Πρόεδρος: Απαράδεκτη η έκθεση – δεν θα υποκύψω σε εκβιασμούς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης  σε συνέντευξη του στο MEGA, μιλώντας στους δημοσιογράφους Μιχάλη Παυλίδη και Παύλο Μυλωνά, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι “δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς”.

Χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το περιεχόμενο της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Κατήγγειλε πως το περιεχόμενο της έκθεσης συνιστά έμμεσο εκβιασμό του για αλλαγή πολιτικής, «για να προσέλθουμε σε συνομιλίες υπό τις σημερινές συνθήκες». Δηλαδή με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» και σε ισχύ η NAVTEX.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό του Γενικού Γραμματέα ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τον θεωρούν δεδομένο λόγω της στάσης του το 2004 στο δημοψήφισμα.

“Δεν είναι δεδομένος και πως δεν πρόκειται να υποκύψω”, είπε.

Αναφερόμενος στη στάση της Αμερικανικής πολιτικής είπε ότι κάποιοι,  επειδή δεν επιθυμούν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, θέλουν τον ίδιο να προβεί σε υποχωρήσεις.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε διαβεβαιώσεις πως θα προχωρήσει η διαδικασία και πως η Τουρκία θα έκανε κινήσεις. Ανέφερε πως τον είχαν διαβεβαιώσει ο αντιπρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ακόμη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είπε πως οι συνομιλίες θα άρχιζαν στις 9 Οκτωβρίου. Όταν επέστρεψε από τις ΗΠΑ συναντήθηκε, όπως είπε, με πρέσβη μεγάλης χώρας (“φωτογραφίζοντας” την Αμερική).

Ο διπλωμάτης τού είπε πως «βρισκόμαστε προ μεγάλων εξελίξεων» αναφέροντας πως η Τουρκία θα άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια. Μερικά 24ωρα μετά η Τουρκία εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ήταν έντονος.

Ανέφερε πως δεν μπορεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος να διαβεβαιώνει ακόμη και πρόσφατα, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, ότι η κυβέρνησή του στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε διπλωματικό επίπεδο να επιδεικνύεται ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις. Είναι αδιανόητο, είπε, να αναγνωρίζουν την παρανομία της Τουρκίας και να μας καλούν υπό τις σημερινές συνθήκες σε διάλογο.

Αντί, πρόσθεσε, να αναγνωρίσουν την καλή μας θέληση, θεωρούν πως θα δεχθούμε αυτά που ζητούν. Είναι αδιανόητο, υπέδειξε, ο Γ.Γ. να αναφέρεται στην έκθεσή του σε «ε/κ αρχές» αντί σε Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος του ΟΗΕ. 

«Δεν επιδιώκουμε την όποια λύση. Θέλουμε μια λύση η οποία από τη μια να μην αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά και από την άλλη να μην είναι το προϊόν εκβιασμού και της βούλησης του ισχυρού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.