Πρόεδρος: Η επίσκεψη Μπάιντεν δεν επιδιώκει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι, η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, δεν επιδιώκει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά την υποβοήθηση της διαδικασίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ώστε μέσα από την άσκηση πιέσεων, Τουρκία και ψευδοκράτος να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ώρα για πράξεις και όχι για αφηρημένα λόγια.

Ο Πρόεδρος, μιλώντας στο μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου στην Αγία Βαρβάρα, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, διαμηνύοντας ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε απόπειρα προς αυτή την κατεύθυνση, ανάλογη θα είναι η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σχετικά με τη χθεσινή αναφορά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτουγλου για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για κωλυσιεργία και απαράδεκτη συμπεριφορά στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημειώνοντας πως η δέσμη προτάσεων της ε/κ πλευράς είναι “αρκούντως ισοζυγισμένη και όσοι έχουν τη διάθεση να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, οφείλουν να ανταποκριθούν αναλόγως”.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος κάλεσε όλους να παραμερίσουν τις κομματικές και ιδεολογικές διαφορές, λέγοντας πως αυτό που πρέπει να ενώνει όλους, είναι ο κοινός αγώνας για απελευθέρωση της πατρίδας.

“Η Κύπρος σήμερα καταβάλλει μια τιτάνια προσπάθεια για την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής. Για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου στάτους κβο και την επανένωσή της σε ένα κράτος, κοινή πατρίδα όλων των νόμιμων κατοίκων της” είπε ο Πρόεδρος στην ομιλία του.

Ανέφερε ότι “μετά από μακρές, κοπιαστικές και επίμονες προσπάθειες έχουμε δημιουργήσει τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις ώστε να εμπλέξουμε στο νέο κύκλο συνομιλιών και την ίδια την κατοχική Τουρκία, σε μια διαδικασία η οποία οδηγεί, ή θα πρέπει να οδηγεί, στον τερματισμό της απαράδεκτης υπάρχουσας κατάστασης”.

“Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής” είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι “αναπτύσσουμε μια πολύπλευρη δραστηριότητα αναζητώντας ερείσματα αλλά και μοχλούς άσκησης πίεσης για να πετύχουμε την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δίνουμε μάχες στα στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρώπη, στις μεγάλες δυνάμεις και αλλού, επιστρατεύοντας διεθνείς παράγοντες ικανούς να επηρεάσουν την πανίσχυρη τουρκική πλευρά, μη αδιαφορώντας και μη επιτρέποντας ποτέ την υπόσκαψη παραδοσιακών και μακρών συνδεδεμένων με την πατρίδα μας, υπηρεσιών, μεγάλων χωρών”.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, “χτίζουμε τις προοπτικές με χώρες που μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα τους με τα δικά μας, να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθούν”, σημειώνοντας πως ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται “γιατί έχει δημιουργήσει και προκαλέσει τα συμφέροντα και το ενδιαφέρον μεγάλων δυνάμεων”.

“Όσα συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή δεν θα πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους, γι` αυτό και επιβάλλεται και υπαγορεύεται η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής μας θέσης, εμπλέκοντας ακριβώς εκείνες τις δυνάμεις που μπορεί να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία” είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Θέλω να καθησυχάσω όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε την όποια αναβάθμιση του ψευδοκράτους” είπε, προσθέτοντας πως η εδώ παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ δεν επιδιώκει αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά “την υποβοήθηση έτσι ώστε μέσα από την άσκηση εκείνων των ενδεδειγμένων πιέσεων μαζί με την ΕΕ και όχι μόνο, αλλά και παραδοσιακούς φίλους, να επιτύχουμε να συνειδητοποιήσει και η Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης ότι επιτέλους εάν εννοούν αυτά που λένε, θα πρέπει στην πράξη να το αποδείξουν, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, και όχι αφηρημένα λόγια”.

