Πρόεδρος: Διασφαλισμένες οι βασικές ελευθερίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε ότι ο στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν και ει δυνατόν μέσα στο 2016, αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες κανενός, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα δικαιώματα του άλλου .

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας είπε ότι «σήμερα συζητώντας τα κεφάλαια ιθαγένειας και βασικών ελευθεριών ήταν εποικοδομητική και δημιουργική. Μακάρι να είχαμε την ίδια αντιμετώπιση σε άλλα εξίσου σοβαρά θέματα όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θέση του κ. Ακκιντζί είναι ότι δεν θα σταλεί κανένας έποικος πίσω στην Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καθορίζεται ο αριθμός, ποιοι θα είναι οι έχοντες το δικαίωμα να έχουν την κυπριακή υπηκοότητα».

Ερωτηθείς αν η αναλογία είναι 4 προς 1, ο Πρόεδρος απάντησε «πολύ πολύ πλησίον, μια ελάχιστη απόκλιση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό είναι από τα κεφάλαια όπου δεν υπάρχουν διαφωνίες, όπως αυτές που παρουσιάστηκαν στο περιουσιακό, ο Πρόεδρος είπε «απόλυτα ορθό. Έτσι, όπως και είπα, μακάρι να είχαμε τις ίδιες μικρές αποστάσεις διαφορών όπως στα όσα συζητήθηκαν σήμερα, δηλαδή για τον τρόπο απόκτησης της κυπριακής ιθαγένειας – είναι συμφωνημένο και από το κοινό ανακοινωθέν – αλλά και στα θέματα των βασικών ελευθεριών».

Ερωτηθείς αν οι βασικές ελευθερίες είναι διασφαλισμένες, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.

Κληθείς να πει αν είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ικανοποιημένος σε ένα αριθμό κεφαλαίων, επιφυλακτικός σε κάποια άλλα σημαντικά θέματα όπου υπάρχουν και βασικές διαφορές».

Σε ερώτηση αν με την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων τον Ιούλιο θα διαφανεί το πού οδεύουμε, ο Πρόεδρος είπε ότι «νομίζω δεν θα πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα εις αυτόν το διάλογο. Όσο γίνεται διάλογος τόσο διαπιστώνονται από τη μια οι ανησυχίες της μιας ή της άλλης των κοινοτήτων, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνεται και η ανάγκη να βρεθεί ο τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές. Ο στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν και ει δυνατόν μέσα στο 2016 αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες κανενός, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα δικαιώματα του άλλου».