Πρόεδρος… απελπιστικά μόνος…. Η μίμηση, η απομίμηση και ο Harry Potter…

Σε πεντάωρη κοινή συνεδρία της Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ που έγινε χθες, μάταια ο Πρόεδρος του κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος προσπαθούσε να πείσει τους Βουλευτές και την ηγεσία του κόμματός του για να υποστηρίξουν την αναπομπή του ΠτΔ που αφορούσε τις δύο προτάσεις νόμου του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ που πέρασαν στις 12/07/2019 κατά πλειοψηφία από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στη συνεδρία είχαν παραστεί 15 από τα 17 άτομα της Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Απουσίαζαν λόγω άλλων υποχρεώσεών ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρόεδρου κ. Γιώργος Σολωμού και ο Γενικός Οργανωτικός κ. Φύτος Κωνσταντίνου.

Μετά από άσκηση αρκετής πίεσης από τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, εκφράζοντας έντονους προβληματισμούς σε σχέση με τις συνέπειες διεθνώς και τα ενδεχόμενα μέτρα (διεθνείς αξιολογήσεις κτλ. – βλ. MOODY’S) που θα έχουν «δήθεν» σοβαρό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία και ενίσχυση κεφαλαίων σε συγκεκριμένη Τράπεζα, κατάφερε και εξασφάλισε υποστήριξη της θέσης του μόνο από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τον Γενικό Γραμματέα κ. Άθω Αντωνιάδη και του στενού του συνεργάτη κ. Χρύση Παντελίδη.

Το παρασκήνιο στο ΔΗΚΟ οργιάζει όσο και αν θέλουν να το κρύψουν αφού δεν έχουν εκδώσει καν δελτίο τύπου, ενώ για «ψύλλου πήδημα» εκδίδουν ανακοινώσεις.

Ο Βουλευτής κ. Ζαχαρίας Κουλίας τόνισε ότι αρκετά ασχοληθήκαμε ως κόμμα με τις Τράπεζες, είναι καιρός να ασχοληθούμε με τον απλό κόσμο και τα προβλήματα που δημιουργούν οι συμπεριφορές των τραπεζών σε αυτό τον κόσμο καθημερινά.

Ο Βουλευτής κ. Μαρίνος Μουσιούττας τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ότι την απόφαση του ο ίδιος την έχει λάβει και είναι τελεσίδικη ότι και αν αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ. Θα στηρίξει με αξιοπρέπεια την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και θα ταχθεί εναντίον της αναπομπής του ΠτΔ.

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Άγγελος Βότσης, καθάρισε από την αρχή το παιγνίδι ενώ πολλοί τον ταύτιζαν με τη θέση Νικόλα.

Τόνισε ότι δεν μπορούμε να φανούμε ανακόλουθοι της πρότασης νόμου που οι ίδιοι θέσαμε και ψηφίστηκε από την ολομέλεια. Οφείλουμε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και οφείλουμε να στηρίξουμε τις θέσεις ως κόμμα δίνοντας το νόμιμο δικαίωμα κάποιου πολίτη να προσφύγει στο δικαστήριο πράγμα που σήμερα λανθασμένα του το στερήσαμε με βάση την προηγούμενη νομοθεσία.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του Αντιπρόεδρου του ΔΗΚΟ κ. Αλέκου Τρυφωνίδη, ο οποίος αμφισβήτησε την ικανότητα του Διοικητή της ΚΤΚ, ο οποίος έχει ήδη τρεις μήνες που έχει διοριστεί στη θέση του Διοικητή και δεν μπόρεσε να δώσει οδηγίες εφαρμογής του κώδικα της ΚΤΚ για το θέμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής διότι ήταν ήδη δυο χρόνια στην ΚΤΚ ως ένας από τους Εκτελεστικούς.

Όμως εφόσον απέτυχε με τις αποκρατικοποιήσεις ως Έφορος και τα πρώτα δείγματα γραφής του ως Διοικητής δεν είναι τα καλύτερα δεν θεωρεί ότι θα πετύχει στο νέο του ρόλο εφόσον λειτουργεί ως φορέας εντολής άλλων. Παράλληλα ο κ. Τρυφωνίδης τόνισε ότι είναι πολιτικό ολίσθημα αν δεν επιμένουμε ως κόμμα στην ορθή μας θέση για τον απλό κόσμο στηρίζοντας τους εαυτούς μας δηλαδή την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ.

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του Βουλευτή κ. Παύλου Μυλωνά, ο οποίος ήταν εξίσου έντονος με τους υπόλοιπους για καταψήφιση της αναπομπής του ΠτΔ, αναφέροντας ότι «δυστυχώς Νικόλα ζεις σε ένα κουτί προφανώς με τον ίδιο τον Αβέρωφ». Κατεβείτε στον κόσμο να ακούσετε τα προβλήματα και τα θέματα που έχει ιδιαίτερα με την ασυδοσία των τραπεζών και μετά αξιολογούμε αν πρέπει εμείς ως πολίτικο κόμμα του κέντρου και της μεσαίας τάξης να λυπηθούμε τελικά τις τράπεζες ή τον κόσμο τόνισε χαρακτηριστηκά!

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Βουλευτές κ. Ορφανίδης, Προκοπίου, Πιττοκοπίτης και Λεωνίδου οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της καταψήφισης της αναπομπής του ΠτΔ επιμένοντας στη πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ. Από πού και ως που πρέπει να πιέζετε το ΔΗΚΟ να κάνει δεύτερες σκέψεις ανέφεραν για να ικανοποιήσουμε τη θέση στην ουσία της κυβέρνησης την οποία θεωρούμε λανθασμένη και ενάντια των νομίμων δικαιωμάτων των πολιτών να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο.

Η νέα εξέλιξη που τρέχει σήμερα το πρωί στις 9:00, είναι ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αυτούσιο το μήνυμα έλεγε: «Καλήμερα σας. Προσκαλείστε σε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας σήμερα 26 Ιουλίου 13.30 στην Βουλή .

Θα επικοινωνήσει και τηλεφωνικώς μαζί σας ο κ. Λεωνίδου σε λίγο. Ευχαριστώ πολύ»

Οι εξελίξεις τρέχουν… και ήδη αρκετά μέλη του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ είναι πολύ απογοητευμένοι με τη στάση Νικόλα και του στενού περίγυρου του σε σχέση με την πρόταση νόμου του κόμματος και την αναπομπή του ΠτΔ.

Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα του ΔΗΚΟ και θα δούμε αν τελικά θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ και δεν θα ενδώσουν στις πιέσεις του Προέδρου τους και στις πιέσεις του Διοικητή της ΚΤΚ και των Τραπεζιτών που θέλουν να προστατέψουν τους μετόχους τους και τα διάφορα επενδυτικά ταμεία που αγόρασαν ΜΕΔ.

Πολιτικό ρεπορτάζ, Μαριλένα Χρίστου