Πρόεδρος ΕΕ: Η Τουρκία να αποδείξει ότι θέλει λύση

Νέο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έξι ημέρες πριν την σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

«Είναι σημαντικό και αυτό κάνει η ΕΕ, να δείξουμε πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αν τα νόμιμα κυριαρχικά τους δικαιώματα δέχονται επίθεση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράθυρο για έναρξη διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά τον χρόνο αυτό να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουμε με ενωμένο τρόπο τα ανοιχτά θέματα με την Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη διπλωματική κινητικότητα, και αυτό είναι καλό, και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία» δηλώνει η κυρία φον ντερ Λάιεν στα ΝΕΑ.

Παράλληλα απευθυνόμενη στην Άγκυρα η κυρία φον ντερ Λάιεν προσθέτει: «Ειναι τώρα ώρα για την Άγκυρα να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για την περιοχή».

«Το Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει προσεκτικά το status quo και τα αποτελέσματα των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπο το πρίσμα αυτό θα συζητήσει τη συνολική σχέση με την Τουρκία» καταλήγει στη δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν μια ημέρα μετά το μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλε σε Ελλάδα και Κύπρο κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης.