Πρόεδρος: Ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας να αναγνωρίζεται ο ρόλος της στην περιοχή

Αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης την πρόσκληση που έλαβε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) για συμμετοχή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας του μνημόσυνου του ήρωα Παντελή Κατελάρη, και κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Όντως, χθες έλαβα επιστολή από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ημερομηνίας 16 Ιανουαρίου, που προσκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει σε αυτό το Συμβούλιο. Θα ξεκινήσω, λέγοντας ότι θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα μας ότι, μέσα από την πρόσκληση, αναγνωρίζεται ο ρόλος της στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Να σας θυμίσω ότι είναι και σε συνέχεια της παρουσίας μας στη διάσκεψη που έγινε για τη Γάζα στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της οποίας ως Κυπριακή Δημοκρατία εισηγηθήκαμε και συγκεκριμένες πτυχές που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να συνεισφέρει στην υλοποίηση του σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου με τα 20 σημεία. Ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία αυτής της πρότασης του Αμερικανού Προέδρου και στη βάση της ανάλυσής μας θα προχωρήσουμε και στην απάντηση. Επαναλαμβάνω. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας να αναγνωρίζεται ο ρόλος της στην περιοχή, ειδικότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Σε σχέση με τις ενέργειες του Προέδρου των ΗΠΑ στη Γροιλανδία και την αντιμετώπισή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε: «Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις από πλευράς του Αμερικανού Προέδρου για τους δασμούς, έχουμε καλέσει σήμερα, στις 17:00 ώρα Βρυξελλών, έκτακτη συνάντηση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, χωρίς να αποκλείω τα επόμενα εικοσιτετράωρα να έχουμε και σύγκλιση, έστω από τηλεδιάσκεψη, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συζήτηση του θέματος και κοινή προσέγγιση, κοινή αντίδραση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά σήμερα θα γίνει η πρώτη συζήτηση στις 17:00. Έχουμε ήδη συγκαλέσει τη συνάντηση και στη βάση της συζήτησης των αποτελεσμάτων θα προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα.»

Ερωτηθείς σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Μίλησα από χθες το βράδυ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτά που έγιναν είναι απαράδεκτα. Δεν μπορώ να τα χαρακτηρίσω διαφορετικά και δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω την οποιαδήποτε κατάσταση. Ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές ενέργειες από πλευράς της Αστυνομίας, για να συλληφθούν όσοι εμπλέκονται σε αυτά τα επεισόδια. Θέλω να πω ότι σε περίπτωση εμπλοκής αλλοδαπών, αυτοί θα συλλαμβάνονται και θα απελαύνονται άμεσα από τη χώρα μας και θα τοποθετούνται στη Λίστα Απαγόρευσης Εισόδου (stop list), για να μην μπορούν να επανέλθουν ξανά στη χώρα μας. Όσον αφορά τυχόν εμπλοκή Κυπρίων, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, πρέπει να υπάρξει υποδειγματική τιμωρία. Τα όσα είδαμε χθες είναι απαράδεκτα. Δεν υπάρχει καμία άλλη λέξη, η οποία μπορεί να χαρακτηρίσει το ό,τι είδαμε χθες.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Κυπριακό και εάν υπάρχουν εξελίξεις ή εάν η διαδικασία βρίσκεται σε τέλμα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Όχι, δεν βρισκόμαστε σε τέλμα. Η κα Holguín θα είναι στην Κύπρο πριν το τέλος Ιανουαρίου. Είμαστε σε επαφή μαζί της, και μάλιστα πριν την κάθοδό της στην Κύπρο θα επισκεφθεί και κάποιες άλλες χώρες, ειδικά σε σχέση με την προεργασία, την προετοιμασία που γίνεται, για να συγκληθεί μια άτυπη διευρυμένη διάσκεψη, όπως έχει συμφωνηθεί, στην οποία θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Crans-Montana. Άρα, καμία αδράνεια, τρέχουν οι εξελίξεις. Σας είπα, θα ανακοινώσει η ίδια το πρόγραμμά της και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Εκείνο που εγώ μπορώ να σας πω είναι ότι πριν το τέλος του μήνα θα είναι στην Κύπρο, και θεωρώ, στο πλαίσιο της παρουσίας της, θα πρέπει να γίνει και μια κοινή συνάντηση με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.»

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις οποιεσδήποτε εξελίξεις για το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας σε συνεργασία και με την υποστήριξη ξένων κρατών και είναι πολύ σημαντικό να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της διερεύνησης.»