Πρόεδρος: Θα αξιοποιήσουμε την ΕΕ και τρίτες χώρες για επιρροή στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το Κυπριακό δήλωσε ότι, θα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στην ΕΕ, για να ενδυναμωθούν οι θέσεις μας, και θα απευθυνθούμε και σε άλλες χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία.
Η σύσκεψη με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Προέδρου Αναστασιάδη, των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Ευάγγελου Βενιζέλου και Ιωάννη Κασουλίδη και άλλων πολιτικών παραγόντων, διήρκησε μιάμιση ώρα.

Σε δηλώσεις τους και οι δύο ηγέτες παραδέχτηκαν ότι υπάρχει εμπλοκή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε καμιά απολύτως πρόοδος αλλά υπάρχει πλέον επιβεβαίωση διαφορών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για κάθε λεπτομέρεια σε σχέδη με την εμπλοκή αυτή. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε χαρακτηριστικά την άρνηση της άλλης πλευράς να αποδεχτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην προσπάθειά της, όπως είπε, να απαξιώνει συνεχώς τις προτάσεις Αναστασιάδη, από τα ΜΟΕ μέχρι και πιο απλά διαδικαστικά θέματα.

«Θα συνεχίσουμε το διάλογο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του την αδιαλλαξία της τ/κ πλευράς. Ταυτόχρονα τόνισε «θα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στην ΕΕ για να ενδυναμωθούν οι θέσεις μας και θα απευθυνθούμε και σε άλλες χώρες που εμπλέκονται στη διαδικασία και μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία».

Η εκτίμηση πολιτικών παρατηρητών είναι ότι το τελευταίο αποτελεί σαφή αναφορά στον αμερικανικό παράγοντα, που έχει ήδη εμπλακεί στη διαδικασία, αλλά και σε άλλες τρίτες χώρες.