Πρόεδρος Αναστασιάδης: Στις συνομιλίες δεν θα δεχθούμε προαπαιτούμενα – Αφαίρεση διαβατηρίων…

Από το 2018 και τις πρώτες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, η κυβέρνηση αντέδρασε και επισήμανε παντού ότι οι Τούρκοι προετοιμάζουν μια νέα πολιτική όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και τη μορφή λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από τότε δεν περιορίστηκε σε καταγγελίες αλλά έγιναν σωρεία ενεργειών εις ώτα μη ακουόντων, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μη εξαιρουμένου και των εδώ αντιπροσώπων του, οι οποίοι, όπως είπε, τον ενημέρωναν κατά τρόπο που δεν ήταν αντικειμενικός.

Η εμμονή σε αλλαγή του στάτους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, πρόσθεσε, εξουδετερώνει χωρίς αμφιβολία ένα από τα σημαντικά διαπραγματευτικά κεφάλαια που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες και αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Όσον αφορά την ισχυρή δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι προσπάθειες της Κύπρου βρίσκουν ανταπόκριση διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι είναι αρκετό για να αρθούν οι παράνομες ενέργειες.

Την ίδια ώρα, δηλώνει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή μέτρα ως απάντηση των τουρκικών κινήσεων στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Τα μέτρα θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την αφαίρεση ταξιδιωτικών εγγράφων των εκπροσώπων του παράνομου κατοχικού καθεστώτος. “Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ισχυρίζεται ότι έχει δικό του κράτος να κατέχει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προπαγανδίζει υπέρ της απόσχισης, υπέρ της διχοτόμησης της χώρας, την ώρα που το Σύνταγμα προβλέπει ότι θα πρέπει να είσαι πιστός στις συνταγματικές διατάξεις και να υπερασπίζεσαι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σου”, αναφέρει χαρακτηριστικά, λέγοντας πως πέραν του Ερσίν Τατάρ υπάρχει ολόκληρος κατάλογος ονομάτων.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να δεχθεί προαπαιτούμενα για να πάει σε συνομιλίες για το Κυπριακό.

Απαντούσε για τις πιέσεις από κάποιους πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο για υποχωρήσεις στο θέμα της πολιτικής ισότητας και του φυσικού αερίου ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι για το φυσικό αέριο υπήρξε σύγκλιση και ως προς τη διαχείριση και για τον διαμοιρασμό των εσόδων και δημιουργήθηκε το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων. Ο μόνος όρος ο οποίος τέθηκε, πρόσθεσε είναι η αναγνώριση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, κάτι που θα ήταν προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων.

Για την πολιτική ισότητα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι η μόνη γραπτή και ολοκληρωμένη πρόταση η οποία κατατέθηκε στο Κραν Μοντάνα ήταν η δική του και μάλιστα αναφέρει αναγνωρίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Καθορίζει ως κόκκινη γραμμή του τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, με ζητούμενο ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος.