Πρόεδρος: Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Γενεύης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έδωσε σήμερα, στη Γενεύη, συνέντευξη Τύπου, για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Κατά την εναρκτήρια του ομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είναι καλά γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου έλαβα την απόφαση ευθύνης προκειμένου να πετύχω δύο στόχος:

Πρώτον να αποτραπεί ένα παρατεταμένο αδιέξοδο με απρόβλεπτη την παραπέρα πορεία το διαλόγου.

Και δεύτερον να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής αλλά και της τουρκικής ιδιαίτερα πλευράς όσον αφορά τα ουσιώδη κεφάλαια των εδαφών υπό επιστροφή και του θέματος ασφάλειας και εγγυήσεων.

Τα αποτελέσματα της συνόδου της Γενεύης επιβεβαίωσαν την ορθότητα της απόφασης αφού :

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου επί των τεσσάρων κεφαλαίων έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος χωρίς τούτο φυσικά να σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στο βαθμό των προσδοκιών μας.

Για πρώτη φορά από το 1974 η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη μέσα από τον οποίο καταγράφεται –επαναλαμβάνω για πρώτη φορά- η επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, σημαντικού ποσοστού των κατεχομένων εδαφών μας.

Θέλω να υπογραμμίσω πως έστω και αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας ο χάρτης παρά ταύτα, και λαμβάνοντας υπόψη τον δικό μας χάρτη εδαφικών προσαρμογών, αποτελεί τη βάση για διαπραγμάτευση προκειμένου να πετύχουμε τους επιδιωκόμενους στόχους.

Για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο, στην παρουσία μάλιστα της ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της οποίας η Τουρκία ενεπλάκη – θα το επαναλάβω για πρώτη φορά- σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία με αντικείμενο συζήτησης την κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων .

Η απόφαση για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο καταδεικνύει ότι το θέμα ασφάλειας, εγγυήσεων και υλοποίησης της εφαρμογής της λύση συνιστά την απαρχή ουσιαστικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης κατά τρόπο που η κατάληξη να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Είναι σημαντικό να επισημάνω πως η μόνη ολοκληρωμένη και περιεκτική πρόταση που υπάρχει ενώπιον της διάσκεψης είναι η πρόταση που υποβλήθηκε από τη δική μας πλευρά και αποτέλεσε και την τροφή σκέψης για όλους τους συμμετέχοντες.

Προτού ολοκληρώσω θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για την αμέριστη στήριξη και την άψογη συνεργασία, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, την Ύπατη Εκπρόσωπο κα Μογκερίνι και τον νέο ΓΓ των ΗΕ .

Θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και βεβαίως τη διαπραγματευτική ομάδα για την όλη συνεισφορά τους κατά την εδώ παρουσία μας.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς τους λειτουργούς των μέσων μαζικής ενημέρωσης που μεταδίδατε κατά αντικειμενικό τρόπο τα όσα συνέβαιναν πραγματικά και όχι τα όσα καθ’ υπόθεση μπορούσαν να μεταδοθούν, Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που διαδραματίζουν ρόλο στη διαμόρφωση γνώμης αλλά ιδιαίτερα και τα ΜΜΕ που μέσα από την αντικειμενικότητα και τη μετάδοση των εικόνων όπως καταγράφοναι μπορεί να διαμορφώσουν γνώμη, να δώσουν ελπίδα ή και το αντίστροφο να μετατρέψουν μια διάσκεψη ή μια προσπάθεια που καταβάλλεται σε μια αρνητική πορεία. Θέλω να εκφράσω απόλυτα την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής καταγράφονται. Βεβαίως στο τέλος θα διαφανεί πόσο η προσπάθεια και η αποφασιστικότητα μας να πετύχουμε λύση θα βρει ανταπόκριση από τις άλλες πλευρές και μέσα από τα όσα θα συμφωνηθούν θα μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε αυτό που επιδιώκαμε για να μπορεί να παρουσιαστεί και ένα ανάλογο σχέδιο ενώπιον του κυπριακού λαού».