Πρόεδρος: Η Γαλλία εκ των στενότερων συνεργατών της Κύπρου

Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες της Κύπρου και εντός και εκτός ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απόψε, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες προσβλέπουν σε ακόμη στενότερες σχέσεις.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Γαλλίας με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σύντομα στην Κύπρο.

Ανέφερε ότι η Ημέρα της Βαστίλης «σηματοδοτεί την καθιέρωση των οικουμενικών αξιών «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», προσθέτοντας ότι «η Κύπρος συμμερίζεται αυτές τις αξίες, αφού αποτελούν τα θεμέλια των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όπως η Γαλλία, αγωνίζεται για την προστασία τους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο εξαίρετο επίπεδο διμερών σχέσεων των δύο χωρών, λέγοντας ότι Κύπρος και Γαλλία έχουν αναπτύξει ισχυρούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, κάτι που ενισχύεται από την εξαιρετική συνεργασία τους σε διάφορους τομείς. Προς αυτό έδωσε το παράδειγμα της λειτουργίας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο του Γαλλο-Κυπριακού σχολείου.

«Η Γαλλία είναι ένας εκ των στενότερων συνεργατών μας στην ΕΕ και στα πλαίσια αυτά θα ήθελα να σημειώσω την πολύτιμη συμβολή της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «η στενή συνεργασία μας επεκτείνεται εκτός της ΕΕ, όπου από κοινού προωθούμε κοινούς στόχους».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ως μεσογειακές χώρες έχουμε ενώσει δυνάμεις για να αναπτύξουμε περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Νότιας Γειτονίας». Συμπλήρωσε ότι «στοχεύουμε και συντονίζουμε τις από κοινού προσπάθειές μας για να μετατρέψουμε αυτή την ασταθή περιφέρεια σε μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας».

«Οι δεσμοί συνεργασίας μας δεν σταματούν εδώ. Φιλοδοξούμε σε ακόμη πιο στενές σχέσεις», είπε.

«Αυτό έχει επαναβεβαιωθεί και κατά την πρόσφατη μου επίσκεψη στη Γαλλία και τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ολάντ», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι κατά τη συνάντηση που είχαν «επαναλάβαμε την αμοιβαία μας δέσμευση στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας και συζητήσαμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτό, μέσα από τη συνεργασία μας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας – περιλαμβανομένης και της συμμετοχής της ΤΟΤΑL στη διερεύνηση και πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ – όπως και στον τομέα της εκπαίδευσης, περιλαμβανομένου και του Γαλλο-Κυπριακού Σχολείου».

Είπε ακόμη ότι «αυτή η συνεργασία αποτελεί βασικό στοιχείο στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας», προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπω σε επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, στο εγγύς μέλλον».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στη σταθερή υποστήριξη της Γαλλίας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, καθώς και στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

«Η Γαλλία υπήρξε ένας πολύτιμος φίλος της νήσου σε καιρούς προκλήσεων και η στάση αυτή εκτιμάται τα μέγιστα», είπε τέλος.