Πρόεδρος: Η Κύπρος σταθεροποιητικός παράγοντας στη περιοχή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος το μεσημέρι επισκέφθηκε το ρωσικό αεροπλανοφόρο “Ναύαρχος Κουνζετζόφ”, που βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Λεμεσο, δήλωσε ότι η παρουσία ξένων πολεμικών πλοίων στην Κύπρο αποδεικνύει χωρίς αμφιβολία το σταθεροποιητικό ρόλο που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει.

Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου, το Διευθυντή του Γραφείου του Παναγιώτη Αντωνίου, τον Αρχηγό της Ε.Φ Στυλιανό Νάση και το Διοικητή του Ναυτικού Κυριάκο Ποχάνη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβηκε στο ρωσικό αεροπλανοφόρο με περιπολικό πλοίο της Εθνικής Φρουράς, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Stanislav V. Osadchiy και ο πλοίαρχος.

Μετά τις τιμές που δόθηκαν από στρατιωτικό άγημα και την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε προς το πλήρωμα, το οποίο καλωσόρισε στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι “είστε καλοδεχούμενοι διότι είστε φίλοι μας, αλλά και επειδή με την ισχύ και με τη δυνατότητα που φέρει αυτό το μεγάλο αεροπλανοφόρο/καταδιωκτικό, καθώς και με την αποστολή σας για εξουδετέρωση των χημικών όπλων διασφαλίζετε ταυτόχρονα και την ειρήνη. Καλωσορίσατε σε μια φίλη χώρα”.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους χώρους του αεροπλανοφόρου, όπου ενημερώθηκε για τα οπλικά του συστήματα και ακολούθως είχε συνάντηση με τους αξιωματικούς του.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ίδιος αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά διότι η Κύπρος φιλοξενεί στα χωριά ύδατα της ένα από τα σημαντικά “σκάφη πολέμου και ειρήνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

“Η επίσκεψη και μας ικανοποιεί και μας προτρέπει να συζητήσουμε αυτό που επιδιώκουμε, δηλαδή την εμβάθυνση και ενίσχυση των παραδοσιακών ιστορικών σχέσεων που πάντοτε διατηρούσαμε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, συμπλήρωσε.

Υπέδειξε, παράλληλα, πως “η Κύπρος, ως ένας σταθεροποιητικός παράγοντας μπορεί να φιλοξενήσει ειρηνικές αποστολές, όπως η επίσκεψη του συγκεκριμένου αεροπλανοφόρου, αλλά και πολλών άλλων χωρών” και σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε διευκόλυνση σε κάθε αποστολή του ΟΗΕ.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η παρουσία του πλοίου δείχνει ότι η Κύπρος είναι παράγοντας σταθερότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό και τη χαιρετίζω και καλωσορίζουμε ανάλογες αποστολές που θα επιλέγουν την Κύπρο ακριβώς ως το λιμένα ή το σταθμό που δημιουργεί τις προοπτικές ειρήνευσης στην περιοχή”.

Εξάλλου, σε δήλωση του σε ρωσικό ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και πρόσθεσε ότι “η συνεργασία θα συνεχιστεί προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών”.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών και είπε ότι τόσο παλαιότερα η Σοβιετική Ένωση, όσο και τώρα, η Ρωσική Ομοσπονδία, “ήταν πάντοτε στο πλευρό μας αναφορικά με τις βασικές αρχές για τη λύση του Κυπριακού και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Ρώσους φίλους μας για ενίσχυση των σχέσεων μας, οι οποίες δεν πρόκειται να αποβούν σε βάρος προσπαθειών να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με άλλες φίλες χώρες”.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι Κύπρος και Ρωσία αναμένονται να συνάψουν συμφωνίες τόσο στον τομέα της άμυνας όσο και σε άλλους τομείς, ενώ γίνονται προετοιμασίες για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εγγύς μέλλον.