Πρόεδρος: Αυτά είναι τα “τάχα” απόρρητα έγγραφα

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Για μέρες, και προς αποφυγή αχρείαστων αντιπαραθέσεων, απέφυγα να σχολιάσω τα όσα αβάσιμα μου καταλογίζονται περί «διαρροής» τάχα απορρήτων εγγράφων.

Η επίκληση όμως ποινικών ευθυνών δεν μου αφήνει άλλη από την επιλογή παρά να απαντήσω, χωρίς να χρησιμοποιήσω τα όποια επίθετα ή χαρακτηρισμούς που άλλοι μου αποδίδουν.

Είναι καλά γνωστόν πως μετά το Κραν Μοντανά, μια μερίδα πολιτικών, δημοσιογράφων, αλλά και πολιτών μου άσκησαν έντονη κριτική, άλλοι επειδή τάχα έδωσα τα πάντα, και άλλοι, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι αναγνώριζαν την κύρια ευθύνη της Τουρκίας, την ίδια στιγμή μου απέδιδαν εξίσου ευθύνες.

Ενόψει του γεγονότος ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατετέθη και λαμβάνοντας υπόψη την προκατάληψη κάποιων διπλωματικών κύκλων αλλά και την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να αποδώσει την ευθύνη του ναυάγιου στους Ελληνοκύπριους, έκρινα πως αντί να επιλέξω την οδό της σύγκρουσης με ανθρώπους που θεωρώ ότι ενεργούσαν λόγω του γνήσιου ενδιαφέροντος τους για επίλυση του Κυπριακού, ήταν ορθότερο να απευθυνθώ με προσωπική επιστολή επεξηγώντας τεκμηριωμένα για τα όσα επισημάνθηκαν στο Κραν Μοντανά.

Η επιθυμία μου για αποφυγή ανώφελων αντιπαραθέσεων αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι απέφυγα τις όποιες απαντήσεις και σε όσους μου ασκούν κριτική ότι τάχα έχω δώσει τα πάντα, έστω και αν οι ισχυρισμοί τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Την επιστολή μου. αλλά και τα συνοδευτικά έγγραφα, χαρακτήρισα ως απόρρητα, επειδή στόχος ήταν να ενημερωθούν οι παραλήπτες δια ιδίαν χρήση, προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη ισχυρισμών που ενδεχομένως να τύγχαναν αξιοποίησης από τουρκικής πλευράς. Και επειδή τις τελευταίες ημέρες κάποιοι θεώρησαν ως απόρρητα, είτε την επιστολή είτε τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί ως διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, θα ήθελα να ενημερώσω πως τα αποσταλθέντα έγγραφα δεν είναι παρά:

1. Το ανακοινωθέν της 4/6/2017 μετά την κοινή συνάντηση με τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.

2. Οι παράμετροι του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. που έθετε στο Κραν Μοντανά που έχουν κατ’ επανάληψη το φως της δημοσιότητας.

3. Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ημερομηνίας 5/7/2017 και 6/7/2017 που άπτονται τόσων και των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού όσων και των θεμάτων ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχής, και που είναι εξίσου καλά γνωστές και για τις οποίες διαστρεβλωτικά δέχομαι την κριτική μια μερίδα κομμάτων.

4. Οι προτάσεις της Τουρκίας ημερομηνίας 3/7/2017 που αποτυπώνουν τις θέσεις της εν λόγω χώρας και που άπτονται της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Προτάσεις, τις οποίες δημόσια έχω εκθέσει τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα πρόσφατα όσο και σε σωρεία άλλων δημόσιων δηλώσεών μου.

5. Οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς 3/7/2017 για θέματα εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και στις οποίες και πάλι κατ’ επανάληψη δημόσια έχω αναφερθεί.

6. Τα αποσπάσματα πρακτικών της 6ης προς την 7η Ιουλίου 2017, τα οποία έχουν αποσταλεί προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιωματούχους της Ε.Ε, Ευρωπαίους ηγέτες και πλειάδα άλλων ηγετών, είτε της Ισλαμικής Διάσκεψης είτε χωρών, που μπορεί να διαδραματίσουν υποβοηθητικό ρόλο στη λύση του κυπριακού προβλήματος.

7. Αποσπάσματα συνομιλίας με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για τα οποία δημόσια και γραπτώς προέβηκα σε εκτεταμένη ενημέρωση.

Μετά τα πιο πάνω γίνεται σαφές ότι ουδέν των εγγράφων μπορεί να κριθεί ως διαβαθμισμένης σημασίας, αλλά, επαναλαμβάνω, ο χαρακτηρισμός από εμένα ως απόρρητα ήταν για να δοθεί η έμφαση πως ήταν αυστηρώς για ιδίαν χρήση.

Καταλήγοντας θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν πως τις κρίσιμες ώρες που περνούμε και πέραν από τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες αυτό που προέχει είναι το υπέρτατο συμφέρον της πατρίδας μας και όχι προσωπικές φιλοδοξίες του οποιουδήποτε από εμάς.