Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο Χριστοδουλίδης δεν εκβιάστηκε σε παραίτηση – Σαφέστατη στήριξη σε Αβέρωφ

Αποκαλυπτικός ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του ίδιου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σε συνέντευξή του στο Σίγμα, με τον δημοσιογράφο Γιάννη Καρεκλά.

Ερωτηθείς εάν η παραίτηση του υποψήφιου, Νίκου Χριστοδουλίδη εκβιάστηκε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος απάντησε όχι. « Ήταν θέμα ανάληψης ευθυνών από πλευράς του κ. Χριστοδουλίδη, διότι γνώριζε ότι σε περίπτωση που θα διεκδικούσε, δεν είχα άλλη επιλογή παρά να υποστηρίξω τον πρόεδρο της παράταξης την οποία υπηρέτησα για 30 τόσα χρόνια», είπε αναλυτικά.

Ενώ όσο αφορά την υποβολή υποψηφιότητας εκ μέρους και του Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως «όταν αντιλήφθηκα ότι υπήρχε βούληση τόσο του προέδρου του ΔΗΣΥ όσο και του κ. Χριστοδουλίδη να διεκδικήσουν την Προεδρία της Δημοκρατίας, φρόντισα μέσα από συναντήσεις να βρούμε το καλύτερο δυνατό τρόπο αποφυγής διπλής διεκδίκησης της Προεδρίας από δύο στελέχη της παράταξης. Υπήρξαν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και καλή διάθεση από πλευράς προέδρου του κόμματος, να δημιουργήσεις εκείνες τις συνθήκες που θα επέτρεπαν μια ομαλή έξοδο από τις διαδικασίες που προέβλεπε το καταστατικό, αν αυτό ήταν αναγκαίο. Στις διάφορες διαβουλεύσεις που είχαμε και αφού θεώρησα ότι ικανοποιούντο οι ανησυχίες του κ. Χριστοδουλίδη, είπαμε ότι θα προέβαινε ο πρόεδρος του κόμματος σε μια άλφα δήλωση κατά την μέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων και πριν από αυτή τη δήλωση, θα προέβαινε σε ανάλογη δήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης. Υπήρχε η διαφωνία ως προς τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Παρόλα αυτά, ετοιμάστηκε μια δήλωση από πλευράς μου που θα αφορούσε τον κ. Χριστοδουλίδη για την οποία διαφώνησε ο ίδιος και τελικά δεν έγινε».

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε για μία ακόμα φορά την στήριξή του προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως ««εμπιστεύομαι απόλυτα τα μέλη της παράταξης ότι, προκειμένου να διασώσουν το σπίτι που τους στέγασε για τόσα χρόνια, δεν μπορούν παρά να ακολουθήσουν τις αποφάσεις και την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, που με την άριστη συνεργασία που είχαμε και τις πρωτοβουλίες που αναλάμβανε πετύχαμε το έργο που πετύχαμε».

«Ως Πρόεδρος δεν ήταν δυνατόν να εμπλέκομαι στα κομματικά. Αν πέτυχε η Κυβέρνηση όμως είναι χάρη στη στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του κόμματος, τα μέλη της κοινοβουλευτικά μέλη. Αν δεν υπήρχαν οι ορθοί χειρισμοί από πλευράς κόμματος εντός της βουλής δεν θα είχαμε μεταρρυθμίσεις», είπε.

«Αν επιχειρείται ένα σχίσμα δεν είναι ευθύνη του Προέδρου αλλά αυτών που θα συνέβαλλαν σε αυτό. Σωστοί χειρισμοί αποτρέπουν ανάλογους κινδύνους αν προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε στα μέλη του κόμματος τα πλεονεκτήματα του ηγέτη της παράταξης, τα πλεονεκτήματα μιας ισχυρής και συνεκτικής παράταξης με τη σοβαρότητα, τη σταθερότητα που συνέβαλε σημαντικά στην προκοπή του τόπου»