Πρόεδρος: Για το εθνικό μας θέμα έχουμε υψηλότερες απαιτήσεις από τα ΜΜΕ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας για το Κυπριακό κατά την τελετή απονομής των βραβείων των ετήσιων δημοσιογραφικών διαγωνισμών του ΚΥΠΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε  ότι για το εθνικό μας θέμα έχουμε υψηλότερες απαιτήσεις από τα Μέσα Ενημέρωσης, για να προσθέσει ότι «στην ενημέρωση θα πρέπει να κυριαρχεί η αλήθεια».

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:

κ. Καθηγητά, σας καλωσορίζω στην Κύπρο, εις πατρίδα δική σας θα έλεγα καλύτερα, στην οποία είστε πάντα ευπρόσδεκτος γιατί μεταφέρετε τα φώτα σας με ενάργεια και με τρόπο πάντοτε εύληπτο και ιδιαίτερα δημιουργικό.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή κ. Μπαμπινιώτη να σας έχουμε μαζί μας, όχι μόνο ως δάσκαλο, όχι μόνο ως καθοδηγητή στις όμορφες και πολύπλοκες διαδρομές της ελληνικής γλώσσας, αλλά και ως ένα κηδεμόνα της γλώσσας μας, ως ένα άνθρωπο που έχει αναλάβει ως προσωπική ευθύνη και χρέος την υπεράσπιση αυτού του εθνικού θησαυρού που ονομάζεται ελληνική γλώσσα.

Φίλες και φίλοι δημοσιογράφοι,

Είναι χαρά μου να σας φιλοξενώ απόψε σε μια εκδήλωση στην οποία εσείς και κυρίως οι τιμώμενοι δημοσιογράφοι θα έχετε τον πρώτο λόγο.

Είναι καλά γνωστός ο σεβασμός μου στο έργο, το οποίο επιτελείτε καθημερινά και θεωρώ ως ένα επίτευγμα για την ίδια την χώρα μας και για τις δημοκρατικές μας ελευθερίες το γεγονός πως ο Τύπος ασκεί χωρίς κανένα περιορισμό και καμία παρέμβαση τα καθήκοντα του.

Θέλω να αδράξω την ευκαιρία και να σας ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία που έχετε τόσο μαζί μου όσο και με τα μέλη της Κυβέρνησης μου. Θεωρώ πως η συνεργασία την οποία θεωρώ άριστη ανεξαρτήτως των θετικών ή αρνητικών σχόλιων που είναι πάντοτε χρήσιμη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να κάνουμε την ποιότητα της ενημέρωσης μας καλύτερη, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως μερικές φορές κάνετε τη δική μου ζωή πιο δύσκολη!

Είναι πάντα ευπρόσδεκτα τα σχόλια σας.

Η θεσμοθέτηση ενός αξιόλογου βραβείου όπως αυτό που σήμερα απονέμεται δεν είναι αυτοσκοπός. Ένα βραβείο και μάλιστα ένα δημοσιογραφικό βραβείο, συνιστά το κίνητρο για καλύτερη δημοσιογραφία, για καλύτερη ποιότητα ενημέρωσης και ως εκ τούτου συνιστά μία ακόμη συμβολή στην ευρύτερη μας προσπάθεια για βελτίωση και εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας στον τόπο μας. Καθώς, όπως είναι καλά γνωστό, η δημοσιογραφία και η πολιτική εμπλέκονται – εύχομαι ποτέ να μη διαπλέκονται – και αλληλοεπιδρούν. Συνήθως με τη θετική έννοια του όρου.

Ως εκ τούτου θεωρώ ως ιδιαίτερα επίκαιρη την πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ και για αυτό σας συγχαίρω, τον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, γενικότερα όσους αποτελούν την οικογένεια του ΚΥΠΕ. Όπως επίσης συγχαίρω τους βραβευθέντες, όσους δηλαδή διακρίθηκαν στον επαγγελματικό τους τομέα και σήμερα τιμώνται με τα βραβεία του ΚΥΠΕ. Είμαι βέβαιος πως η σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης είχε πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει επιλέγοντας ανάμεσα σε τόσα εξαιρετικά κείμενα.

Θα ήθελα απόψε να αξιοποιήσω την ευκαιρία και να δηλώσω πως είναι με ικανοποίηση που παρακολουθώ τα σταθερά βήματα προόδου που έκανε τα τελευταία χρόνια το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ιδιαίτερα την αναβάθμιση των σχέσεων του με διάφορους άλλους οργανισμούς, όπως, μεταξύ άλλων, το ΡΙΚ.

Επισημαίνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι και τέταρτη ιστοσελίδα στην αραβική γλώσσα πρόκειται να λειτουργήσει, κατά αυτό τον τρόπο δημιουργώντας και έναν άλλο δίαυλο επικοινωνίας αλλά και συνεργασίας με τις φίλες αραβικές χώρες και γενικότερα τις γειτνιάζουσες σε εμάς και όχι μόνον.

