Πρόεδρος Αναστασιάδης και Λαβρόφ συζήτησαν για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η συνάντηση εντάσσεται στις επαφές που αυτές τις μέρες πραγματοποιούμε στα ΗΕ προκειμένου να ενημερώσουμε για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων αλλά και ταυτόχρονα για τις προοπτικές και την ανάγκη συνέχισης ιδιαίτερα από τη Ρωσική Ομοσπονδία της συμπαράστασης και οπωσδήποτε συμβολής στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Από πλευράς του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών υπήρξε πλήρης κατανόηση ενώ ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για κάποια διμερή θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Κληθείς από ξένο δημοσιογράφο να σχολιάσει την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήταν μια ομιλία που κάλυψε ίσως όλα τα προβλήματα του κόσμου. Αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία ανάμεσα σε διάφορες χώρες, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Αναφέρθηκε σε πολλά προβλήματα, αλλά την ίδια ώρα αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα και αυτός είναι ο μόνος δρόμος».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «η προσπάθεια μας ως κράτος μέλος της ΕΕ είναι να δούμε ότι οι σχέσεις μας θα ομαλοποιηθούν. Εξάλλου ήμασταν εταίροι και θέλουμε να εξακολουθήσουμε να είμαστε εταίροι ως Ευρωπαίοι. Αναφέρομε για την ΕΕ, διότι η Κύπρος έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία του Μινσκ είναι ο μόνος δρόμος. Οι κυρώσεις, είμαι της άποψης ότι, δεν δίδουν την ευκαιρία για διάλογο ή για επίλυση των προβλημάτων, αντίθετα κρατούν τα μέρη σε απόσταση μεταξύ τους. Εξάλλου οι κυρώσεις φέρνουν και από την άλλη πλευρά κυρώσεις και αυτός που πληρώνει στο τέλος της ημέρας το ‘λογαριασμό΄ είναι τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ».