Πρόεδρος: Αναβαθμίζει τη ΚΔ ο εντοπισμός κοιτάσματος στην ΑΟΖ Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι οι εξελίξεις με τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Αιγύπτου σε τεμάχιο που γειτνιάζει με τα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζουν το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος διατύπωσε τη θέση ότι ο εντοπισμός του κοιτάσματος στην ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν ανατρέπει τις διαπραγματεύσεις με τη γείτονα για μεταφορά φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12.

“Αν υπολογίσετε ότι τα δικά μας τεμάχια, 10, 11, 12 γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα”, συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλες παράμετροι, παραθέτοντας μεταξύ αυτών, την αναβάθμιση του ρόλου που αποκτά γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά η Κύπρος.

Συνεχίζοντας είπε πως τα μεγάλα αποθέματα στη Μεσόγειο αποτελούν και θα αποτελέσουν μέγιστο ενδιαφέρον για την ΕΕ ως υπαλλακτική πηγή ενέργειας.

“Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία”, σημείωσε.

“Αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει για τις δικές της ανάγκες ή για τους όποιους λόγους δικής της πολιτικής, να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προκειμένου να έχει τις προμήθειες τις οποίες έχει ανάγκη, θα πρέπει να λύσει το κυπριακό πρόβλημα”, διευκρίνισε.

Εξήγησε περαιτέρω πως ο όποιος αγωγός, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να διέρχεται είτε δια της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ της και αυτό αναβαθμίζει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντείνει την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αν θέλουν να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή ανατρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 προς τη γείτονα χώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε : «Το αντίθετο».