Όπως διαπιστώνουν όλοι όσοι παρακολουθούν στενότερα τα πράγματα στον τομέα αυτό, το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΚΥΠΕ και του ΡΙΚ δεν αποτελεί μόνο έναν πρωτοποριακό τρόπο συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατικών μας ενημερωτικών ιδρυμάτων, αλλά έχει συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε πολίτες.

Ανάλογες συνεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με σημαντικούς οργανισμούς που έχουν κρίσιμη παρέμβαση στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, όπως το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλους φορείς. Για άλλη μια φορά θέλω να σας συγχαρώ.

Δεν παραλείπω να αναφερθώ και στην πρωτοβουλία σας για συλλογή υπογραφών για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην κοιτίδα του πολιτισμού, όπου και ανήκουν. Πρέπει να το κάνετε ευρύτερα γνωστό ώστε να υπάρξουν πολλαπλάσια κατά χιλιάδες υπογραφές και ως εκ τούτου και η δική μου υπογραφή μπορεί να μετρήσει.

Επιπλέον, πρωτοβουλίες όπως η αποψινή όπου θα έχουμε την τιμή να παρακολουθήσουμε τον διακεκριμένο γλωσσολόγο κ. Μπαμπινιώτη να αναφέρεται στο ρόλο της γλώσσας στη δημοσιογραφία συνιστούν σαφείς ενδείξεις πως το ΚΥΠΕ ευρίσκεται σε πορεία εναρμόνισης με το σύγχρονο γίγνεσθαι και τις απαιτήσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και γενικότερα των δρωμένων του τόπου μας.

Η αποψινή εκδήλωση συνιστά μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε και για τον εν γένει ρόλο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Όπως κάποτε είχε αναφέρει και ο αείμνηστος Αντρέας Χριστοδουλίδης, ο Κύπριος Διευθυντής του ΑΠΕ, «ο δημοσιογραφικός λόγος είναι λόγος δημοσίου συμφέροντος γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, βοηθά στην αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων τους και των δημοκρατικών τους υποχρεώσεων».

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για μία τέτοια συζήτηση, καθώς συντρέχουν σημαντικές εξελίξεις τις οποίες τόσο εμείς οι πολιτικοί όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οφείλουμε να διαχειριστούμε με σεβασμό στους πολίτες, αλλά και αποτελεσματικότητα ως προς τους στόχους μας.

Ελπίζω να συμφωνούμε πως η ενημέρωση, η δημοσιογραφία εν γένει οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Είμαι βέβαιος πως όλοι όσοι έχουμε τη σχετική εμπειρία μπορούμε να διακρίνουμε τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την επιταγή «όλα στο φως», από τη λαϊκίστικη προσέγγιση που ισοπεδώνει τις πληροφορίες ή και πρόσωπα προς όφελος μίας περιστασιακής δημοσιογραφικής επιτυχίας.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό μας θέμα θα ήθελα να γνωρίζετε πως από τα Μέσα Ενημέρωσης έχουμε υψηλότερες απαιτήσεις και αυτό δεν είναι ούτε κριτική ούτε υπαινιγμός για το επίπεδο της δημοσιογραφίας. Είναι απλώς μια παράκληση διότι αφορά το μέλλον της ιδιαίτερης μας πατρίδας και δεν μπορεί κανείς να προσθέτει πινελιές με βάση τις δικές του απόψεις ή αντιλήψεις ή ιδιαίτερα επιλογές.

Γνωρίζουμε όλοι πως όταν τα πράγματα ευρίσκονται σε οριακό σημείο, όπως η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην παρούσα φάση, έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο η μετάδοση μίας είδησης, αλλά η απολύτως ακριβής και έγκαιρη μετάδοση της καθώς η ταχύτητα πλέον αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου ενημέρωσης.

Ταχύτητα και ακρίβεια είναι πολλές φορές έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Ωστόσο είναι έννοιες που πρέπει με τη γνώση και τη δημοσιογραφική εμπειρία να ταυτίσετε για να έχετε το άριστο αποτέλεσμα, καθότι η ψηφιακή εποχή με τα εργαλεία της συνιστά ένα αποτελεσματικό μεν αλλά και δυναμικό μέσο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του.

Όταν αναζητούμε πληροφορίες δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να αναζητούμε το αληθινό, γιατί μόνο μέσα από το αληθινό διαμορφώνουμε και την κατά το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα για τον κόσμο γύρω και συνεπώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε διαμόρφωση σοφότερων αποφάσεων.

Επειδή ακριβώς πλείστοι από εσάς ασχολείστε και με το εθνικό μας θέμα, είναι πολλές φορές δύσκολο να αποβάλετε όπως και εμείς οι πολιτικοί βεβαίως, τη φόρτιση που είναι βέβαιο όλοι φέρουμε όταν πρόκειται για την πατρίδα μας. Είναι όμως αυτό μία αδυναμία και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Η είδηση δεν χρειάζεται να φορτιστεί με συναισθηματισμούς γιατί παραμορφώνεται. Η είδηση μπορεί να είναι σαφής και διδακτική εάν παρατίθεται κατά το δυνατόν ως έχει.

