Πρόεδρος Αναστασιάδης και Ακιντζί ανέλυσαν τα οφέλη από μία λύση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του κατά τη δικοινοτική εκδήλωση, που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Cyprus Academic Dialogue» με θέμα «Η ζωή σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο», στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ελπίδα  ότι η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση το συντομότερο δυνατόν.

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, πως ο Μουσταφά και εγώ όχι μόνο έχουμε το πολιτικό θάρρος και την ειλικρινή επιθυμία να βρούμε μια λύση στο Κυπριακό, αλλά συμμεριζόμαστε την ίδια προσέγγιση και όραμα στο να παρουσιάσουμε στο λαό μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση.

Πρόσθεσε ότι «και οι δύο στοχεύουμε στο να πετύχουμε μια λύση στη βάση μιας πραγματικής ομοσπονδίας, πλήρως ευθυγραμμισμένης και με τις αξίες και αρχές τόσο του Χάρτη του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του ΄77 και του ΄79 όσο και με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι μετά τη λύση, η ενεργός εμπλοκή της ΕΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία έχει εδραιωθεί, έτσι ώστε η λύση να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Επεσήμανε εξάλλου ότι η κοινή θέση του με τον κ. Ακκιντζί είναι ότι η λύση που θα τεθεί ενώπιον του λαού για έγκριση θα πρέπει να είναι σαφής και συνολική, χωρίς κενά ή εποικοδομητικές ασάφειες.

Πρόσθεσε ότι «είναι εξαιρετικής σημασίας η λύση που επιθυμούμε να βρούμε να λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, χωρίς να αφήνει νικητές και ηττημένους».

Αναφερόμενος στα οφέλη από μια λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, «τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την αυξημένη προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων».

Σημείωσε ακόμα ότι πολλά οφέλη θα είναι άμεσα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τη δραστική μείωση της ανεργίας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι οφέλη από μια λύση δεν θα έχουν μόνο οι Κύπριοι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει περαιτέρω συνέργειες και συμμαχίες για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ χωρών παραγωγής υδρογονανθράκων και χωρών κατανάλωσης υδρογονανθράκων στην περιοχή και πέραν αυτής».

Υπογράμμισε επίσης ότι μια λύση θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει μια επιτυχία εξωτερικής πολιτικής, θα προωθήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ όπως και τις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ και θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να καταστεί μέρος ισχυρών περιφερειακών συνεργασιών που αναπτύσονται στην περιοχή σε τομείς όπως η Ενέργεια και η Ασφάλεια.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το όραμα του σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ομόσπονδη Κύπρο είναι, μέσω της δημιουργίας λύσης που θα αποδειχθεί βιώσιμη και διαρκής, να υπάρξει οριστική εθνική συμφιλίωση οικοδομώντας εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους.

Στη δική του ομιλία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να βλέπουν οι μεν τους δε, όχι ως εχθρούς, αλλά ως μελλοντικούς εταίρους.

Αφού ανέλυσε ειδικά τα οικονομικά οφέλη της λύσης, είπε ότι η λύση πρέπει να είναι στη βάση της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας, της πολιτικής ισότητας και στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης του Φεβρουαρίου του 2014.

Τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς φυσικού αέριου και ηλεκτρισμού μέσω Τουρκίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο χρόνος μέχρι το τέλος του έτους είναι κρίσιμης σημασίας, προσθέτοντας ότι αν έρθει το 2017 χωρίς λύση μπορεί να χαθεί η ευκαιρία, λόγω των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο το 2018.