Πρόεδρος: Αποφασισμένοι για αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη του στο Λονδίνο με πρόγευμα εργασίας με τη Λόρδο Δήμαρχο του Σίτι του Λονδίνου Φιόνα Γουλφ και εκπροσώπους βρετανικών επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η κυβέρνησή του είναι «απολύτως αφοσιωμένη και αποφασισμένη να εφαρμόσει αυστηρά το Μνημόνιο Συναντίληψης με την τρόικα». Όπως πρόσθεσε, «αυτό αποδεικνύεται από τις δύο διαδοχικές επιτυχημένες αξιολογήσεις της εφαρμογής του μνημονίου από τους εταίρους της τρόικα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως η ύφεση το 2013 θα είναι ηπιότερη από όσο ανέμεναν οι οίκοι αξιολόγησης και άλλοι οργανισμοί, ενώ και οι δημοσιονομικοί δείκτες είναι καλύτεροι του αναμενομένου.

«Ωστόσο, η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ύπαρξης σημαντικών ρίσκων το επόμενο διάστημα. Το 2014 αναμένεται επίσης να είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά από το 2015 αναμένουμε να αρχίσει να αναπτύσσεται η κυπριακή οικονομία, έστω με μέτριους ρυθμούς», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη το επόμενο έτος υποστηρίζεται και από τις προβλέψεις της τρόικα.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του για την άμεση βοήθεια που παρείχε το Ηνωμένο Βασίλειο στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

Συνέχισε λέγοντας ότι στην καρδιά της στρατηγικής της κυπριακής Κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται η επιδίωξη προσέλκυσης απευθείας ξένων επενδύσεων, τονίζοντας ότι η χώρα διατηρεί τα πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της. «Η Κύπρος παραμένει ένας σπουδαίος επενδυτικός προορισμός και ένα υψηλά ανταγωνιστικό κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Για αυτό έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό μέσω της προώθησης, μεταξύ άλλων, μιας σειράς ώριμων σχεδίων που μπορούν να αναπτυχθούν από ξένους επενδυτές, με υποσχόμενες αποδόσεις», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι μόνο το Νοέμβριο χίλιες νέες εταιρείες εγγράφηκαν στην Κύπρο.

Η Λόρδος Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευκαιρία συζήτησης τρόπων ενίσχυσης της σχέσης του Σίτι με την Κύπρο. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, που τόσο άμεσα αφορούν την Κύπρο, είναι «καυτό θέμα» όπου κι αν πάει.