν στο διάλογο”.

Απαντώντας σε αυτούς που συμβουλεύουν, επεσήμανε ότι θα έπρεπε να παρενέβαιναν όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου, ώστε να επιτραπεί ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος.

Σε ερώτηση ότι ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας κάνει παραίνεση σε σχέση με το περιεχόμενο της στρατιωτικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψει η Κύπρος με τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εγώ δεν θα έκανα παραίνεση για την πολιτική της βρετανικής Κυβέρνησης”.

Υπέδειξε περαιτέρω ότι “είμαστε κυρίαρχο κράτος και αποφασίζουμε. Μιλάμε για την ανανέωση υφιστάμενης στρατιωτικής συμφωνίας και ενδεχόμενα (για παραχώρηση) κάποιων διευκολύνσεων που παραχωρούνται και στη δική του χώρα – ίσως με υπερβολή – αλλά και σε άλλες χώρες”.