Ο Πρόεδρος είπε ότι “ανάλογη θα είναι η συμπεριφορά και η στάση μας, εάν οποιοσδήποτε αποπειραθεί κατά την εδώ παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ να την χρησιμοποιήσει προς αναβάθμιση ενός παρανόμου καθεστώτος”.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “θα πράξω ό,τι ανθρώπινα δυνατό ώστε να επιτύχουμε τη μεγίστη δυνατή ενότητα δυνάμεων. Δεν μας χωρίζει τίποτε, μας ενώνει όλους ο κοινός αγώνας απελευθέρωσης της πατρίδας και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να εργαστούμε, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές και ιδεολογικές διαφορές. Η πατρίδα είναι η ιδέα και όχι βεβαίως τα ιδεολογήματα, μέσα στην πατρίδα, που είναι και επιτρεπτά και ανεκτά αλλά αυτό που και η ζωή και τα διδάγματα από τη ζωή του Παπασταύρου μας υπαγορεύουν είναι ένα: υπεράνω όλων να θέσουμε αυτό που θα αποτελέσει, όχι την ασφάλεια του παρόντος, αλλά οπωσδήποτε τη δημιουργία των προοπτικών για την επιβίωση και τη διασφάλιση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Χρειάζεται επιτέλους να δώσουμε όλοι τα χέρια και μαζί να αγωνιστούμε κι έτσι να είστε βέβαιοι θα πετύχουμε”.

Ανάλογη της συμπεριφοράς των Τ/κ και όσων ανέλαβαν την επίσκεψη Μπάιντεν, η συμπεριφορά μας

Η συμπεριφορά της ε/κ πλευράς θα είναι ανάλογη “της συμπεριφοράς των συνοίκων και της στάσης που θα τηρηθεί από πλευράς των όσων έχουν αναλάβει να αποφευχθεί οτιδήποτε το οποίο θα μπορεί να παραβλάψει είτε τις σχέσεις μας, είτε ακόμα και την εδώ παρουσία και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει ο κ. Μπάιντεν” είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τη Θεία Λειτουργία.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται για “να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις στα θέματα οικονομίας, ενέργειας, το ουκρανικό και βεβαίως το Κυπριακό και εν συνεχεία θα συναντηθεί και με τον ηγέτη της Τ/κ κοινότητας υπ` αυτήν του και μόνο την ιδιότητα πάντοτε διαφυλάσσοντας αυτό που έχουμε ζητήσει: την αποφυγήν της παρουσίας οποιωνδήποτε συμβόλων προκείμενου να το καταχραστούν η ηγεσία των Τ/κ με ισχυρισμούς ότι τάχα αναγνωρίζονται ή αναβαθμίζονται” είπε ο Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε ακόμα σε διαβεβαιώσεις των όσων έχουν αναλάβει την επίσκεψη Μπάιντεν, προς την ε/κ πλευρά, ότι “δεν θα υπάρξει οποιοσδήποτε συμβολισμός”.

Κωλυσιεργία και απαράδεκτη συμπεριφορά στο θέμα των ΜΟΕ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για απαράδεκτη συμπεριφορά και κωλυσιεργία της τ/κ πλευράς στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή αναφορά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι τα Βαρώσια αποτελούν μέρος της περιεκτικής λύσης ωστόσο στην περίπτωση που σε αυτό το ΜΟΕ υπάρξει κάτι παράλληλο και ισορροπημένο, θα πρέπει να συζητηθεί σε ισότιμο βαθμό, ο Πρόεδρος είπε ότι “η δέσμη των προτάσεων μας είναι αρκούντως ισοζυγισμένη και όσοι έχουν τη διάθεση να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, οφείλουν να ανταποκριθούν αναλόγως”.

“Εάν για απλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης επιδεικνύεται τέτοια κωλυσιεργός και απαράδεκτη συμπεριφορά, μπορεί να συνειδητοποιήσετε πόσες δυσκολίες έχουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων” σημείωσε ο Πρόεδρος.