Πρόεδρος: Κόμμα όλων πρέπει να είναι μόνο η Κύπρος

“Κόμμα όλων πρέπει να είναι μόνο η Κύπρος και κανένας άλλος” δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης,  καλώντας  όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες απέναντι στην πατρίδα και όχι απέναντι στον όποιο Πρόεδρο ή απέναντι στο όποιο κόμμα.

Αφού κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις για άλλη μια φορά να ενώσουν δυνάμεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι προσωπικές ατζέντες, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή οι όποιες άλλες αιτιάσεις που ενδεχομένως να έχουν σαν αιτία παρελθούσες διαφορές, δεν ωφελούν την πατρίδα μας.

Σε εκτός κειμένου αναφορά κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση για τα 45χρονα του Εθνικού Άχνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε «τις πολιτικές δυνάμεις για πολλοστή φορά να ενώσουμε δυνάμεις, αυτά που μας χωρίζουν είναι ελάχιστα μπροστά σε εκείνα που μας ενώνουν. Και αν όλοι εννοούμε, και το πιστεύω ότι το εννοούμε, ότι θέλουμε να επιτύχουμε την απαλλαγή από το μίασμα της κατοχής, την επανένωση και την απελευθέρωση, την ειρηνική συμβίωση και τη δημιουργία, αν θέλουμε πραγματικά ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος, δεν έχουμε παρά να ενώσουμε δυνάμεις έστω και εάν διαφωνούμε».

Πρόσθεσε ότι «η διαφωνία ενισχύει τον ηγέτη στην διαπραγματευτική τράπεζα, δεν του προκαλεί ζημιά. Γι’ αυτό και καλώ όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες απέναντι στην πατρίδα μας και όχι απέναντι στον όποιο Πρόεδρο ή απέναντι στο όποιο κόμμα. Κόμμα μας όλων πρέπει να είναι μόνο η Κύπρος και κανένας άλλος. Η κατοχή δεν διαχωρίζει και δεν ξεχωρίζει αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους και σοσιαλιστές, η κατοχή, η διαίρεση αφορά όλους μας. Και αυτό» συνέχισε «πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε πως οι προσωπικές ατζέντες, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή οι όποιες άλλες αιτιάσεις που ενδεχόμενο να έχουν σαν αιτία παρελθούσες διαφορές, δεν νομίζω να ωφελούν την πατρίδα μας. Αυτό που θέλει η πατρίδα μας είναι όλους μαζί στρατευμένους σε ένα αγώνα για τη δικαίωση όλων», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι «η προσπάθεια που καταβάλλουμε στηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού και δεν περιφρονώ ποσώς όσους διαφωνούν, αντίθετα, αποτελούν ενδυνάμωση στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων γιατί ο δύσκολος δρόμος τώρα αρχίζει».

Πρόσθεσε πως «κοινή προσπάθεια όλων θα πρέπει να είναι πως επιτέλους επιτυγχάνουμε να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα, να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής διαβίωσης με όλους τους συμπατριώτες μας είτε λέγονται Τουρκοκύπριοι, είτε Λατίνοι, Αρμένιοι ή Μαρωνίτες με τους οποίους βεβαίως συμβιούμε ειρηνικότατα, αλλά κατά τον ίδιο τρόπο θέλουμε να συμβιώσουμε και με τους Τουρκοκύπριους αρκεί να υπάρχει αλληλοσεβασμός και ιδιαίτερα ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις βασικές ελευθερίες, στις αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα με το Ηνωμένο Βασίλειο και είπε πως «θέλω να πιστεύω ότι η τελευταία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο που δημιουργεί την προοπτική ανάπτυξης των περιοχών εντός των Βάσεων, θα δώσει και νέα ώθηση στην ανάπτυξη και ας ελπίσουμε ότι μέσα από ένα διάλογο ουσίας, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε επιτέλους και στη λυτρωτική λύση».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι βρέθηκε «με συναγωνιστές που θέλουν όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για να μην είναι πια η θωριά μας προς την Αχνα αλλά να είναι η δυνατότητα μας να ξαναδούμε, να ξαναζήσουμε στην Αχνα που σήμερα είναι μια έρημη πόλη».

Αναφερόμενος στην κοινωνική αποστολή του Εθνικού Αχνας που προσφέρει ευκαιρία υγιούς απασχόλησης σε εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο. Το να απασχολείς αλλά και να κρατάς μακριά από τα όσα κακά συμβαίνουν νέους που αθλούνται, ιδιαίτερα όμως που ανατρέφονται μέσα από αρχές και αξίες, είναι το σημαντικότερο», σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σωματείο του Εθνικού Αχνας και ανέφερε πως «αναμένω το συντομότερο να συναντηθούμε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο κ. Κίκη Φιλίππου, τον Πρόεδρο του ΚΟΑ και του συνόλου των Σωματείων μας για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, όχι μέσω παροχής χρηματικών κινήτρων αλλά ενδεχόμενα μέσω μιας άλλης ρύθμισης που μπορεί να σας ευκολύνει να πάρετε κάποιες αναπνοές».