Πρόεδρος: Δεν θα εισέλθω σε διαπραγματεύσεις υπό εκβιασμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι, ”Δεν πρόκειται να εισέλθω σε διαπραγματεύσεις υπό εκβιασμό, τονίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ειρηνικές συνομιλίες και όχι διάλογο υπό την απειλή των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας.”

Σε ομιλία του στην αντικατοχική πορεία των Μορφιτών, που πραγματοποιήθηκε φέτος για 34η χρονιά, στον Αστρομερίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης τορπιλίζουν τις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και δεν επιτρέπουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους νόμιμους κατοίκους του νησιού.

Υπερασπίστηκε παράλληλα την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης και δήλωσε ότι αναμένει από τους σύμμαχους της Κύπρου να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα που απαιτείται για τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών στο Κυπριακό.

Έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό μέτωπο, ζητώντας ενότητα και ομοψυχία.

“Η έντονη επιθυμία και ο διακαής πόθος μου για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι σε όλους μέχρι παρεξηγήσεως γνωστά. Δυστυχώς, όμως, η στάση του κ. Έρογλου και οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, εις βάρος των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μου άφησαν άλλη επιλογή από την αναστολή της συμμετοχής μας στη διαδικασία των συνομιλιών”, είπε ο Πρόεδρος.

“Δεν πρόκειται να εισέλθω σε διαπραγματεύσεις υπό εκβιασμό. Επιθυμούμε ειρηνικές συνομιλίες και όχι διάλογο υπό την απειλή των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας”, δήλωσε, σημειώνοντας πως “είναι χρέος και οφειλή μας προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να αντιδράσουμε με τον εντονότερο τρόπο και να διακηρύξουμε την αντίδρασή μας στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο κυπριακός λαός θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθειά για λύση και για τούτο χρειάζεται να πειστεί πως η εμπιστοσύνη και πίστη μεταξύ των πλευρών μπορεί και πρέπει να αποκατασταθεί, όμως, είπε, “οι τελευταίες αποφάσεις και προθέσεις της τουρκικής Κυβέρνησης, όπως εκδηλώνονται, δεν συμβάλλουν προς την επίτευξη αυτού του στόχου”.

“Είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς στις προθέσεις μας. Ούτε τις ευθύνες μας απεκδυόμαστε ούτε εσωτερικές ή εξωτερικές σκοπιμότητες υπηρετούμε, ούτε παιχνίδια επίρριψης ευθυνών επιχειρούμε”, ανέφερε.

Υπέδειξε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν ώστε να επιτύχουν “μια λύση που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες όλων ανεξαίρετα των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας”, σημειώνοντας πως αυτό που χρειάζεται αυτή την ώρα είναι η εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και όχι μέτρα που να αυξάνουν τη δυσπιστία μεταξύ των νόμιμων κατοίκων του νησιού, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Διαβεβαίωσε τους Τουρκοκύπριους ότι παραμένει προσηλωμένος στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί από αυτόν.

“Την ώρα, όμως, που η ελληνοκυπριακή πλευρά εισηγείται μέτρα προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο και να διαφανούν αν μη τι άλλο οι πραγματικές προθέσεις των εμπλεκομένων μερών, την ώρα που είμαστε ελάχιστες μέρες προ της ενάρξεως ενός ουσιαστικού διαλόγου μετά το διορισμό του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, η Τουρκία, δυστυχώς, παραγνωρίζοντας ακόμη και τα οφέλη που και η ίδια θα είχε από τη λύση του Κυπριακού, προχωρεί σε ενέργειες που κατάφωρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τορπιλίζουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που θα είναι βεβαίως και προς όφελος του συνόλου του λαού μας”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς να παραλείπει τη συνέχιση και σύσφιγξη των σχέσεων της Κύπρου με παραδοσιακούς φίλους προχωρεί στην ανανέωση, την ενίσχυση και την αναβάθμιση σχέσεων και με κάποιους άλλους που ενεργά μπορεί να εμπλακούν και να επηρεάσουν προς το θετικότερο τις εξελίξεις.

“Έχουμε εμβαθύνει και αναπτύξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγινε σε βάρος των φίλων αραβικών κρατών. Αντίθετα ενισχύονται οι σχέσεις μας και με την Αίγυπτο και με την Ιορδανία και με το Λίβανο και με τα κράτη του αραβικού Κόλπου. Έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεται σε βάρος των σχέσεων μας με τη Ρωσία ή άλλες φίλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα. Θέλουμε να προσδώσουμε στην ιδιότητα μας του πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστικό και έμπρακτο ρόλο στα όσα διαδραματίζονται”, είπε.

Για αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος, “αναμένω από τους φίλους και συμμάχους μας, τους οποίους η Τουρκία δεν κουράζεται να διαβεβαιώνει για τις καλές προθέσεις της στο Κυπριακό, πως θα πράξουν εκείνο που τους αναλογεί και θα ασκήσουν την επιρροή τους προκειμένου να επαναφέρουν το κλίμα που απαιτείται για τη διεξαγωγή πραγματικά εποικοδομητικών, ουσιαστικών και καρποφόρων συνομιλιών στο Κυπριακό”.

Την ίδια ώρα, έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό λέγοντας ότι είναι καθήκον όλων η ενότητα δυνάμεων, για να αποτραπούν οι απειλές, οι βλέψεις και οι επεκτατικές πολιτικές της Άγκυρας. “Χρειάζεται ομόψυχα να δώσουμε τα μηνύματα πως δεν θα δεχθούμε μέσα από την ανοχή, τη δημιουργία νέων τετελεσμένων”, σημείωσε.

“Όσο έτοιμος και αποφασισμένος είμαι για να εργαστώ ακούραστα για την εξεύρεση λύσης, άλλο τόσο και είμαι αμετακίνητος πως η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει η κάθε πλευρά να αναγνωρίσει τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της άλλης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κράτος το οποίο να μην είναι δευτέρας κατηγορίας σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, νέα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που θα διασφαλίζει μέσα από την ειρήνη και τη συνεργασία, την προκοπή και το μέλλον όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, ιδιαίτερα των νέων γενιών”, τόνισε στη συνέχει.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως “σε πλήρη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τη στήριξη της Ελλάδας και φίλων κρατών θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο το συντομότερο να ανατρέψουμε τα όσα η προκλητικότητα έχει αυτές τις μέρες δημιουργήσει, έτσι ώστε μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο να καταλήξουμε στη λύση που θα δικαιώνει τις προσδοκίες σας, αλλά και τις προσδοκίες ολόκληρου του λαού”.