Πρόεδρος: Εάν υπάρξει από πλευράς των συμπατριωτών μας μια κατανόηση, τότε υπάρχει προοπτική να πετύχουμε λύση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών, και της σημερινής τελευταίας για αυτό το γύρο εντατικών διαπραγματεύσεων, συνάντησης του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε ότι εάν υπάρξει από πλευράς των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων κατανόηση στις δικές μας ανησυχίες, όπως εμείς επιδεικνύουμε κατανόηση για τις δικές τους ανησυχίες, υπάρχει προοπτική να πετύχουμε λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ακκιντζί στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, και τι να αναμένουμε από αυτή, είπε «να τον ενημερώσουμε για τη μέχρι σήμερα πρόοδο, για τις εκκρεμούσες διαφορές και για την ενεργότερη εμπλοκή όλων μας σε μια εντατικοποιημένη προσπάθεια, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να πετύχουμε τέτοιες συγκλίσεις που να μα οδηγήσουν σε μια αποδεκτή, από όλα τα μέρη, λύση».

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό που αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, που ανέγνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, περί ενεργότερης εμπλοκής του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «σίγουρα αυτό δεν σημαίνει την απόδοση του όποιου επιδιαιτητικού ρόλου στον ΓΓ. Να το ξεκαθαρίσουμε. Για αυτό και αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι είναι μια διαδικασία η οποία ανήκει ή καθοδηγείται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

Σε ερώτηση αν μετά από αυτό το γύρο των συνομιλιών ο ίδιος είναι πιο αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπιστωθείσες και αναφερόμενες στο κοινό ανακοινωθέν, διαφορές. Εάν υπάρξει από πλευράς των συμπατριωτών μας μια κατανόηση, όπως εμείς επιδεικνύουμε την ίδια κατανόηση για τις δικές τους ανησυχίες, και στις δικές μας ανησυχίες υπάρχει προοπτική να πετύχουμε αυτό το οποίο όλος ο κυπριακός λαός επιθυμεί, ιδιαίτερα ο Κυπριακός Ελληνισμός που εδώ και 42 χρόνια επιδιώκει λύση του κυπριακού προβλήματος».

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για την ουσία και τις λεπτομέρειες θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα, προσθέτοντας ότι «με την επάνοδο μου από τα Ηνωμένα Έθνη θα ενημερώσω μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς γιατί η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα γίνει στις 25 του μηνός και όχι αργότερα, ο Πρόεδρος είπε «διότι ο ΓΓ θα βρίσκεται σε αποστολή» εκτός ΗΠΑ αργότερα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το δελτίο Τύπου που ανέγνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν «άχρωμο, άοσμο και χωρίς λεπτομέρειες», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ούτε άχρωμο ούτε άοσμο. Απεικονίζει πραγματικότητες. Αυτό που απεικονίζει είναι ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις σε ουσιώδη θέματα, όπως και επίσης υπάρχουν διαφορές εξίσου σημαντικές σε άλλα θέματα. Συνεπώς, απεικονίζει μια πραγματικότητα. Δεν θελήσαμε με κανέναν τρόπο να παραπλανήσουμε τον οποιονδήποτε. Απεικονίζει, επαναλαμβάνω, αυτά τα οποία καταγράφονται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Συνεπώς, όλα αυτά που άκουα τόσες ημέρες, όλη η φιλολογία και η παραφιλολογία που ανεπτύχθη, μέσα από το δελτίο Τύπου θέλω να πιστεύω ότι επιτέλους αυτές οι ανησυχίες που απλώς δημιουργούνται για να καλλιεργούν ένα κλίμα αρνητισμού, δεν ευσταθούν».

Πρόσθεσε ότι «το ορθό είναι να ενημερώσω το Εθνικό Συμβούλιο και η πρόθεση μου είναι αμέσως μετά την επάνοδο μου και ανάλογα με τις επαφές που θα έχω στα ΗΕ, να ενημερώσω μέσω δημοσιογραφικής διακαναλικής διάσκεψης τον κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται δυνατός σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, παρά το κλίμα διάσπασης στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θεωρώ ότι υπάρχει κλίμα διάσπασης. Υπήρξε ένα επεισόδιο χθες, δεν θέλω να του δώσω έκταση και να καλλιεργώ κλίμα διχόνοιας. Εμένα με ενδιαφέρει η ενότητα που πρέπει να επικρατήσει μεταξύ μας και, το έχω αναφέρει χθες, αν υπεύθυνα νιώσω ότι συμπεριφέρονται οι ηγέτες, τους έχω ανάγκη για τα επόμενα βήματα της επόμενης φάσης του Κυπριακού να είναι συνδιαμορφωτές της πολιτικής. Το θέμα είναι να μην έχουμε επανάληψη διαρροών και φαινομένων που αντί να βοηθήσουν υποσκάπτουν το διάλογο».

Σε ερώτηση πώς θα προχωρήσει από δω και πέρα η διαδικασία, ο Πρόεδρος είπε ότι «ενδεχόμενα να συνεχίσουμε τις εντατικές συνομιλίες. Όπως έχουμε αναφέρει και στο κοινό ανακοινωθέν η πρόθεση μας είναι αξιοποιώντας τους επόμενους μήνες να πετύχουμε. Όσο φιλόδοξο και αν φαίνεται μπορεί να γίνει εφικτό, εάν υπάρξει αλληλοκατανόηση στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και ιδιαίτερα σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν και την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ακούγονται φήμες περί οδικού χάρτη και πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, ο Πρόεδρος είπε ότι «ούτε πιέσεις δέχομαι ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν – και είναι αρκετά – έτσι ώστε να δικαιολογείται σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης, δεν πρόκειται να επισυμβεί όποιος και αν επεμβαίνει όποιος και αν θέλει να ασκήσει πιέσεις, που μέχρι στιγμής δεν έχω αισθανθεί να υπάρχει μια ανάλογη πρόθεση».

Κληθείς να πει κατά πόσο στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι μεταξύ των συναντήσεων που προγραμματίζω».