Πρόεδρος και Γιωρκάτζη πρέπει να διαφωτίσουν το λαό

Το Δημοκρατικό κόμμα θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη πρέπει να παραιτηθεί, γιατί οι καταγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν της αφήνουν άλλη επιλογή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ωστόσο  ότι   από εκεί και πέρα θα πρέπει να διαφωτίσουν και οι δύο το λαό, για το τι ακριβώς συνέβηκε μεταξύ τους, αναφορικά με τη συνομολόγηση του συμβολαίου και την αλλαγή των όρων του.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα, μετά από τις δικές του καταγγελίες, αν θεωρεί ότι η κ. Γιωρκάτζη απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του ή θεωρεί ότι πρέπει να παραιτηθεί.

“Δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτήν την πάρα πολύ απλή ερώτηση, που υποβάλλουν όλοι οι πολίτες, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή δέχονται θυσίες, για να πετύχουμε τον στόχο επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Και από την άλλη, η κ. Γιωρκάτζη πρέπει να απαντήσει στις καταγγελίες του Προέδρου και να μας πει, εάν όντως έχει πλαστογραφήσει το έγγραφο, το οποίο της παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να αλλάξει τον όρο του συμβολαίου, έτσι ώστε να αποφύγει την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ότι “το να μας λέει ο Πρόεδρος ότι εναπόκειται στην κ. Γιωρκάτζη να αποφασίσει τι θα κάνει ή να μας λέει η κ. Γιωρκάτζη ότι θα συνεχίσει το έργο της, απλά και οι δύο υπεκφεύγουν, αποφεύγουν να απαντήσουν αυτά τα πάρα πολύ απλά ερωτήματα, τα οποία θέτει ο ίδιος ο κυπριακός λαός, που σήμερα δέχεται θυσίες μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος”.

Για τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έκανε λόγο “για ένα επιμέρους ζήτημα, το οποίο αφορά την κ. Γιωρκάτζη”, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε: “Αυτό δεν είναι ένα επιμέρους ζήτημα, που αφορά την κ. Γιωρκάτζη, αλλά αφορά ολόκληρο το κυπριακό λαό, αφορά την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τη λειτουργία των θεσμών”.

“Δεν είναι προσωπικό ζήτημα της κ. Γιωρκάτζη”, συμπλήρωσε, “είναι θεσμικό το ζήτημα. Είναι πρόβλημα, που δυστυχώς αυτήν τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει ολόκληρος ο κυπριακός λαός και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Οι τόνοι μπορεί να έχουν κατεβεί και είναι επιλογή της κυβέρνησης να θέλει να κατεβάσει τους τόνους, διότι ενδεχομένως να μη θέλουν να εστιάζουν την προσοχή στο γεγονός ότι υπέγραψε αυτό το συμβόλαιο -στο τέλος της ημέρας- ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι οι τόνοι της Κυβέρνησης κατέβηκαν από την Παρασκευή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “οι τόνοι μπορεί να κατέβηκαν από κάποιους, αλλά το πρόβλημα παραμένει”, για να προσθέσει πως “η κ. Γιωρκάτζη ήξερε ότι είχε πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων και άλλαξε τους όρους του συμβολαίου της”.

“Το μόνο ερώτημα, που παραμένει, είναι κατά πόσο γνώριζε γι’ αυτήν τη σύγκρουση συμφερόντων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά πόσον ο ίδιος τη βοήθησε ή και εν γνώσει του άλλαξε τους όρους του συμβολαίου”, είπε.

Είπε το κόμμα του, όπως και ο κυπριακός λαός, απαιτούν να έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις στο αν ο ΠτΔ πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί η κ. Γιωρκάτζη ή θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανέναν απολύτως πρόβλημα.

Τέλος, κάλεσε το Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει και να προχωρήσει σε έρευνα, καθώς επίσης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, “εάν θέλει να διαφυλάξει το κύρος των θεσμών, να διορίσει ειδικούς ανακριτές, για να γίνει γνωστό επιτέλους ποιος ξεγέλασε ποιόν ή κατά πόσον υπάρχει συμπαιγνία».