Πρόεδρος: Θα συμβάλουμε στην υιοθέτηση συμφωνίας για κλιματική αλλαγή

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η  Κύπρος σκοπεύει να συμβάλει στην υιοθέτηση μιας ενιαίας, παγκόσμιας, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, κατά προτίμηση με τη μορφή ενός νέου πρωτοκόλλου, που θα ισχύει για όλους, και θα εξασφαλίζει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας παραμένει κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο Πρόεδρος  τόνισε ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να ενθαρρύνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο φιλοδοξίας από όλες τις χώρες με τρόπο που να είναι δίκαιη, αποτελεσματική και διαφανής. “Εμείς, ως διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να στηρίξουμε τη δέσμευση και τη δράση και να παρέχουμε αλληλεγγύη προς τους ευάλωτους και αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή”, σημείωσε.

Ειδικά στην Κύπρο, είπε ότι βρίσκεται σε μια περιοχή όπως η Μεσόγειος η οποία βιώνει ήδη τις πρώτες σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, αυξημένες θερμοκρασίες, αποψίλωση των δασών και σπάνιων οικοσυστημάτων. Δυστυχώς η Κύπρος, πρόσθεσε, καλείται να διαμορφώσει μια εθνική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και τις δυσκολίες που προκαλεί στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών η στρατιωτική κατοχή μέρους της χώρας μου.

“Η Κύπρος εδώ και καιρό έχει αναλάβει δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εφαρμόζει κατάλληλες πολιτικές και μέτρα σε αυτό το πλαίσιο. Μέχρι το τέλος του έτους η εθνική στρατηγική προσαρμογής μας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον η Κύπρος εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και το σχετικό κοινοτικό κεκτημένο και συμμετέχει ενεργά στις σχετικές περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες”, είπε ο Πρόεδρος στην παρέμβασή του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι μεγάλες και αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να ανοίξουν το δρόμο και να υποβάλουν τις προτιθέμενες, εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, μαζί με άλλα κράτη που είναι έτοιμα να το πράξουν, προσθέτοντας ότι η Κύπρος και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το πακέτο 2030 για το κλίμα και την ενέργεια που πρότεινε η Κομισιόν και επί του οποίου θα πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2014, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για μια συνεκτική δέσμη μέτρων, που βασίζεται σε μια δεσμευτική εγχώρια μείωση 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Κύπρος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συμμετέχει ενεργά και παραγωγικά, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτήν την φιλόδοξη δέσμη μέτρων που θα συμβάλει σημαντικά στη συνολική προσπάθεια μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος επιβεβαιώνει το στόχο της για μείωση των εκπομπών από 80 σε 95% μέχρι το 2050, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι χώρες θα συμβάλουν με το μερίδιο τους και κάλεσε όλους να δράσουν τώρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την αντικατάσταση της υπάρχουσας υποδομής με σύγχρονες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με έξυπνο και βιώσιμο τρόπο.

“Ο χρόνος πιέζει. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι σύντομα καταστροφικές και μη αναστρέψιμες. Είναι ζωτικής σημασίας, στους επόμενους μήνες, να συμφωνηθεί ένα σύστημα στο οποίο όλα τα έθνη θα δεσμευτούν και θα συνεισφέρουν. Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχουμε σημειώσει πρόοδο σχετικά με τον τρόπο επιτάχυνσης της μείωσης των εκπομπών πέρα από τις τρέχουσες υποχρεώσεις”, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην παρέμβασή του.

Capture