Πρόεδρος: Έξοδος από το μνημόνιο “προ του τέλους του 2015”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δείπνο που παραχωρήθηκε προς τιμή του στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου από την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, της οποίας αναγορεύθηκε «Προστάτης», μίλησε για την οικονομία, το εθνικό θέμα και την παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην  αναφορά του για την οικονομία οικονομία είπε: «Εάν όλα προχωρήσουν όπως έχουμε σχεδιάσει, θέλω να σας πω, χωρίς υπερβολή και χωρίς καμία δόση αβασίμου αισιοδοξίας, ότι ευελπιστώ ότι προ του τέλους του 2015 θα είμαστε σε θέση να βρεθούμε εκτός μνημονίου, να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Αρκεί να καταλάβουμε ότι η συνεισφορά του καθενός αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι πολύτιμη».

Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων. «Δεν έχουμε διαφορετική φιλοσοφία όσον αφορά την προστασία των ευάλωτων, δεν έχουμε διαφορετική προσέγγιση ως προς την ανθρωπιά για να μεριμνήσουμε. Εξάλλου εάν είναι σήμερα μία κυβέρνηση που εισάγει την επανάσταση όσον αφορά το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, δεν είναι παρά η παρούσα κυβέρνηση που με την εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εξασφαλίσει στον κάθε πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη την αξιοπρεπή διαβίωση».

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «με καθαρά ξένες επενδύσεις», κάτι που χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντικό, δείκτη εμπιστοσύνης προς το σύστημα, ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ακολουθούνται». Ως ένδειξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία λόγω μιας «συνεχούς και συνετούς πολιτικής» σημείωσε επίσης τα θετικά σχόλια μετά από τέσσερις διαδοχικές αξιολογήσεις, τις αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, τις συνεχείς μειώσεις των αποδόσεων των πενταετών και δεκαετών ομολόγων και κυρίως τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές μετά την πάροδο ενός έτους από το ξέσπασμα της κρίσης και το δανεισμό «με ευνοϊκότατους όρους».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε συνοπτικά στις εξελίξεις μετά από το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, καταλήγοντας ότι έχει καθοριστεί πως πρέπει να μπούμε επιτέλους σε έναν ουσιαστικό διάλογο για να επέλθει το συντομότερο δυνατό η λύτρωση από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Νταβούτογλου και Ερντογάν ότι επείγονται και θα ήθελαν τη λύση χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θα απαντούσε ότι αν ήταν κάποιοι που ήθελαν τη λύση εδώ και 40 χρόνια, ανεξάρτητα του ποιος κυβερνούσε, είναι βεβαίως οι Ελληνοκύπριοι που υπήρξαν τα θύματα της τουρκικής εισβολής και εκείνοι που πληρώνουν το κόστος της κατοχής, με τους Τουρκοκυπρίους επίσης να πληρώνουν κόστος.

Στο κύριο μέρος της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε τη συνεισφορά της παροικίας της Βρετανίας στην προώθηση του εθνικού σκοπού. «Χωρίς δόση υπερβολής μπορώ να πω ότι η κυπριακή παροικία σε αυτή τη χώρα παρέδωσε μαθήματα σε εμάς στην Κύπρο για το πώς πρέπει να τίθενται και το πώς πρέπει να επιτυγχάνονται εθνικοί στόχοι», σημείωσε.

Συνεχάρη ιδιαίτερα την Αδελφότητα για τα 80 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης δράσης, επισημαίνοντας ότι προϋπήρξε ακόμα και αυτής της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι στα δύσκολα προπολεμικά χρόνια η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα προσέφερε κοινωνική αρωγή, συμβουλές και καθοδήγηση στους πρώτους Κύπριους μετανάστες. Ποικιλότροπη στήριξη, ηθική και άλλη, παρείχε η οργάνωση και κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ `55-`59, ενώ επίσης στήριξε την ίδρυση και λειτουργία της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Πρόεδρος.

Συνέχισε αναφερόμενος στη διαφώτιση της βρετανικής κοινής γνώμης από την Αδελφότητα κατά τα ασταθή χρόνια των δικοινοτικών ταραχών και κατά τις πρώτες επιδρομικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και στο ρόλο του «μπροστάρη» στις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες καταδίκης της Τουρκίας που ανέλαβε η οργάνωση το 1974. Τόνισε την ηθική και ανυπολόγιστη υλική ανακούφιση και συμπαράσταση που προσέφερε η Αδελφότητα στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό την περίοδο εκείνη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμπλήρωσε πως η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα υπήρξε πρωτοπόρος στην ίδρυση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, μέσα από την οποία έχει επιτευχθεί «η αξιοζήλευτη ενότητα δράσης και σκοπών στον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας στα πλαίσια των γνωστών διακηρυγμένων αρχών».

Εξίσου σημαντική προσφορά χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τα όσα κάνει η Αδελφότητα για τη σύσφιξη των δεσμών της παροικίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ευρύτερα με την Κύπρο, σε καίριους τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, οι πολιτιστικές ανταλλαγές και άλλα.

«Δράττομαι της ευκαιρίας ευρισκόμενος μαζί σας να σας καλέσω αυτή την προσφορά και συμβολή σας προς την πατρίδα μας να την εντείνετε και να την αναπτύξετε ακόμα περισσότερο. Τόσο στο στίβο της διαφώτισης για το εθνικό θέμα, όσο και στην προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού και εμπορικού προορισμού, γιατί υπάρχει δρόμος για να καλυφθεί», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στους συνδαιτυμόνες του.

Δήλωσε, τέλος, συγκινημένος για την τιμή να του προταθεί να γίνει Προστάτης της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, πρόταση την οποία αποδέχθηκε διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση της Κύπρου είναι πάντα στο πλευρό της παροικίας.

Την τιμητική πλακέτα στον «Προστάτη» της Αδελφότητας απένειμαν ο επίτιμος Πρόεδρος του σωματείου Χάρης Σοφοκλείδης και ο Πρόεδρος Αντώνης Γερολέμου.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Αντώνης Γερολέμου ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη «μεγάλη τιμή» που έκανε στο ιστορικό σωματείο της παροικίας να γίνει Προστάτης της.