Πρόεδρος Αναστασιάδης: Και πάλι μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και διλήμματα

Oι μεγάλες προκλήσεις και τα μεγάλα διλήμματα είναι και πάλι μπροστά μας σήμερα, δήλωσε χθες βράδυ σε χαιρετισμό του στον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Καλούμαστε, είπε ο κ. Αναστασιάδης, μέσα από ειρηνικές διαδικασίες να επιτύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας, να απαλλαγούμε από την κατοχή, να δημιουργήσουμε μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα κράτος εφάμιλλο των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών που να στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και πιστεύω ότι μέσα από την ενότητα και τη συμπαράσταση και της Ελλάδας και όχι μόνον, αλλά και της Ευρώπης, υπερατλαντικών φίλων και παραδοσιακών φίλων, μπορούμε να επιτύχουμε την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αρκεί να υπάρχει ο κοινός στόχος, αρκεί να υπάρχει από η κοινού προσπάθεια έτσι ώστε να αποτρέψουμε για άλλη μια στιγμή της ιστορίας τον ενδεχόμενο κίνδυνο καταστροφής του Ελληνισμού ή αφανισμού του Ελληνισμού από τη γη των πατέρων μας”. Αυτό θα το επιτύχουμε αν ενωμένοι, επιτέλους, παραδειγματιστούμε από τους αγώνες του Έθνους, σημείωσε.

Σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, 60 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων, και σχεδόν 200 από την επανάσταση του ’21, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα το μεγαλείο τους. Οι αγώνες εκείνοι, πρόσθεσε, υπήρξαν όντως επικοί και κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας. “Ήταν μοναδικές και ρωμαλέες εξορμήσεις του Ελληνισμού από την ταπείνωση της δουλείας αιώνων. Επρόκειτο για την αναρρίχηση στα ύψη των εθνικών μας πόθων”, επεσήμανε.

Καταγράφοντας τα γεγονότα, των δύο μεγάλων επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που υπήρξαν οι γενεσιουργές αιτίες της ύπαρξης τόσο του ελληνικού όσο και του κυπριακού κράτους, ακουμπούμε στα ιερά και τα όσια της ιστορίας μας και της θρησκείας μας.

Γιατί, είπε, δεν ήταν μόνο το ένδοξο ελληνικό παρελθόν που κίνησε την ελληνική επανάσταση του ’21, αλλά και η εξίσου σημαντική δύναμη της θρησκευτικής πίστης των Ελλήνων. “Ήταν η μετουσίωση του χριστιανικού πνεύματος της θυσίας και της ελευθερίας του ανθρώπου που εκδηλώθηκε ως επανάσταση κατά του κατακτητή. Η χριστιανική θρησκεία ήταν για τους Έλληνες μια διάσταση της εθνικής τους φυσιογνωμίας, αλλά και πηγή θάρρους και ψυχικής δύναμης για τον αγώνα της ελευθερίας”, σημείωσε.

Η ελληνική επανάσταση, πρόσθεσε, ήταν το πρότυπο και η έμπνευση και του αγώνα των Κυπρίων, 130 χρόνια αργότερα. “Ο τρόπος οργάνωσης, ο όρκος, ο ρόλος της εκκλησίας, έγραφαν ξανά τις ίδιες χρυσές σελίδες της ιστορίας. Η Εκκλησία, ως ο μόνος οργανωμένος θεσμός στον υπόδουλο Ελληνισμό, διαδραμάτιζε αποφασιστικό ρόλο στις κρίσιμες για το έθνος μας στιγμές. Η ιστορία της είναι συνυφασμένη με την ένδοξη ιστορία του ελληνικού γένους και φυσικά, με την ελληνική επανάσταση και τον αγώνα της ΕΟΚΑ”.

Η Αρχιεπισκοπή, οι Μητροπόλεις, τα μοναστήρια και οι ναοί είχαν γίνει προπύργια του αγώνα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,λέγοντας ότι τη σημασία της ενεργού ανάμειξης της Εκκλησίας της Κύπρου και του κλήρου τονίζει και η αντίδραση του εχθρού: Προσπάθησε αμέσως να εξοντώσει τους επί κεφαλής. Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, που όταν τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ περπατούσαν προς την αγχόνη τραγουδούσαν την Ελλάδα και προσεύχονταν στον Θεό. Οι ίδιες αξίες, οι ίδιες αρχές, οι ίδιοι πρόγονοι, η ίδια πίστη ήταν εκείνα που ενέπνευσαν τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, κατέληξε.