Πρόεδρος Αναστασιάδης: Φάρος και οδηγός η πορεία του Μακαρίου

Τελέστη σήμερα στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και προστούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου το ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ`, 100 χρόνια μετά τη γέννηση του Μακαρίου στις 13 Αυγούστου 1913 και 36 μετά το θάνατο του στις 3 Αυγούστου 1977.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε στο Θρονί τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου το οποίο μεταφέρθηκε στον Κύκκο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η πορεία του Εθνάρχη Μακαρίου πρέπει να είναι φάρος και οδηγός πολύτιμος στις δύσκολες μέρες που διερχόμαστε και τις δυσκολότερες που ακολουθούν. «Πρέπει» σημείωσε «να διδαχθούμε από την ιστορία μας, να διδαχθούμε από τη σοφία και δόξα του ηγέτη, αλλά και από τα λάθη μας», επισημαίνοντας παράλληλα πως «οφείλουμε να εκτιμήσουμε την αξία της συνεννόησης, της συνεργασίας και της διαβούλευσης και να αναλογιστούμε τον όλεθρο στον οποίο μπορεί να μας οδηγήσει η διχόνοια και οι συγκρούσεις».

Υπογράμμισε δε πως πρέπει «να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί», όπως «έπραξε και ο Εθνάρχης Μακάριος όταν έδωσε κλάδο ελαίας σε αυτούς που έστρεψαν τα όπλα εναντίον του, γνωρίζοντας ότι όταν δεν τιμάς και δεν οικοδομείς τον δημοκρατικό πολιτικό πολιτισμό, τις συνέπειες τις πληρώνει τελικά όλη η χώρα, τις πληρώνει η πατρίδα».

«Θα πρέπει» τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ενωμένοι να αγωνιστούμε για την επανένωση της χώρας μας και συστρατευμένοι να αγωνιστούμε για την ανόρθωση της οικονομίας μας».

«Όπως ακριβώς θα ήθελε ο Μακάριος. Όπως ακριβώς επιτάσσει το ιστορικό χρέος μας».
Ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος τιμούν τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, που συνιστά, όπως πρόσθεσε, το σημαντικότερο κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας, «μια προσωπικότητα που γνώριζε με πάθος να διεκδικεί αλλά και με πραγματισμό να αποφασίζει πάντα με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας».

«Αν κάτι διέκρινε τον Εθνάρχη Μακάριο, περισσότερο από κάθε άλλο, ήταν η οξεία αντίληψη της Ιστορίας. Αγωνιούσε πάντα για την τελική κρίση της Ιστορίας. Και έχει μεγίστη σημασία για όλους εμάς που έχουμε κληθεί από τον κυπριακό λαό να τον υπηρετήσουμε, να έχουμε πάντα την ίδια αγωνία για την τελική κρίση, όχι μόνο των πολιτών, αλλά του Έθνους και της Ιστορίας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έχει συνδέσει το όνομά του όχι μόνο με τους δεδομένους αγώνες του για τη δικαίωση του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και με την επιλογή και την ανάδειξη της πολιτικής ωριμότητας και σωφροσύνης που επιβάλλει σε κάθε υπεύθυνο ηγέτη την αναζήτηση λύσεων μέσα από το διεκδικητικό ρεαλισμό ο οποίος εξασφαλίζει την αξιόπιστη διπλωματία στο εξωτερικό και τη σύνθεση θέσεων και πολιτικών που διασφαλίζουν την απαραίτητη ενότητα στο εσωτερικό.

Ευχήθηκε τέλος, όπως ο ίδιος αποτελέσει τον τελευταίο των σκυταλοδρόμων που ακολουθώντας και υλοποιώντας τις παρακαταθήκες του Μακαρίου, παραδώσει «μια πατρίδα, χωρίς στρατεύματα κατοχής, επανενωμένη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή που να μπορεί να επιτέλους να δώσει ό,τι χρωστούμε σε έναν εμπνευσμένο ηγέτη, αλλά και σε όλους όσοι έδωσαν το αίμα τους για να ζούμε ελεύθεροι και να διεκδικούμε όσα μας αξίζουν: την ελευθερία και τη συντήρηση του Έθνους και της ελληνικής καταγωγής μας».

Των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα προηγήθηκε το εκκλησιαστικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου στην Ιερά Μονή Κύκκου, προστούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου. Ακολούθησε τρισάγιο το οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος στον περιβάλλοντα χώρο του ανδριάντα στο Θρονί.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, εκ μέρους του ΔΗΣΥ η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, εκ μέρους του ΑΚΕΛ το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου Φανής Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Β` Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ ο Χρήστος Δημητριάδης, ο Αναπληρωτής ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Άδωνης Γιάγκου, εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο Άγης Αγαπίου, οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και Γεώργιος Προκοπίου, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδας, ο Αρχηγός της ΕΦ Στυλιανός Νάσης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.