Πρόεδρος: Απόλυτη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του σήμερα στις Βρυξέλλες εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα μιας από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι το σημερινό κείμενο ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαβούλευσης από το Σεπτέμβριο του 2015.

“Λαμβάνοντας υπόψη την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση, λάβαμε αποφάσεις για να υποβοηθήσουμε μια τελική συμφωνία” και “καταστήσαμε σαφές προς θεσμούς και εταίρους ότι στο σκέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας” η Κύπρος δεν επρόκειτο να συμφωνήσει σε άνοιγμα κεφαλαίων που είχαν παγώσει είτε το 2006, είτε το 2009, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. “Το άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, σε σχέση με το πρωτόκολλο της Άγκυρας και το γενικότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο”, τόνισε.

“Παρά την εμμονή της Τουρκίας και στις προτροπές ορισμένων εκ των εταίρων”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “επισημάναμε ότι η επίλυση της κρίσης δεν πρέπει να συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας” και “δεν είναι δυνατόν να πάρει η Κύπρος το βάρος της ευθύνης στους ώμους της για το προσφυγικό”.

“Τα ίδια είπαμε όταν μας είπαν για άνοιγμα 5 κεφαλαίων και είχαμε με έντονο τρόπο προβάλει το άστοχο μιας τέτοιας κίνησης, η οποία θα έβαζε την Κύπρο σε αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση” ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι συγκατάθεση η Κύπρος θα δώσει μόνο με εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας και τόνισε ότι υπήρξε “κατανόηση των εταίρων στις θέσεις μας”.

Τέλος ο Πρόεδρος εξέφρασε ευχαριστίες για τον αποτελεσματικό τρόπο χειρισμού και ρόλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ για την επίτευξη συμφωνίας, μετέφερε ευχαριστίες στον Έλληνα πρωθυπουργό, που στήριξε τις κυπριακές θέσεις παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας που είχε σκοπό να ελαφρύνει την Ελλάδα. Ευχαρίστησε δε ιδιαιτέρως τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ για το ρόλο που έπαιξε στην επίτευξη της Συμφωνίας.

“Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση αρχής, θέλω να επαναλάβω”, είπε ο Πρόεδρος, “είμαστε υπέρ και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως ρητώς καταγράφονται.”

Ο Πρόεδρος επιπλέον συνέδεσε την επίτευξη της συμφωνίας με την αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχία μετά την απαλλαγή εξάρτησης από τους δανειστές, κάτι που επετεύχθη μετά από συλλογική προσπάθεια.