Πρόεδρος: Εντός των ημερών θα ενημερώσει για τη πορεία των συνομιλιών

Εντός των επομένων ημερών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και τα ΜΜΕ, για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος ερωτηθείς αν προχωρούν οι ρυθμοί στις συνομιλίες είπε ότι «καλύψαμε το σύνολο των θεμάτων, ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σε βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν κάποιες των ουσιωδών πτυχών που δεν έχουν θιγεί και έχουμε κάνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα προόδου, πού υπάρχουν τα προβλήματα, πού είμαστε πλησιέστερα, πού έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Ήταν μια, οφείλω να πω, πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση».

Ερωτηθείς ποια καινούρια θέματα έχουν ανοίξει, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε συζητήσει και για το εδαφικό, χωρίς να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα (σημεία), συζητήσαμε πάνω σε βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη ρύθμιση των εδαφικών αναπροσαρμογών, έχουμε μιλήσει για κάποια θέματα που εκκρεμούν στο περιουσιακό, όπως βεβαίως και στα θέματα διακυβέρνησης, των εξουσιών για σύναψη διεθνών συμβάσεων όπου θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σεβαστή η αρχή της μίας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας.

Γενικότερα, έχουμε διεξέλθει όλων των μέχρι σήμερα συζητήσεων, έχουμε εντοπίσει και καταγράψει πού υπάρχουν, αν θέλετε, συναντιλήψεις, πού είμαστε πάρα πολύ κοντά, πού υπάρχουν ακόμα αποστάσεις, έτσι ώστε με μεθοδικότητα τους επόμενους των μηνών να επικεντρωθούμε στα πλέον κρίσιμα των θεμάτων, ώστε να εξαντληθεί ο διάλογος, ο προβληματισμός, για να μπορούμε να δούμε πού οδεύουμε».

Σε ερώτηση πού βρισκόμαστε εν όψει και των συζητήσεων που γίνονται για το Νταβός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να ξεκαθαρίσω κάτι για το Νταβός: Στο Νταβός θα γίνει Οικονομικό Φόρουμ, το λέει αφ’ εαυτού. Ακούω να λέγεται ότι θα είναι σύναξη αρχηγών κρατών. Είναι σύναξη επιχειρηματιών με συμμετοχή κάποιων των επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων. Θα υπάρχουν περίπου δυόμιση χιλιάδες συμμετέχοντες από τον τομέα της οικονομίας, είτε αυτό αναφέρεται στους υδρογονάνθρακες, στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στην καινοτομία, στα χρηματοπιστωτικά συστήματα και άλλα.

Συνεπώς, είναι μια σύναξη που στόχο έχει να καθορίσει τις προοπτικές της οικονομίας ανά το παγκόσμιο. Απλώς συμμετέχουν και αρχηγοί κρατών. Και συνεπώς με αυτό που κάποιοι νομίζουν ότι θα συμβεί στο Νταβός, ότι δηλαδή είναι μια συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, δημιουργούν μια εσφαλμένη εικόνα που δεν έχει να κάνει ποσώς με την πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των συναντήσεών του στο Νταβός, το οποίο αναφέρεται σε σωρεία συναντήσεων, παραδείγματος χάρη, με τον κ. Μπάιντεν, τον κ. Κέρι ή άλλους πολιτειακούς άρχοντες, αλλά και με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες, και «όχι μόνο με τον ΓΓ (και με τον κ. Ακιντζί), εάν και εφόσον προσκληθούμε».

Ερωτηθείς πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά στην πορεία του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι «είμαστε σε ένα στάδιο, όπου διαπιστώνεται η πρόοδος, διαπιστώνονται οι δυσκολίες, αλλά επαναλαμβάνεται η αποφασιστικότητα και των δύο να βρούμε τρόπους που να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες ή στις προσδοκίες και των δύο πλευρών».

Σε ερώτηση αν είμαστε τόσο κοντά σε μια λύση, έτσι ώστε να δικαιολογείται η πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος, του ΔΗΣΥ, να αναστείλει εσωκομματικές διαδικασίες για τις βουλευτικές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν ασχολούμαι με τα όσα απασχολούν τα κόμματα. Ασχολούμαι με τα όσα απασχολούν ευρύτερα τον κυπριακό Ελληνισμό και γενικότερα τον κυπριακό λαό. Συνεπώς δεν θέλω να σχολιάσω».

Σε ερώτηση αν ο ΔΗΣΥ γνωρίζει κάτι περισσότερο που να δικαιολογεί μια τέτοια πρόθεση, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι» και πρόσθεσε ότι «θα έχω την ευκαιρία εντός των επομένων ημερών να ενημερώσω και το Εθνικό Συμβούλιο και τα ΜΜΕ και το Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να σταματήσουν και οι μεμψιμοιρίες ότι τάχα δεν τηρείται ενήμερος είτε ο λαός είτε οι πολιτικοί ηγέτες είτε το Κοινοβούλιο.

Αν υπήρχε οτιδήποτε δραματικό που δεν θα είχε ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο ή για κάποια κρίσιμη συζήτηση για πτυχές που άπτονται (του Κυπριακού), χωρίς αμφιβολία δεν θα παρέλειπα να καλέσω το Εθνικό Συμβούλιο. Αλλά θα το πράξω για να τερματιστεί αυτή η παραφιλολογία, η οποία δημιουργεί εσφαλμένες εικόνες γενικότερα στον λαό».