Πρόεδρος: Η Κυβέρνηση επανακαθορίζει την στρατηγική της σε έρευνα και καινοτομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε  ότι «σε εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο του επανακαθορισμού της συνολικής της στρατηγικής και των πολιτικών της στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας».

Σε ομιλία του στην τελετή Βράβευσης Ερευνητών με Έργα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Grantees), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μέσα από την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση (που είναι και προαπαιτούμενο για την απορρόφηση οικονομικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020), έχουμε ισχυρή πρόθεση να επανασχεδιάσουμε τη γενικότερη μας στρατηγική για τον τομέα της επιστημονικής έρευνας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα επαναξιολογήσουμε ακόμα και την αποτελεσματικότητα των δομών και μηχανισμών που έχουμε για την προαγωγή αυτού του τομέα και είναι γι’ αυτό εξάλλου το λόγο που πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε την Εθνική Επιτροπή Έρευνας και Καινοτομίας».

Ανέφερε ότι «η Επιτροπή αυτή θα ετοιμάσει εισήγηση προς την Κυβέρνηση για την αναθεώρηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος και τη δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παράλληλα με την προσπάθεια αυτή, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα».

«Θεωρώ ότι η αποτελεσματική στόχευση της πολιτικής της Κυβέρνησης και η ενδυνάμωση της συμμετοχής όλων των φορέων της οικονομίας, θα αποτελέσει μια τονωτική ένεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι «η μέχρι σήμερα παρουσία της Κύπρου στο κύριο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε – το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την περίοδο 2007-2013 – είναι αρκετά ικανοποιητική και εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα €70 εκατομμύρια».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μέρος της χρηματοδότησης αυτής, αφορά και τα οκτώ ερευνητικά έργα των ερευνητών που τιμούμε σήμερα, τα οποία εξασφάλισαν συνολικά €13 εκατομμύρια, από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας».

Πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα που είχε η χώρα μας είναι ενθαρρυντικά και στέλλουν ένα σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς η ερευνητική μας κοινότητα, ιδιαίτερα ενισχυμένη με εμπειρία και υποδομές σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο, καλείται να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από το νέο πρόγραμμα ‘Ορίζοντας 2020’ για την περίοδο 2014-2020, το οποίο έχει ενισχυμένο προϋπολογισμό της τάξης των €70 δισεκατομμυρίων περίπου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στο δύσκολο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η πατρίδα μας, η διάκριση των ερευνητών μας αποτελεί πηγή ελπίδας, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας και ταυτόχρονα, λειτουργεί σαν οδηγός τόσο για την ερευνητική μας κοινότητα όσο και για την οικονομία της χώρας, δείχνοντας το δρόμο για τον επαναπροσδιορισμό της ανάπτυξης, αλλά και για το όραμα της Κύπρου του 21ου αιώνα, ένα όραμα που θα επενδύει στη νέα οικονομία της γνώσης και της πληροφορίας».

Σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να βασιστεί στα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και σε αυτό το πλαίσιο η αριστεία στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί βασικό μοχλό της γενικότερης αναπτυξιακής διεξόδου, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και τα δημοσιονομικά δεδομένα δυστυχώς δεν επιτρέπουν τη δέσμευση των πόρων που πραγματικά θα θέλαμε να διαθέσουμε για τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας».

Ωστόσο, συνέχισε, «ακόμα και στο περιβάλλον οικονομικής περισυλλογής που επικράτησε στην ετοιμασία του προϋπολογισμού, μέλημα μας ήταν ο τομέας αυτός να μείνει όσον το δυνατό ανεπηρέαστος γιατί γνωρίζουμε ότι ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας είναι σήμερα σημαντικότερος παρά ποτέ, αφού μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Πολιτεία έχει υποχρέωση να αναγνωρίζει τους αγώνες και τις επιτυχίες των ερευνητών της και ιδιαίτερα, όταν οι επιτυχίες αυτές συγκεντρώνουν το θαυμασμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς».

Ανέφερε ότι «έχουμε εδώ μαζί μας, επιστήμονες που διέπρεψαν στο στίβο της επιστημονικής γνώσης, της προαγωγής της ποιοτικής έρευνας και της αριστείας και για αυτό νοιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι, γιατί, και μόνο η εξασφάλιση έργων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, αποτελεί βαρόμετρο μιας προοδευτικά εξελικτικής πορείας της ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρόκειται για την πιο σημαντική και πιο ανταγωνιστική διάκριση στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, η εξασφάλιση της οποίας αποτελεί ύψιστη τιμή και απόδειξη διεθνούς αναγνώρισης του έργου των ερευνητών μας».

Πρόσθεσε ότι «βασικοί στόχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας είναι η τόνωση της επιστημονικής διάκρισης και η επιβράβευση της αριστείας, μέσω της προσέλκυσης των καλύτερων επιστημόνων/ερευνητών στον κόσμο ενώ παράλληλα, και με τη υποστήριξη της επόμενης γενιάς διακεκριμένων επιστημόνων στην Ευρώπη, συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των ερευνητικών ικανοτήτων και στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι τιμώμενοι ερευνητές μας αποτελούν λαμπρό παράδειγμα, τόσο για την επιστημονική τους κατάρτιση, όσο και για τη δημιουργικότητά τους».

«Κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν για την επιστημονική τους αριστεία στο πιο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στον τομέα της Έρευνας, όπου συμμετέχουν τα καλύτερα μυαλά από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες της Ευρώπης», είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι «όλες αυτές οι επιτυχίες είναι διπλά σημαντικές αυτή την εποχή, αφού τέτοιες μεγάλες χρηματοδοτήσεις στον κρίσιμο τομέα της έρευνας, αποδίδουν όχι μόνο επιστημονικά, αλλά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη για τον τόπο μας, μέσω της συνακόλουθης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για νέους».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε «το Γραφείο Προγραμματισμού και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου όλος ο ερευνητικός ιστός και οι επιχειρήσεις της Κύπρου να τυγχάνουν συνεχούς ενημέρωσης για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα από τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα».