Πρόεδρος: Μόνο μέσα από την ειρήνη μπορεί να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες

Η Κύπρος, γιορτάζει σήμερα την 56η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της  με στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Παρέλασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί στους εορτασμούς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα γίνει μετά το πέρας της παρέλασης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη δήλωση από το χώρο της παρέλασης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε αρχικά την ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αίσθημα υπερηφάνειας που έχει δώσει η ΕΦ μέσα από την άρτια διοργάνωση αλλά και την εξαιρετική επίδειξη ικανοτήτων στην παρέλαση.

“Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Αρχηγό της ΕΦ, τους Επιτελείς του, τους αξιωματικούς των διαφόρων σωμάτων”, είπε, και ευχήθηκε σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, χρόνια πολλά για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα πως “αυτό που χρειάζεται είναι η επικέντρωση της προσοχής μας όχι σε αμυντικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σχεδιασμούς, εξοπλισμούς και λοιπά, αλλά να εξοπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε τους στόχους και το δρόμο της ειρήνης”.

Τόνισε πως μέσα από τη μετεξέλιξη θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, με βάση τις οποίες ολόκληρος ο λαός, μακριά από τα όποια βαρίδια του παρελθόντος, θα ζήσει μαζί σε ένα σύγχρονο κράτος που θα σέβεται απόλυτα τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και των ΗΕ.

“Μόνο μέσα από την ειρήνη μπορεί να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Εύχομαι και πάλι χρόνια πολλά και ό,τι καλύτερο στον κυπριακό λαό”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, τόνισε εκ νέου τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο σημειώνοντας πως με τη λύση θα πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα.