Πρόεδρος: Απόλυτα επιτυχής η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη

Η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη ήταν απόλυτα επιτυχής είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναχωρεί από τις ΗΠΑ για τη Ρώμη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα, στη Νέα Υόρκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μπόρις Τζόνσον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ πως η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη ήταν απόλυτα επιτυχής ως προς το πρώτο, αλλά και το δεύτερο μέρος της.

Το πρώτο μέρος όσον αφορά το επενδυτικό φόρουμ – κατά τη διάρκεια του οποίου πέραν των 300 συμμετεχόντων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για τις προοπτικές ασφαλών επενδύσεων στην Κύπρο, (και υπήρξε) ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες Ενέργειας και Επενδυτικά Ταμεία – ήταν σημαντικότατο και το θεωρώ απόλυτη επιτυχία.

Όσον αφορά το πολιτικό μέρος, τις επαφές που είχα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας και Πρόεδρο της επικείμενης 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τον Υπουργό Εξωτερικών του ΗΒ, θεωρώ ότι δόθηκε η ευκαιρία να επεξηγηθούν δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε σημαντικούς τομείς που άπτονται της λειτουργικότητας τοιυ κράτους, της μελλοντικής ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και γενικότερα προβλήματα που αν δεν επιλυθούν κατά ορθό τρόπο και με βάση τις αρχές και αξίες της ΕΕ ή με βάση την αρχή της δημοκρατίας ή ακόμα, και ιδιαίτερα, σεβόμενοι πάντα το κεκτημένο, δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε μια λύση που να γίνει αποδεκτή είτε από τον ίδιο είτε από τους Ελληνοκύπριους.

Συνεπώς, θεωρώ ότι η ανάπτυξη των δικών μας θέσεων με πλήρη λογικό ειρμό και επιχειρήματα, όχι μόνο έτυχαν ορθής ακρόασης, αλλά και απόλυτης κατανόησης.

Ο κ. Τζόνσον μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ Ερντογάν και πιστεύω ότι θα μεταφέρει τα μηνύματα και τις θέσεις, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό με ποιούς τρόπους και πώς μπορεί να φτάσουμε σε μια συμφωνία που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες».