Πρόεδρος: Διαβλέπω πρόθεση και από τις δύο πλευρές να υπάρξουν προσπάθειες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του  στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε ότι “διαβλέπω πρόθεση και από τις δύο πλευρές να υπάρξουν προσπάθειες, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες αποκλίσεις και να καταλήξουμε σε συγκλίσεις”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε ότι συζητήθηκε «η Οικονομία και η ΕΕ, δύο θέματα στα οποία υπήρξε μια δημιουργική συζήτηση.

Υπάρχει μια ευρύτερη συναντίληψη ότι πρέπει να υπάρξουν απόλυτες συγκλίσεις και προς τούτο έχουν εντολή οι Τεχνικές Επιτροπές που επεξεργάζονται το θέμα να προχωρήσουν περαιτέρω σε συζήτηση. Υπάρχει ευρεία συναντίληψη, αλλά θα πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα πλέον αποτελέσματα, έτσι ώστε να αποτελέσουν συγκλίσεις. Δεν θα έλεγα ότι δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να καταλήξουμε».

Ερωτηθείς αν δεν προστέθηκαν σήμερα συγκλίσεις, ο Πρόεδρος είπε «όχι, υπήρξαν ορισμένα στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις και υπάρχουν τα άλλα όπου υπήρχαν οι διαφορές, αλλά διαβλέπω μια πρόθεση και από τις δύο πλευρές να υπάρξουν προσπάθειες, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες αποκλίσεις ώστε να καταλήξουμε σε συγκλίσεις».

Σε ερώτηση μέχρι πότε θα συνεχιστεί η συζήτηση για την Οικονομία και την ΕΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή φάση εντατικών διαπραγματεύσεων με βάση την οποία, ανάλογα και με τα προβλήματα που εγείρονται, να εντέλλονται οι διαπραγματευτές με τις διαπραγματευτικές ομάδες ή τις Τεχνικές Επιτροπές να επεξεργάζονται περαιτέρω θέματα τα οποία με τη συζήτηση, όπως γίνεται τώρα, διαφαίνεται ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές, πού είναι δυνατόν να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που οφείλονται σε λόγους ενδεχόμενα προϊστορίας, έτσι ώστε να πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παραπέρα».

Κληθείς να πει αν τέθηκαν στο τραπέζι οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είχαμε οτιδήποτε, ακόμα εργάζονται. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάτι τελικό για να μπορεί να τεθεί έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη».

Σε ερώτηση αν υπήρξε εξέλιξη σε σχέση με τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν πληροφορίες περί απάλειψης των αναφορών για τις πυρκαγιές, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που γνωρίζω είναι τα δικά μας αυστηρά διαβήματα. Πέραν τούτου καλό είναι να αναμένουμε την τελική έκθεση οπότε και θα είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε».

Κληθείς να αναφέρει τι θα απασχολήσει τη σημερινή του συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Βικτόρια Νιούλαντ, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα της εγείρω τα θέματα, τα προβλήματα, τα οποία ακόμη αντιμετωπίζονται με την έκκληση να αναλάβουν (οι ΗΠΑ) πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει μια θετική, από πλευράς Άγκυρας, ανταπόκριση προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα που υφίστανται ως αποτέλεσμα και θέσεων της Άγκυρας».

Ερωτηθείς για τις μελέτες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι «έχουμε δώσει κάποια δείγματα των κριτηρίων που πρέπει να λάβει υπόψη η Παγκόσμια Τράπεζα στον καθορισμό της εκτίμησης των αποζημιώσεων του περιουσιακού».

Τέλος σε ερώτηση αν η Παγκόσμια Τράπεζα θα δώσει ένα ποσό για το θέμα του περιουσιακού, ο Πρόεδρος απάντησε «πιστεύω ναι».