Με άλλα λόγια θέλω να πω πως στην ενημέρωση θα πρέπει να κυριαρχεί η αλήθεια ως έχει και όχι το πάθος. Η είδηση πρέπει να είναι ακριβώς όπως η φωτογραφία που απεικονίζεται από έναν επαγγελματία φωτογράφο και όχι από έναν συναισθηματικά φορτισμένο που προσπαθεί λόγω σοκ να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφική μηχανή με αποτέλεσμα λόγω τρέμουλας στα χέρια να μην απεικονίζει την ακρίβεια αλλά ένα θολό τοπίο ή μια απεικόνιση εσφαλμένη από ό,τι η πραγματικότητα. Η νηφάλια καταγραφή των πραγματικών δεδομένων είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε ακριβέστερες εκτιμήσεις και ως εκ τούτου σε ορθότερες αποφάσεις.

Τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή είμαι βέβαιος ότι συμβάλλουν καταλυτικά για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση πολιτικής, πολιτικών και δημοσιογράφων, προς όφελος της προόδου στον τόπο μας και βεβαίως προς όφελος του ιδίου του εθνικού μας θέματος.

Ας μην ξεχνάμε πως στο τέλος αυτής της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, και εάν τελικά καταφέρουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε ένα σχέδιο λύσης, την τελική απάντηση θα τη δώσει ο λαός. Οι πολίτες με την επιλογή τους σε πιθανό δημοψήφισμα θα έχουν τον τελικό και καθοριστικό λόγο.

Για να είναι όμως η απόφαση τους η καλύτερη δυνατή ως προς το εθνικό καλό και το δημόσιο συμφέρον οφείλουμε να τους παράσχουμε με ψυχραιμία και τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα τα πραγματικά γεγονότα και όχι δαιμονοποιημένη ή ωραιοποιημένη εικόνα των πραγμάτων.

Να αφήσουμε τον μειλίχιο διάλογο να καθορίσει τις επιλογές και όχι τα πάθη, να προωθήσουμε την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και να απορρίψουμε τον αφοριστικό λόγο.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, επισημαίνω πως μετά από 43 χρόνια έγινε κατορθωτό να φέρουμε την Τουρκία σε μία διάσκεψη για την Κύπρο, όπου ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, βρέθηκε υποχρεωμένη να συζητά εκείνο το οποίο για 43 χρόνια δεν διανοείτο κανείς ή ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα ετίθετο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να συζητείται δηλαδή το θέμα των εγγυήσεων, της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων που είναι και ο μόνος τρόπος και ο δρόμος για να επανενώσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη και απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα. Έγινε ακόμα κατορθωτό στη διάσκεψη για την Κύπρο να κατατεθούν για πρώτη φορά και από πλευράς Τουρκίας χάρτες, οι οποίοι απεικονίζουν το έδαφος υπό επιστροφή από τις κατοχικές δυνάμεις.

Μπορεί ο χάρτης να μην ανταποκρίνεται στις δικές μας προσδοκίες, όμως πιστεύω είναι μια πρώτη αρχή, αφού η διαφορά που μας χωρίζει δεν υπερβαίνει το 1%. Η διαπραγμάτευση τώρα συνεχίζεται στην Κύπρο, σήμερα έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική με την ελπίδα ότι όσοι εμπλέκονται και ιδιαίτερα – θέλω να το τονίσω και να το υπογραμμίσω για να μην υπάρξει καμιά παρερμηνεία – η Τουρκία θα αποδείξει έμπρακτα αυτό που ήθελε με μια ρητορική θετικής προσέγγισης να παρουσιάζεται ότι τάχα επιθυμεί τη λύση και είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Αυτό θα φανεί όχι μακράν των διαπραγματεύσεων αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για αυτό θα ήθελα όλοι να κατανοήσουμε ότι οι τακτικές και οι χειρισμοί που γίνονται δεν είναι για να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο, αλλά για να διαπιστώσουμε πραγματικά αν υπάρχει δυνατότητα επιτέλους να φέρουμε την ειρήνη σε αυτό τον τόπο, να ξεπεραστούν τα αποτελέσματα της κατοχής και να ζήσουμε με προοπτική και μέλλον σε αυτή τη γη που είμαστε ευτυχείς να ζούμε. Κάπου, κάποτε οι φιλοδοξίες, η διχόνοια οδήγησαν στην καταστροφή, γιατί όχι να μην την επαναφέρουμε σε μια κατάσταση που να δημιουργήσουμε ένα μικρό παράδεισο που να μπορεί να φιλοξενεί όλους μας. Και μπορεί να μας φιλοξενήσει.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να συγχαρώ τους βραβευθέντες, οι οποίοι με τον επαγγελματισμό τους συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου της δημοσιογραφίας στον τόπο μας, αλλά και το ΚΥΠΕ για τη διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού, ο οποίος δίδει την ευκαιρία να υπάρχει ένας συναγωνισμός, να επιβραβεύονται οι άριστοι και γενικότερα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ή και υπό τύπο σεμιναρίου να δίδει την ευκαιρία προβληματισμού για το πόσο ορθά προχωρούμε με την απόδοση των ειδήσεων ή πόσο χρειάζεται να βελτιωθούμε.