Πρόεδρος: Θέλω να επαναλάβω την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να λησμονηθεί η μνήμη των ηρώων του Μαρί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του  στα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Σπύρου Τταντή, έδωσε  προς τους συγγενείς των θυμάτων την υπόσχεση ότι η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει ποτέ να λησμονηθεί η μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ούτε να διαγραφούν οι ευθύνες της Πολιτείας.

Η παρουσία του ιδίου, του Προέδρου της Βουλής και αρχηγών ή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα  στα Περβόλια, ανέφερε ο Πρόεδρος «δεν αποτελεί παρά την ελάχιστη απόδοση των τιμών που οφείλουμε σε όσους ευόρκως υπηρέτησαν και υπηρετούν αυτή την πατρίδα».

Capture

 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη:

“Ένα ισχυρό κίνητρο μας έφερε όλους σήμερα εδώ. Είναι η βαθιά ανθρώπινη ανάγκη να αναγνωρίσουμε, να αναδείξουμε και να τιμήσουμε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στον συνάνθρωπο μας και στον τόπο μας. Που έταξε ως σκοπό στην επαγγελματική του ζωή, το δύσκολο, τραχύ δρόμο της προσπάθειας διάσωσης ανθρώπων, και περιουσιών.

Έναν πατριώτη που υπηρετώντας στην ΕΜΑΚ, έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να εκτελέσει το καθήκον για το καλό της πατρίδας και των συμπολιτών μας.

Όπως και με τον πλέον επίσημο τρόπο έχουμε διακηρύξει με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Σπύρος Τταντής και οι υπόλοιποι των δεκατριών θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί, είναι ήρωες. Και δεν είναι αυτό ένα απλό σχήμα λόγου.

Στη σχετική απόφαση μας τον Ιούλιο του 2013 αναφέρουμε πως ο Σπύρος και οι συναγωνιστές του, τα άλλα θύματα στη μοιραία εκείνη αποστολή «θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους και προτάσσοντας την αγάπη προς την πατρίδα τους, η Πολιτεία αποφάσισε να τους ανακηρύξει ήρωες, ως ελάχιστη αποτίμηση του φόρου τιμής προς την πατρίδα τους».

Δεν είναι νομίζω η ώρα να αναφερθώ στα όσα πρακτικά συνεπάγεται για την οικογένεια του Σπύρου αυτή μας η απόφαση. Θέλω μόνο να σας πω ότι το κράτος δεν θα λείψει από δίπλα σας.

Θέλω να απευθυνθώ προσωπικά στην οικογένεια και στους προσφιλείς του Σπύρου. Σεβαστέ μου Σταύρο, αγαπητή μου Μαρία, αγαπημένα παιδιά του Σπύρου. Γνωρίζω πως τίποτε δεν μπορεί να αναπληρώσει τη φυσική του παρουσία, τίποτε δεν μπορεί να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν πριν.

Ωστόσο, επειδή συνειδητοποιούμε πως η ζωή συνεχίζεται όπως θα ήθελε και ο Σπύρος να συνεχίζεται, έχουμε χρέος να είμαστε δίπλα στις οικογένειες των ανθρώπων που τίμησαν τον όρκο τους.

Το χρέος μας απέναντι στις οικογένειες των ηρώων και στην ίδια την κοινωνία, δεν περιορίζεται στην ανάληψη της ευθύνης και στην απόδοση τιμών προς τους ήρωες.

Με τη σκέψη μου στραμμένη σε εσάς που κατά κύριο λόγο φέρετε το βάρος των συνεπειών της μεγάλης αυτής τραγωδίας, θέλω να επαναλάβω την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη τους να λησμονηθεί ούτε οι ευθύνες μας ως Πολιτεία να διαγραφούν.

Το χρέος της Πολιτείας επεκτείνεται και προς την ίδια την κοινωνία στην οποία πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και να την πείσουμε πως έχουμε συνειδητοποιήσει τα σφάλματα που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτή, και όχι μόνο σε αυτή, την τραγωδία.

Τα σημάδια του πρωινού της 11ης Ιουλίου δεν μπορούν παρά μόνο να μας υπενθυμίζουν την υποχρέωση για εκ βαθέων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα μετατρέψουν τον κρατικό μηχανισμό σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια των πολιτών για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ασφάλειας όλων μας.

Η εδώ παρουσία μου, αλλά και του Προέδρου της Βουλής και του συνόλου αρχηγών και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων δεν αποτελεί παρά την έμπρακτη διαπίστωση από όλους μας των αδυναμιών που η Πολιτεία μας έχει.

Θέλω την ίδια ώρα να πω πως η εκπροσώπηση της Πολιτείας από το σύνολο της πολιτικής κοινωνίας δεν αποτελεί παρά την ελάχιστη απόδοση των τιμών που οφείλουμε σε όσους ευόρκως υπηρέτησαν και υπηρετούν αυτή την πατρίδα.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία, το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών και την οικογένεια του ήρωα για τη δημιουργία αυτού του μνημείου, το οποίο θα μας θυμίζει έναν σεμνό νέο, έναν οικογενειάρχη που τίμησε τον όρκο του και άφησε κληρονομιά την παλληκαριά του.

Αιωνία του η μνήμη”.